KAWA WINTER ESPRESSO

57,00 zł

55,00 zł

profil sensoryczny: KARMEL - MANDARYNKA - CIEMNA CZEKOLADA - SŁÓD

Nowy

Dodaj do listy życzeń

profil sensoryczny: KARMEL - MANDARYNKA - CIEMNA CZEKOLADA - SŁÓD

Guatemala Q'antxabina

kraj: Gwatemala

lokalizacja: Petatán

producent: Pascual Lopez Domingo

farma:  Q'antxabina

odmiana: Caturra, Bourbon

obróbka: myta

wysokość: 1 800 - 1 850 m n.p.m

Nazwa Q'antxabina wywodzi się z języka Jekaltek, którym posługują się Majowie zamieszkujący i południowy Meksyk. Określa ona występujące w tamtym regionie drzewo Guachipelin, charakteryzujące się niezwykle twardym i wytrzymałym drewnem o miodowym kolorze, wykorzystywanym w budownictwie. Często też Guachipelin zacieniają drzewka kawowe na małych farmach w Huehuetenango.

Pascual Lopez Domingo, właściciel farmy Q'antxabina, zanim jeszcze w 2009 roku założył swoje gospodarstwo i zaczął w pełnym wymiarze zajmować się uprawą wysoko jakościowej kawy, był szeregowym pracownikiem fizycznym na emigracji. W środowisku, w którym się znajdował, możliwości rozwoju i edukacji są bardzo ograniczone, jednak Pascual postanowił wybić się, by sobie i swojej rodzinie zapewnić jak najlepsze warunki życia. Z każdym dniem pracuje nad tym, by jego kawa osiągała coraz wyższą jakość.

Ziarna naszego WINTER Espresso to mieszanka odmian Caturra i Bourbon, poddanych obróbce mytej, a następnie wysuszonych w promieniach słonecznych. Przygotowane z nich espresso będzie charakteryzowało się czystym,. wyrazistym smakiem - jak to przy kawach w obróbki mytej. Wyraźne nuty ciemnej czekolady i charakterystyczny posmak słodu, zrównoważone są przez maślaną słodycz karmelu i soczystą mandarynkę. Zarówno espresso jak i kawy mleczne przygotowane na jego bazie, urzekną Was swoim niepowtarzalnym smakiem i z powodzeniem rozgrzeją tej zimy.

gramatura 250g | 1000g