• Widok:
Pokazuje 1 - 8 z 8 elementów

Kawa parzona alternatywnymi sposobami

 

W zależności od tego, w jaki sposób przebiega parzenie kawy, konieczne jest wybranie innego jej rodzaju. Jeśli wykorzystywane są alternatywne metody parzenia, zalecane jest stosowanie jasno palonych ziaren kawy. Sprawdzą się m.in. w przypadku:

•    V60;

•    Drippera;

•    Chemexu;

•    Areopressu;

•    French Pressu.

W jaki sposób możesz uzyskać kawę o optymalnym stopniu wypalenia? Zamawiając ją w palarni kawy. Dzięki temu, że oferuje różne rodzaje kawy, a także umożliwia dopasowanie ich do metody parzenia, uzyskasz ziarna, które pozwolą Ci na przygotowanie aromatycznego naparu.

Optymalnym rozwiązaniem jest zakup kawy ziarnistej i mielenie jej bezpośrednio przed parzeniem. Jeśli nie masz takiej możliwości, zamów kawę mieloną, dopasowaną do metody parzenia.

 

Arabica – najlepsza kawa

 

Za najlepszą kawę uważana jest arabica. Charakteryzuje się lekko kwaskowatym smakiem, o czekoladowej lub korzennej nucie. Posiada stosunkowo niską zawartość kofeiny, dzięki czemu jest delikatniejsza, umożliwiając jednocześnie odkrycie głębi aromatów.

W zależności od tego, gdzie kawa arabica jest uprawiana, może mieć inny profil sensoryczny. Możesz wyczuć w niej m.in. nutę czerwonej pomarańczy, orzecha włoskiego, czy earl greya. Wybierając rodzaj kawy, zwracaj uwagę na kraj oraz region pochodzenia, odmianę, a także sposób obróbki ziaren.

 

Gdzie kupić świeżo paloną kawę?

 

W palarni kawy w Warszawie Java Coffee Roasters zamówisz wypalane na bieżąco ziarna. Wybierz ziarna jasno palone, jeśli parzysz kawę alternatywnymi metodami.