KAWA GWATEMALA Santa Rosa

33,00 zł

profil sensoryczny: SŁODKA ŚLIWKA - ORZECH WŁOSKI - KAKAO

Nowy

Dodaj do listy życzeń

profil sensoryczny: SŁODKA ŚLIWKA - ORZECH WŁOSKI - KAKAO
 
INFORMACJE:
kraj: Gwatemala
lokalizacja: Santa Rosa
odmiana: Bourbon, Caturra, Pache
obróbka ziaren: myta
wysokość (m n.p.m.):  1350
 
Data palenia: kawy wypalane są na bieżąco


Mielenie: prosimy wybrać powyżej stopień mielenia z metodą parzenia.

Ziarna tej kawy to starannie wyselekcjonowana mieszanka ziaren arabiki z gwatemalskiego regionu Santa Rosa.

Kawa została według receptur stworzonych przez Mistrza Polski Roasterów 2018, Rafała Kaniewskiego.

Gwatemala Sana Rosa to kawa o mocniejszym stopniu wypalenia i bardzo przyjemnym smaku, w którym można wyczuć słodką śliwkę, orzech włoski i kakao. Jest świetnie zbalansowana.

Jako arabika, ma łagodniejszy smak, słodsze nuty i mniejszą zawartość kofeiny.

Doskonale sprawdzi się jako espresso, ale również bardzo dobrze współgra z mlekiem lub napojem roślinnym.

Kawa będzie świetnie smakowała zaparzona w ekspresie kolbowym, przelewowym, automatycznym, we french pressie oraz metodą tradycyjną. Najbardziej jednak polecamy ją do kawiarki (moka pot), ponieważ została wypalona w profilu najlepszym do tego sposobu zaparzania kawy.

 

RECEPTURA ESPRESSO

Rekomendujemy następujące parametry jako recepturę wyjściową:

gramatura: 16g
czas: 24 sec

 
gramatura 250g | 1000g