Kawa z Kolumbii

Kawa z Kolumbii

Kawa z Kolumbii od lat należy do czołówki kaw sprzedawanych na całym świecie. W dużej mierze wynika to z jej unikalnych cech sensorycznych, osiąganych za sprawą zróżnicowanych warunków klimatycznych miejsca pochodzenia. Uprawa w obszarach pasma Andów i Kordylierów sprawia, że owoce kawowca sprawnie dojrzewają i mogą być zbierane o różnych porach roku. Ziarna pozyskane z tego obszaru pozwalają na przygotowanie kawy delikatnej, aromatycznej i jedwabistej w smaku.

Spis treści:
Czym się wyróżnia?
Odpowiednie warunki uprawy
Specyficzny aromat i smak
Jaka będzie najlepsza?
Eduardo Rojas
Columbia Cauca

Czym się wyróżnia kawa z Kolumbii?

Kawa z Kolumbii regularnie bywa dostępna w ofercie naszej palarni JAVA Coffee w Warszawie. W naszym sklepie internetowym posiadamy bogaty asortyment ziaren z segmentu speciality. Ich jakość w dużej mierze wynika właśnie z miejsca pochodzenia. Oferujemy ziarna zakwalifikowane jako Competition Coffee, które są wyjątkowym rodzajem mikrolotów hodowanych w ściśle kontrolowanych i nie zawsze sprzyjających warunkach oraz dostępnych w ograniczonej ilości. Nasze kawy z tego rejonu zwracają uwagę swoim kompleksowym smakiem i aromatem, a ukryte w nich nuty ulegają efektownej ewolucji w trakcie parzenia.

Odpowiednie warunki uprawy

Większość upraw w Kolumbii znajduje się na wysokościach od 1400 do 1900 m n.p.m., a średnie roczne temperatury osiągają tam poziom 17–24 stopnie Celsjusza. Takie warunki zapewniają odpowiedni rozwój kawowców. Plantacje są w większości rozproszone na zboczach gór od południa do północy, gdzie dzięki umiarkowanym opadom i równomiernemu nasłonecznieniu panują optymalne warunki do rozwoju kawowców. Ze względu na dobre położenie geograficzne i właściwy mikroklimat, ziarna kawy na tym obszarze mogą być pozyskiwane przez kilka miesięcy w ciągu roku. Główne zbiory najczęściej przeprowadza się w okresie od marca do czerwca oraz od września do grudnia. Owoce zwykle są zbierane ręcznie, po czym następuje ich obróbka na mokro. Na dalszych etapach ziarna są suszone na słońcu, a następnie odpowiednio sortowane.

Specyficzny aromat i smak

Smak kolumbijskich kaw jest bardzo zrównoważony, ponieważ łączy w sobie czystość i delikatność. Ich profil sensoryczny pozostaje bardzo wyrazisty, a jednocześnie doskonale zbalansowany, charakteryzuje go optymalna proporcja pomiędzy owocową kwasowością, słodyczą a goryczką. W kawie z tego rejonu najmocniej wyczuwalne są nuty orzechów i czekolady, nierzadko połączone z wyczuwalnymi na podniebieniu subtelnościami karmelu czy owoców cytrusowych. Tak delikatny, a zarazem bogaty smak idealnie sprawdza się w przypadku przygotowywania kawy za pomocą metod przelewowych. Aromat unoszący się w trakcie zaparzania świeżo palonych ziaren natychmiastowo wypełnia pomieszczenie i zapewnia wyjątkową ucztę dla zmysłów.

Wszystkie kawy

Jaka kawa ziarnista z Kolumbii będzie najlepsza?

Kawa ziarnista z Kolumbii może być wyjątkowo ekskluzywnym produktem, przeznaczonym dla wytrawnych miłośników tego naparu. W sklepie internetowym naszej palarni JAVA Coffee Roasters oferujemy aktualnie najwyższej jakości kolumbijskie ziarna od niezwykłego plantatora Eduardo Rojas z farmy La Loma, które otrzymały oznaczenie Competition Coffee. Ich profil aromatyczny łączy w sobie nuty borówki, papai, pomarańczy i daktyli. Kawa Colombia Eduardo Rojas może być z powodzeniem przygotowywana z wykorzystaniem zróżnicowanych metod parzenia, w tym V60, kalita, cold brew, french press, clever dripper oraz za pomocą aeropressu lub Chemex.

Eduardo Rojas

Colombia Eduardo Rojas to ziarna uprawiane z dbałością o najdrobniejsze szczegóły. Plantacja znajduje się w miejscowości Oporapa w departamencie Huila na południowym zachodzie Kolumbii. W momencie osiągnięcia dojrzałości kawa zbierana jest ręcznie na wysokości 1600 m n.p.m.. Ziarna z kategorii Competition Coffee niejednokrotnie są procesowane przy wykorzystaniu eksperymentalnych metod, co przekłada się na ich kompleksowy smak. Eduardo Rojas jest właścicielem gospodarstwa La Loma, które samodzielnie sfinansował. Obecnie dysponuje całymi hektarami plantacji, a do jego zadań należy osobiste doglądanie wszystkich procesów i etapów uprawy. Wysoka jakość tej kawy wynika z odpowiedniego podejścia do agronomii, przez co kawowce zawsze porastają najżyźniejsze gleby.

Columbia Cauca

W naszym sklepie internetowym oferujemy także bezkofeinową kawę z kolumbijskiego regionu Cauca, która idealnie sprawdzi się pod espresso oraz do metod przelewowych, ponieważ wypalamy ją na dwa sposoby - pod filtr i do espresso. Jej ziarna stanowią starannie wyselekcjonowaną mieszankę Arabiki i są pozyskiwane od kilku małych producentów, a ich uprawa odbywa się na wysokości od 1600 do 1820 m n.p.m. Kawa ta została pozbawiona kofeiny w naturalnym procesie dekofeinizacji nazywanym Sugarcane E.A., bez użycia jakichkolwiek chemikaliów. Na uwagę zasługuje jej unikalny profil sensoryczny, który łączy w sobie nuty jaśminu, granatu czy truskawki. Kawę Colombia Cauca wypaloną pod espresso możesz z powodzeniem przygotować w ekspresie automatycznym, ciśnieniowym czy kolbowym, a także za pomocą kawiarki, tygielka czy french press, natomiast ziarna z jasnego wypału świetnie najadą się do zaparzenia za pomodą dripa, Chemexa czy aeropressu. Zapraszamy do kontaktu z JAVA Coffee i sprawdzenia bogatej oferty naszej palarni.
Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.