KAWA Salvador Usulutan Los Pirineos

65,00 zł

Profil sensoryczny: ORZECHY PEKAN – CZERWONA PORZECZKA – CYTRYNA

Nowy

Dodaj do listy życzeń



Profil sensoryczny: ORZECHY PEKAN – CZERWONA PORZECZKA – CYTRYNA

Kraj: SALWADOR

Region: Usulutan

Producent: Famille Baraona – Tecapa Company

Farma: Los Pirineos

Odmiana: Pacamara

Obróbka: Black Honey

Wysokość: 1 600 m n.p.m.

Data palenia: kawy wypalane są na bieżąco

Mielenie: prosimy wybrać powyżej stopień mielenia z metodą parzenia.

Nazwa farmy wzięła się od jej położenia - zlokalizowana jest w paśmie górskim Pirenejów pomiędzy Francją i Hiszpanią. Na 80 hektarowej powierzchni obok 10 ha dzikich lasów rodzina Baraona hoduje odmiany kawy takie jak Yellow Burbon, Tekisic, Pacas, Pacamara i wiele wiele innych.

Tecapa Company zrzesza obecnie 5 farm znajdujących się na zboczach wulkanu Tecapa w południowo - wschodniej stronie Salwadoru. 

Kawa, którą dla Was wypaliliśmy, została poddana obróbce Black Honey – jest ona o tyle ciekawa, że to proces składający się z elementów dwóch podstawowych metod: mytej i suchej. Na początku owoce kawowca trafiają do depulpera i tam zostają pozbawione części wierzchniej powłoki (przy metodzie mokrej całość tej warstwy zostaje usunięta). Następnie ziarna wraz z pozostałą częścią miąższu, suszone są na słońcu. Pozostałości miąższu to jeden z elementów, którym ta obróbka zawdzięcza swoją nazwę - posklejane ziarna wyglądają jakby były oblepione miodem. Taki sposób obróbki kawy wpływa na wysoką słodycz naparu. Mocno podbija owocowe nuty ziaren i sprawia, że ewentualna kwasowość kawy ma wciąż słodki charakter. Napar przygotowany z ziaren obróbki Honey będzie miał również dość wysokie body – podobnie jak przy kawach z procesu naturalnego.

Czego więc możecie się spodziewać po kawie od rodziny Baraona?  Całej masy słodyczy o aromacie mocno dojrzałej czerwonej porzeczki i posmaku słodkich, na swój orzechowy sposób, pekanów. Przełamuje tę słodkość przyjemna cytrynowa kwasowość. Wszystko to współgra ze sobą doskonale. Przekonajcie się sami, miodowa kawa nie gości u nas zbyt często.

 

SUGEROWANE SPOSOBY ZAPARZANIA: 

— Alternatywne metody zaparzania (V60Kalita Wave DripperChemexAeropressFrench Press)

 

gramatura 250g