KAWA Brazylia Fazenda Moinho

39,00 zł

profil sensoryczny: MIGDAŁ - POMARAŃCZA - CZEKOLADA

Nowy

Dodaj do listy życzeń

profil sensoryczny: MIGDAŁ - POMARAŃCZA - CZEKOLADA
 
Data palenia: kawy wypalane są na bieżąco

Mielenie: prosimy umieścić w uwagach informację, jeśli kawa ma być zmielona, podając również metodę parzenia.
 
Ziarna tej kawy to starannie wyselekcjonowana mieszanka ziaren arabiki z brazylijskiego regionu Matequire de Minas.

Kawa została wypalona według receptur stworzonych przez Mistrza Polski Roasterów 2018, Rafała Kaniewskiego.

Brazylia Moinho to kawa o średnim stopniu wypalenia i smaku, w którym można wyczuć migdał, pomarańczę oraz czekoladę. Jest świetnie zbalansowana.

Jako arabika, ma łagodniejszy smak, słodsze nuty i mniejszą zawartość kofeiny.

Doskonale sprawdzi się jako espresso, ale również bardzo dobrze współgra z mlekiem lub napojem roślinnym.

Będzie świetnie smakowała zaparzona w ekspresie kolbowym, przelewowym, automatycznym, we french pressie, kawiarce oraz metodą tradycyjną.

Kawa z Brazylii, która będzie gościła w naszych filiżankach do kolejnej wiosny. Tym razem wybraliśmy dla Was ziarna Yellow Bourbon z naturalnej obróbki, pochodzące z Fazenda Moinho. Gospodarstwo należy do Robsona Vilela, byłego stomatologa, który odnalazł swoje szczęście uprawiając kawę. To nie jest jego jedyna plantacja, pierwszą była Fazenda Alta Vista. Zarówno do uprawy kawy, jak również do swoich pracowników, Robson podchodzi z ogromnym sercem. Jego ulubionym momentem w ciągu dnia jest poranek spędzony pośród drzewek, gdzie wraz z pracownikami omawia obowiązki zaplanowane na każdy dzień.

kraj: Brazylia
lokalizacja: Matequire de Minas
producent: Robson Vilela Martins
farma: Fazenda Moinho
odmiana: Yellow Bourbon
obróbka ziaren: Naturalna
wysokość (m n.p.m.): 1.100-1.525 

Data palenia: kawy wypalane są na bieżąco


RECEPTURA ESPRESSO

Rekomendujemy następujące parametry jako recepturę wyjściową:

gramatura: 18g
czas: 26 sec

gramatura 250g |1000g