Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

FAZENDA PASSEIO położona jest w południowej części regionu MINAS GERAIS w którym rośnie większość kaw jakości Specialty. Gospodarstwo od trzech pokoleń zarządzane jest przez rodzinę Ferreira. Aktualnie zajmuje się nim Adolfo Henrique Vieira Ferreira, bardzo znany i poważany farmer w całej Brazylii. Jego misją jest stała praca nad udoskonaleniem sposobu uprawy kawy oraz utrzymanie jak najwyższej jakości ziaren przy jednoczesnym poszanowaniu środowiska naturalnego. Zdaje sobie sprawę z tego, że nie byłoby to możliwe bez wyedukowanych, dobrze opłacanych i zadowolonych pracowników, którzy uważają go za miejscową Superstar!
 
Dojrzałe owoce kawowca zbierane są wyłącznie ręcznie, a następnie w całości suszone kilka dni na patio. Ziarna nabierają wtedy więcej słodyczy z miąższu. W młynie wyłuskane ziarna jeszcze przez 45-60 dni leżakują w drewnianych skrzyniach zanim zostaną zapakowane w worki i będą gotowe do transportu. Kawa posiada certyfikat Brazil Specialty Coffee Association (Stowarzyszenie Kaw Wysokiej Jakości), a podczas niezależnych testów uzyskała aż 90 punktów. 

PROFIL SENSORYCZNY: OWOCE LEŚNE, TOFFI, ORZECH LASKOWY
 
Farma: FAZENDA PASSEIO
Kraj: BRAZYLIA
Region: MINAS GERAIS
Miasto: MONTE BELO
Właściciel: ADOLFO HENRIQUE VIEIRA FERREIRA
Proces: NATURAL (owoce kawowca suszą się w całości) 
Odmiana botaniczna:YELLOW CATUAI, MUNDO NOVO, ACAIA
wysokość: 1.200 - 1.400 m. n.p.m.