• Widok:
  • Gramatura: 250g

    Profil sensoryczny : BRZOSKWINIA - EARL GREY - CZERWONE JABŁKO

    46,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g

    profil sensoryczny:  CZARNA PORZECZKA - GRANAT - MLECZNA CZEKOLADA

    66,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 200g

    Cascara SUSZONE OWOCE WIŚNI KAWOWCA   profil sensoryczny : ZIELONE JABŁKO - SUSZONA ŻURAWINA - RODZYNKI   

    38,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g | 1000g

    profil sensoryczny: WIŚNIA - HERBATA ASSAM - MLECZNA CZEKOLADA

    28,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g

    profil sensoryczny : JAŚMIN - GRANT - TRUSKAWKA

    39,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g

    profil sensoryczny: BORÓWKA - CZARNA PORZECZKA - MIÓD LIPOWY

    57,25 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g

    Profil sensoryczny : MORELA - POMARAŃCZA - HERBATA DARJEELING

    48,50 zł
    W magazynie
Pokazuje 1 - 7 z 7 elementów

Kawa parzona alternatywnymi sposobami

 

W zależności od tego, w jaki sposób przebiega parzenie kawy, konieczne jest wybranie innego jej rodzaju. Jeśli wykorzystywane są alternatywne metody parzenia, zalecane jest stosowanie jasno palonych ziaren kawy. Sprawdzą się m.in. w przypadku:

•    V60;

•    Drippera;

•    Chemexu;

•    Areopressu;

•    French Pressu.

W jaki sposób możesz uzyskać kawę o optymalnym stopniu wypalenia? Zamawiając ją w palarni kawy. Dzięki temu, że oferuje różne rodzaje kawy, a także umożliwia dopasowanie ich do metody parzenia, uzyskasz ziarna, które pozwolą Ci na przygotowanie aromatycznego naparu.

Optymalnym rozwiązaniem jest zakup kawy ziarnistej i mielenie jej bezpośrednio przed parzeniem. Jeśli nie masz takiej możliwości, zamów kawę mieloną, dopasowaną do metody parzenia.

 

Arabica – najlepsza kawa

 

Za najlepszą kawę uważana jest arabica. Charakteryzuje się lekko kwaskowatym smakiem, o czekoladowej lub korzennej nucie. Posiada stosunkowo niską zawartość kofeiny, dzięki czemu jest delikatniejsza, umożliwiając jednocześnie odkrycie głębi aromatów.

W zależności od tego, gdzie kawa arabica jest uprawiana, może mieć inny profil sensoryczny. Możesz wyczuć w niej m.in. nutę czerwonej pomarańczy, orzecha włoskiego, czy earl greya. Wybierając rodzaj kawy, zwracaj uwagę na kraj oraz region pochodzenia, odmianę, a także sposób obróbki ziaren.

 

Gdzie kupić świeżo paloną kawę?

 

W palarni kawy w Warszawie Java Coffee Roasters zamówisz wypalane na bieżąco ziarna. Wybierz ziarna jasno palone, jeśli parzysz kawę alternatywnymi metodami.