SKŁADNIKI: naturalna woda źródlana, owies*(14%), olej słonecznikowy*, algi, sól morska *z upraw ekologicznych Produkt NIE ZAWIERA ZAGĘSZCZACZY
SKŁADNIKI: woda źródlana, ekologiczny owies bezglutenowy (11%), ekologiczny olej słonecznikowy tłoczony na zimno, sól morska
SKŁADNIKI: woda źródlana, ekologiczny owies bezglutenowy (11%), ekologiczny olej słonecznikowy tłoczony na zimno, sól morska
SKŁADNIKI: woda źródlana, ryż pochodzący z upraw ekologicznych,, orzechy tygrysie (6%) pochodzące z upraw ekologicznych, sól morska.
SKŁADNIKI: woda źródlana, ryż pochodzący z upraw ekologicznych,, orzechy tygrysie (6%) pochodzące z upraw ekologicznych, sól morska.
SKŁADNIKI: woda źródlana, owies (10%), olej rzepakowy, fosforan triwapniowy, węglan wapnia, sól
SKŁADNIKI: woda źródlana, owies (10%), olej rzepakowy, fosforan triwapniowy, węglan wapnia, sól
Napoje roślinne, często określane także jako „mleko roślinne", to alternatywa dla mleka krowiego, bądź produkt dla tych, którzy po prostu chcą spróbować czegoś nowego. Najpopularniejsze są napoje sojowe, owsiane, kokosowe, ryżowe czy migdałowe, przy czym równie chętnie są one wykorzystywane przez baristów podczas przygotowywania kawy.
Producenci, którzy w swojej ofercie posiadają napoje roślinne do kawy i nie tylko to m.in. Rude Health, Sproud oraz Minor Figures. A czym się kierować, wybierając napój roślinny do kawy?
Do napojów roślinnych, zwłaszcza tych przeznaczonych dla baristów, do przygotowania kawy, często dodawane są sztuczne składniki, jak regulatory kwasowości, stabilizatory, a także nierzadko cukry. Dlatego w pierwszej kolejności radzimy, aby wybierać naturalne napoje roślinne, wykorzystujące składniki pochodzące z upraw ekologicznych.
Często napoje roślinne wzbogacone są o wapń, witaminę B12 oraz witaminę D, jeśli więc regularnie pijesz kawę, warto kupić napój, który uzupełni ilość tych składników w twoim organizmie.
Istotne jest, że mleko kokosowe czy migdałowe, będą w znaczący sposób zmieniać smak kawy. To, co dla jednych będzie zaletą, dla innych stanie się wadą, warto więc zwracać uwagę na tę kwestię podczas zakupu napoju roślinnego. Neutralne jest m.in. mleko groszkowe – Sproud, owsiane, sojowe czy ryżowe.
Jeśli napój roślinny wykorzystujesz do przygotowania kawy, sprawdź jego podatność na spienianie.