56,00 zł
56,00 zł
Historia cen
Najniższa cena tego produktu:
Profil sensoryczny: Żurawina - wędzona śliwka - mleczna czekolada - miód lipow y
Nowy
Dostępność:
Ostatnie egzemplarze!
Data dostępności:
Profil sensoryczny: Żurawina - wędzona śliwka - mleczna czekolada - miód lipowy
kraj: El Salvador
lokalizacja: Ahuachapán, Concepción de Ataco
producent: Beneficio Las Cruces
farma: El Molino
odmiana: Bourbon, Pacas
obróbka: myta
wysokość: 1350 - 1650 m n.p.m.
El Molinito to kawa pochodząca z farmy El Molinio - jednej z najważniejszych na terenie wulkanicznego pasma górskiego Apaneca na zachodzie El Salwadoru. Tereny te otoczone są wulkanami i obfitują w niezwykle żyzną, wulkaniczną glebę. Obok El Molinio, znajduje się tam wiele plantacji kawy biorących udział w organizowanym corocznie Cup Of Excelence.
Nazwa El Molinito jest zdrobnieniem nazwy farmy, na której dojrzewają ziarna. Jest to mieszanka odmian Bourbon i Pacas, które zostały tam połączone ze względu na jednorodność ziaren obu odmian. Pacas to naturalna mutacja odmiany Bourbon. Jej cechą charakterystyczną jest karłowatość drzew kawowych, która sprawia, że kawowce mogą rosnąć w mniejszych odstępach od siebie, zatem gęstość na hektar (zbiór ziaren z jednego hektara) jest większa niż w przypadku tradycyjnie sadzonych roślin. Pacas stanowi obecnie około 25% produkowanej w El Salwadorze kawy.
Jak na kawę w obróbce mytej przystało, SALVADOR El Molinito charakteryzuje się wyrazistym, czystym smakiem, intensywnym aromatem i szlachetną kwasowością. Wyczujemy w nim rześkie nuty żurawiny w akompaniamencie miodu lipowego i słodyczy mlecznej czekolady. Zwieńczy tę kompozycję przyjemnie aromatyczne wędzona śliwka, przywodząca na myśl kompot z suszu. Na grudzień - jak znalazł.
SUGEROWANE SPOSOBY ZAPARZANIA:
— Alternatywne metody zaparzania (V60, Kalita Wave Dripper, Chemex, Aeropress, French Press)
— Espresso (ekspres kolbowy, kawiarka, French Press)
gramatura | 250g | 1000g |