KAWA SUMMER ESPRESSO

55,00 zł

profil sensoryczny :  CZERWONA POMARAŃCZA – JEŻYNA – CZEREŚNIA

Nowy

Ostatnie egzemplarze!

Dodaj do listy życzeń




profil sensoryczny :  CZERWONA POMARAŃCZA – JEŻYNA – CZEREŚNIA



INFORMACJE:

kraj: ETIOPIA

lokalizacja: Guji

producent: Mali producenci

farma: Dimtu Tero Farm

odmiana: Heirloom

obróbka: Natural

wysokość: 1800 - 2130 m n.p.m.

 

Data palenia: kawy wypalane są na bieżąco



Mielenie: prosimy wybrać powyżej stopień mielenia z metodą parzenia.









Najcieplejszy czas w roku zaczynamy ziarnem z Etiopii. A mianowicie z farmy Dimtu Tero położonej jest w Odo Shakiso w Guji, w południowym regionie Oromia, niedaleko granicy z Kenią.

 

Getachew Zeleke, młody przedsiębiorca i założyciel Dimtu Tero Farm, wyznaczył sobie ambitny cel. Chce zostać liderem w zakresie jakości produkcji kawy oraz zrównoważonego rozwoju gospodarstwa. Nie tylko swojego, ale również małych producentów, z którymi współpracuje. Jego celem jest zbudowanie społeczności kawowej w pobliżu wiosek Tero, Jelewo Anona, Mancity i Hangadi wraz z producentami, którzy mają wizję na rozwój i stale pracują nad poprawą standardów jakości produkcji kawy. Dimtu Tero to gospodarstwo o wielkości 151 ha, w większości zalesione, na którym rosną lokalne odmiany Arabiki. Getachew bardzo dba o zachowanie nienaruszonej przyrody. Oprócz swojej uprawy Getachew współpracuje ze 136 małymi producentami, którzy łącznie uprawiają kawę na 989 ha. Dba o to, aby współpraca z nimi była oparta o uczciwą zapłatę za dostarczone owoce, a także prowadzi program na podstawie którego otrzymują premie za jakość owoców. Ponadto daje dostęp do nieoprocentowanych pożyczek na rozwój gospodarstwa oraz szkoleń z zakresu poprawy produktywności i jakości ziarna.

 

Summer espresso zaskakuje swoim eleganckim smakiem. Znajdziemy w nim słodycz czerwonych pomarańczy i czereśni oraz kwasowość jeżyny. Kawa kompleksowa, o wysokim body. Doskonała jako samodzielne espresso, ale również jako baza do kaw mlecznych lub letnich wariacji w postaci tonic espresso.


SUGEROWANE SPOSOBY ZAPARZANIA:

— ekspres kolbowy
— kawiarka
— French Press

gramatura 250g | 1000g