KAWA Meksyk Nahua (PRZELEW)

32,00 zł

profil sensoryczny: GREJPFRUIT - CZEKOLADA DESEROWA - ŻURAWINA

Nowy

Dodaj do listy życzeń

Profil sensoryczny: GREJPFRUIT - CZEKOLADA DESEROWA - ŻURAWINA


SUGEROWANE SPOSOBY ZAPARZANIA: 

-szybki przelew (wszelkiego rodzaju ekspresy przelewowe typu Moccamaster, Bunn itp)

INFORMACJE: 
kraj: Meksyk
lokalizacja: Puebla, Nahua
producent: Mali producenci
odmiana: Różne odmiany
obróbka ziaren: Honey Process
wysokość (m n.p.m.):  1200 - 1500

Data palenia: kawy wypalane są na bieżąco

Mielenie: prosimy wybrać powyżej stopień mielenia z metodą parzenia.


Tak zwany „szybki przelew” lub „przelew” czyli kawa parzona we wszelkiego rodzaju ekspresach przelewowych, przeżywa ostatnio wielki boom, nie tylko w Polsce, ale również na świecie. Rzadko już zdarza się, żeby zabrakło jej w kawowym menu - w kawiarni, biurze czy w domu. W tym sezonie wybraliśmy dla Was kawę pochodzącą z Meksyku, która jest pyszna zarówno z odrobiną mleka, jak i bez niego.

La Laja to firma produkująca kawę, współpracująca z małymi producentami. Położona jest w południowym Meksyku. Aktualnie zarządza trzema młynami, które położone są w trzech regionach: Puebla, Veracruz i Chiapas. La Laja posiada certyfikat Rainforest Alliance, UTZ (program certyfikacji zrównoważonego rozwoju dla kawy, kakao i herbaty) oraz 4C (certyfikat, który działa na rzecz zrównoważonego łańcucha dostaw kawy i poprawy standardu życia rolników). Firma opracowała również programy społeczno-gospodarcze, m.in. produkcję sadzonek dostarczanych producentom, szkolenia, kredyty oraz możliwość udziału w produkcji/przetwarzaniu kawy. La Laja wspiera również miejscową społeczność, organizuje zajęcia rekreacyjne, dzięki którym najbardziej potrzebująca społeczność może się rozwijać i edukować. 


Nasza kawa Nahua pochodzi z trzech gospodarstw - Finca Husmaya zarządzanej przez Rodolfo Carcamo Galindo, Finca La Puebla zarządzanej przez Nicolasa Martineza Almanza i La Nueva zarządzana przez Juana Manuela Chacona. Każde z gospodarstw zatrudnia na stałe około 20 osób pracujących przy utrzymaniu uprawy, nawożeniu gleby i odnawianiu najstarszych działek. Do nawożenia gleby używają nawozu przygotowanego z cascary.
gramatura 250g | 1000g