42,00 zł
Profil sensoryczny : DARJELLING – CYTRYNA - BRZOSKWINIA
Nowy
Dostępność:
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Profil sensoryczny : DARJELLING – CYTRYNA - BRZOSKWINIA
kraj: Kolumbia
lokalizacja: Tarso, Antioquia
producent: Botero’s Family
farma: Finca Damasco, Finca Santa Ana, Finca Cajones
odmiana: Bourbon, Typica, Caturra, Maragogype
obróbka: Myta
wysokość: 1450 - 1800 m n.p.p.
Mielenie: prosimy wybrać powyżej stopień mielenia z metodą parzenia.
Kwiecień rozpoczynamy z kawą z Kolumbii, a dokładniej z miasta Tarso, leżącego na zachodnim zboczu Andów
w departamencie Antioquia, 95 kilometrów na południowy zachód od miasta Medellin (tak, to to owiane złą sławą miasto Pablo Escobara). Rodzina Botero, na swoim 200 hektarowym gospodarstwie położonym na wysokości pomiędzy 1450 a 1800 m n.p.m., uprawia odmiany Bourbon, Typica, Caturra oraz Maragogype od niemal dwóch pokoleń. Wiśnie kawowca obrabiane są w młynie centralnym, co pozwala na wysoką i jednorodną jakość obróbki.
W Kolumbii Antioquia Tarso znajdziecie nuty herbaty darjelling, słodycz brzoskwini i delikatną kwasowość cytryny.
W filiżance otrzymujemy świetnie zbalansowany napar, o dobrym body, ze średnią kwasowością, a w końcowym posmaku (po baristycznemu w ‘aftertejście’) można poczuć nawet trochę czekolady. To nasza pierwsza Kolumbia w 2021, sami nie mogliśmy się jej doczekać!
SUGEROWANE SPOSOBY ZAPARZANIA:
— Alternatywne metody zaparzania (V60, Kalita Wave Dripper, Chemex, Aeropress, French Press)
— ekspres kolbowy, kawiarka
gramatura | 250g |