• Widok:
  • Gramatura: 250g | 1000g

    Profil sensoryczny: Żurawina - wędzona śliwka - mleczna czekolada - miód lipow y

    55,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g

    Profil sensoryczny: ANANAS - ZIELONE JABŁKO - CUKIER TRZCINOWY - WINOGRONO

    67,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g

    Profil sensoryczny: BORÓWKA - BISZKOPT - MANDARYNKA

    62,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g | 1000g

    profil sensoryczny: różowy grejpfrut - kakao - goździki - assam

    55,00 zł
    Dostępny produkt z innymi opcjami
  • Gramatura: 250g | 1000g

    profil sensoryczny: GREJPFRUIT - CZEKOLADA DESEROWA - ŻURAWINA

    36,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g | 500g | 1000g

    profil sensoryczny: WIŚNIA - HERBATA ASSAM - MLECZNA CZEKOLADA

    36,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g | 1000g

    profil sensoryczny : JAŚMIN - GRANT - TRUSKAWKA

    49,50 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g

    Profil sensoryczny: CZARNA PORZECZKA - RABARBAR - ŻURAWINA

    82,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 250g

    Profil sensoryczny: DŻEM MORELOWY - CZEREŚNIA - POMARAŃCZA - TAMARYNDOWIEC

    84,00 zł
    W magazynie
  • Gramatura: 4x250g

    Świąteczne poranki rozpocznij z naszymi zimowymi kawami pod  filtr, które dadzą Ci różnorodność smaków każdego dnia!

    199,00 zł
    W magazynie
Pokazuje 1 - 10 z 10 elementów

Krótka historia powstania metod alternatywnych

W czasach rewolucji przemysłowej, większość ludzi piła piwo lub wodę.  Kiedy w XIX wieku we Francji rozwinęła się "drip coffee" ,  stała się ona dominująca. Dzięki tej metodzie zmieloną kawę umieszczano w pojemniku umieszczonym pomiędzy dwiema komorami dzbanka, a do górnej komory dodawano podgrzaną wodę. Następnie przesiąkała lub spłynęła przez kawę do dolnego naczynia do serwowania. Następstwem wprowadzenia drip coffee do życia codziennego było mniejsze spożywanie alkoholu przez robotników co pozwoliło ludziom uczestniczyć w pracy fabrycznej bez długotrwałych skutków ubocznych po jego spożywaniu. 

Czym właściwie jest drip coffe? 

Drip Coffee przygotowuje się przez zalanie wrzątkiem kawy mielonej (której zmielenie jest dużo grubsze niż espresso). Filtr, który jest zwykle wykonany z papieru, oddziela fusy od zaparzonego płynu , co pozwala wodzie przejść i wpaść do podstawionego przez nas naczynia. Aby zagłębić się w praktyke robienia drip coffee należy zaoptrzeć się w odpowiedni do tego sprzęt jak np. 

•    Dripper - urządzenie, kształtem przypominające stożkowatą filiżankę, swego rodzaju filtr,  dzięki któremu można przygotować porcję ulubionej kawki. 

•    Chemex - urządzenie w kształcie klepsydry zrobione ze szkła, z drewnianymi elementami

•    Aeropress - urządzenie składjaącego się z tłoku i korpusu, w którym używamy swojej siły do przeciśnięcia kawy do naczynia

•    French Press - dzbanek z sitkiem i tłokiem, do oddzielania fusów od naparu.

Aby otrzymać idealnie wyważoną smakowo kawę, polecamy wybierać  jasno-palone kawy! Charakteryzują się one zróżnicowanymi profilami sensorycznymi. Nie jest to  posmak mechanicznie dodawany do ziarna, lecz nuty smakowe, które można wyczuć po zaparzeniu drip coffee! 

Znajdź u nas swoją ulubioną drip coffee!