KAWA Honduras Guara Verde

42,00 zł

Profil sensoryczny : MIRABELKA - GRUSZKA - KAKAO

Nowy

Dodaj do listy życzeń

 

Profil sensoryczny : MIRABELKA - GRUSZKA - KAKAO

kraj: Honduras

lokalizacja: El Paraiso, Santa Barbara, Lempira, Copan, Octopeque

producent: Mali producenci

farma: Becamo (Specialty Coffee Program)

odmiana: Caturra, Catuai, Lempira, Ih-Cafe  90, Bourbon

obróbka: Myta

wysokość: 1300 - 2067 m n.p.p.


Data palenia:
kawy wypalane są na bieżąco


Mielenie: prosimy wybrać powyżej stopień mielenia z metodą parzenia.

Marzec rozpoczynamy kawą z Hondurasu. Ziarno pochodzi od 252 małych producentów z zachodniej części kraju: El Paraiso, Santa Barbara, Lempira, Copan i Ocotepeque. Krzewy kawowca wzrastają na wzgórzach na wysokości od 1300 do 2067 m n.p.m. Każda partia zielonego ziarna sprawdzana jest pod względem jakości, a następnie poddawana jest obróbce mytej. Farmerzy objęci są programem Guara Selection, który skupia się na utrzymaniu jak najlepszej jakości zbiorów, zrównoważonego zarządzania ziemią i nowoczesnych metod obróbki. Dzięki udziałowi w programie mają zapewniony dochód przez cały rok.

Honduras w naszej ofercie to rzadkość. Praca z tym ziarnem była dla nas naprawdę ekscytująca i musimy przyznać, że jesteśmy bardzo zadowoleni z efektu. Napar charakteryzuje się lekką kwasowością i słodkim aromatem. Na pewno kojarzycie ten moment w ciągu lata, kiedy w powietrzu czuć dojrzałe, słodkie mirabelki - tak właśnie pachnie ta kawa. W pierwszym łyku na pierwszym planie pojawiają się gruszki i kakao. Jest to kawa z serii łatwych i przyjemnych, idealna zapowiedź nadchodzącej wiosny. Smacznego!

SUGEROWANE SPOSOBY ZAPARZANIA: 

— Alternatywne metody zaparzania (V60, Kalita Wave Dripper, Chemex, Aeropress, French Press)
— ekspres kolbowy, kawiarka

gramatura 250g