KAWA Indonezja Da’Gabo Bajawa

50,00 zł

Profil sensoryczny : WIŚNIA - MANGO - MELASA

Nowy

Dodaj do listy życzeń

 

Profil sensoryczny : WIŚNIA - MANGO - MELASA

INFORMACJE:

kraj: Indoenzja

lokalizacja: Flores Bajawa

producent: Aurelia Da’Gabo

farma: Da’Gabo Bajawa

odmiana: Red Caturra, Yellow Caturra, Typica

obróbka: Semi - washed

wysokość: 1500 - 2100 m n.p.m.


Data palenia:
kawy wypalane są na bieżąco


Mielenie: prosimy wybrać powyżej stopień mielenia z metodą parzenia.

Zależało nam, żeby mieć w naszej ofercie kawę z Azji i oto ona! Okazuje się, że również w Indoenzji można znaleźć kawowe perełki. Bajawa to małe miasteczko w górach na archipelagu Flores zlokalizowanej we wschodniej części Indoenzji. Farmy na wyspie to niewielkich rozmiarów gospodarstwa, położone na zboczu wulkanu. Cel Aurelii Da’Gabo jest jasny: chce, by kawa z Indonezji była najlepsza na świecie. Kooperatywa zrzesza około 200 farmerów i są to w większości członkowie rodziny Da’Gabo. Praca na plantacji odbywa się w sposób zrównoważony dla środowiska, bez wykorzystania środków chemicznych.

 

Indonezja Da’Gabo w obróbce semi - washed to kawa nieoczywista, czyli dokładnie taka na jakiej na zależało. W pierwszym łyku pojawia się kwasowość wiśni, której towarzyszy słodycz mango. A wraz ze spadkiem temperatury naparu pojawia się jeszcze więcej słodyczy! Jest to naprawdę niepowtarzalna i charakterystyczna kawa, myślimy, że wielu z Was przypadnie do gustu.

SUGEROWANE SPOSOBY ZAPARZANIA: 

— Alternatywne metody zaparzania (V60, Kalita Wave Dripper, Chemex, Aeropress, French Press)
— ekspres kolbowy, kawiarka

gramatura 250g