KAWA Honduras Miraflores

67,00 zł

Profil sensoryczny : GREJPFRUT – ANANAS – KAKAO

Nowy

Dodaj do listy życzeń

 

Profil sensoryczny : GREJPFRUT – ANANAS – KAKAO

kraj: HONDURAS

lokalizacja: Miraflores, Santa Barbara

producent: Juan Alberto Contreras Rodriguez

farma: Finca Miraflores

odmiana: Pacas

obróbka: Honey

wysokość: 1500 m n.p.m.


Data palenia:
kawy wypalane są na bieżąco


Mielenie: prosimy wybrać powyżej stopień mielenia z metodą parzenia.

Nazwa kawy Finca Miraflores podchodzi od nazwy wsi, z której pochodzi. Miraflores otoczona jest wysokimi górami, z pięknym widokiem na Park Narodowy Montana Santa Barbara. To właśnie tutaj Juan Rodriguez dorastał i od najmłodszych lat zgłębiał swoja kawową wiedzę. Należy do drugiego kawowego pokolenia w swojej rodzinie i ma już doświadczenie w pracy z kawą na najwyższym poziomie.

Juan zaczął koncentrować się na kawie specialty w 2015 roku i z roku na rok doskonalił swoje umiejętności uprawy, techniki i obróbki tego surowca, aby zapewnić jak najwyższą jakość. Obecnie jego głównym zajęciem jest eksperymentowanie z nowymi odmianami takimi jak Pacamara i Geisha. Specjalnością farmy Juana jest odmiana Pacas.

Tym razem, we współpracy z 88 Graines, mamy przyjemność zaprezentować Honduras Miraflores w obróbce Honey. Owoce kawy zbierane są ręcznie, zostają obrane ze skórki, a następnie umieszczone na suszarkach na słońcu na około 20 dni. Co 15 minut są mieszane, aby zapobiec sklejaniu się ziaren.

W kawie znajdziecie intensywnie owocowe nuty ananasa i grejpfruta oraz kakao. Kawa bardzo słodka, ale jednocześnie ma w sobie trochę musującej kwasowości. Spróbujcie - idealna na nadchodzące ciepłe dni!

SUGEROWANE SPOSOBY ZAPARZANIA: 

— Alternatywne metody zaparzania (V60, Kalita Wave Dripper, Chemex, Aeropress, French Press)
— ekspres kolbowy, kawiarka

gramatura 250g