KAWA Gesha Kolumbia El Obraje

115,00 zł

Profil sensoryczny: BIAŁA HERBATA - LIMONKA - MANGO - SUSZONA ŻURAWINA

Nowy

Dodaj do listy życzeń



Profil sensoryczny: BIAŁA HERBATA - LIMONKA - MANGO - SUSZONA ŻURAWINA

Kraj: Kolumbia 

Region: Nariño NARIÑO

Producent: Pablo Guerrero 

Farma: El Obraje 

Odmiana: Gesha 

Obróbka: myta 

Wysokość: 2 300 m n.p.m. 

 

Data palenia: kawy wypalane są na bieżąco

Mielenie: prosimy wybrać powyżej stopień mielenia z metodą parzenia.

Pablo Guerrero jako pierwszy wprowadził kawę w regionie Tangua w Kolumbii w roku 2000. Farma El Obraje jest w jego rodzinie od lat, jednak do tego czasu zajmowali się oni uprawą głównie pszenicy i innych zbóż. W roku 1990 przestało być to opłacalne z powodu rozpoczęcia importu tego surowca na dużą skalę. Po mało zadowalających próbach hodowli warzyw i owoców, Pablo postanowił zająć się kawą.  

Zaczął od działań na niewielką skalę, jednak na przestrzeni lat produkcja kawy w jego gospodarstwie stawała się coraz bardziej wyspecjalizowana. Aktualnie El Obraje posiada własny młyn wodny, pełen zestaw sprzętu produkcyjnego i szkółkę dla młodych sadzonek kawy.  

Wulkaniczny klimat i skalista gleba bogata w minerały są głównym czynnikiem wpływającym na unikalny charakter tamtejszej kawy. Wahania temperatur, które w dzień sięgają 32°C a w nocy spadają nawet poniżej 8°C sprawiają, że drzewa kawowe są tam stosunkowo niewielkie, a ich ziarna charakteryzuje duża gęstość.

 

Gesha została przez Pablo sprowadzona z Panamy do El Obraje w 2011 r. Zaczął skromnie od 2000 sadzonek, by po 4 latach posadzić kolejnych 7000 i zająć się uprawą tego wyjątkowego gatunku kawy na większą skalę. 

Po wielu eksperymentach z fermentacją ziaren, Pablo odkrył sposób, dzięki któremu jego kawa zawsze cechuje się nienagannym charakterem. Zebrane owoce trafiają do kanałów z wodą w celu wyeliminowania floaterów - egzemplarzy niepełnowartościowych o zbyt małej gęstości, które pozostają na powierzchni wody. Następnie poddaje się je 20-godzinnej fermentacji w tych samych torbach, do których trafiły od razu po zebraniu. Potem ziarna pozbawiane są miąższu i ponownie fermentowane na sucho po czym dokładnie się je myje i dokonuje kolejnej selekcji na mokro. W przypadku tak cennego surowca, nie pozostawia się miejsca na żadne niedopatrzenia. Ziarna ostatecznie są suszone przez 16 dni na afrykańskich łożach, jeśli pozwala na to pogoda, lub przez 4 dni w suszarce mechanicznej, która odmuchuje je powietrzem o temperaturze 30. 

 

Czym odwdzięcza się nam tak troskliwie traktowana GESHA? Niesamowicie bogatym smakiem i aromatem. Od razu po otwarciu paczki czuć bardzo słodki i przyjemny zapach kryjących się tam ziaren. Po zaparzeniu naszej kolumbijskiej GESHY, wyraźnie dają się wyczuć delikatne i kuszące nuty białej herbaty podkreślone słodyczą suszonej żurawiny. Chwilę później do głosu dochodzi winna rześkość mango i przyjemnie lekka kwasowość limonki. Jest to bardzo czysta, idealnie zbalansowana, wręcz elegancka kawa. Zdecydowanie warta degustacji. 

 

SUGEROWANE SPOSOBY ZAPARZANIA: 

— Alternatywne metody zaparzania (V60Kalita Wave DripperChemexAeropressFrench Press)

 

gramatura 200g