Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

O NAS

Naszą przygodę z kawą rozpoczęliśmy w 2001 roku, kiedy to grupa pasjonatów czarnego trunku postanowiła "ogrzać" Warszawę. Założyliśmy pierwszą w mieście palarnię, która na początku wypalała kawę na potrzebę sieci kawiarni Stoney Point Java (SPJ). To jedna z pierwszych wtedy sieci na rynku polskim, której założeniem było podawać świeżo paloną Arabikę.

Zaczynaliśmy na piecu bębnowym marki PROBAT w zimnym, ceglanym hangarze usytuowanym niedaleko brzegu Wisły. Zapach naszej świeżo palonej kawy wkrótce zaczął unosić się intensywnie w powietrzu. Bardzo szybko zorientowaliśmy się, że pojawia się zainteresowanie pośród innych kawiarni i postanowiliśmy bardziej rozwinąć naszą palarnię W 2006 roku przeprowadziliśmy się na Bielany i zmieniliśmy technologię wypalania na Fluid Bed Roasting (wypalanie gorącym powietrzem), która zapewniła przede wszystkim powtarzalność, czysty smak i bogaty aromat naszym mieszankom. To nie koniec naszej przygody z wypalaniem.

Jesteśmy palarnią pro-eko więc szczególną uwagę zwracamy na to, aby nasza praca niosła również jak najmniejszy negatywny wpływ na środowisko. W 2013 roku zawitał do nas nowy piec LORING-Kestrel, który jest hybrydą pieca bębnowego i powietrznego. Jest również bardzo ekologiczny ponieważ wykorzystuje 80% mniej gazu i znacznie zmniejsza ilość wydzielanego dwutlenku węgla uwalnianego do atmosfery. Zastosowana w nim rewolucyjna technologia Flavour Lock-Roast Process gwarantuje perfekcyjną powtarzalność i pełną kontrolę nad profilem palenia, ale przede wszystkim daje nam możliwość wydobycie jeszcze więcej smaków i aromatów, które kryją w sobie ziarna kawy.

Jesteśmy otwarci na ludzi, zmiany, smaki, nowe technologie. Jesteśmy świadomi, pozytywnie zakręceni i z ogromną pasją. Nic nas nie powstrzyma przed dążeniem do coraz lepszego smaku. Lata doświadczeń sprawiły, że dziś możecie być pewni, iż wybieramy dla Was najlepsze ziarna Arabiki należące do segmentu Specialty Coffee.

W styczniu 2014 roku JAVA Coffee rozpoczęła swoją działalność w Serbii. To wspaniałe uczucie, że tak jak kiedyś w Polsce tak teraz na Bałkanach bierzemy udział w powstającej tam nowej kawowej kulturze.