Collection: Kawa ciemno palona
-
Owoce leśne | Czekolada mleczna | Kakao | Assam
Sweet Kick Espresso Blend Nikaragua | Meksyk | Washed
Regular price From zł 40.00Regular priceUnit price / per -
Czekolada Deserowa | Wiśnia | Czarna porzeczka
Guatemala Nueva Era Guatemala | Natural
Regular price From zł 57.50Regular priceUnit price / per -
Marcepan | Morela | Wiśnia | Winogrona
Spring Espresso Rwanda | Washed
Regular price From zł 60.00Regular priceUnit price / per -
SaleCukier trzcinowy | Czekolada | Słodkie winogrona
Honduras Marcala Honduras | Myta
Regular price From zł 36.50Regular priceUnit price / perzł 41.00Sale price From zł 36.50Sale -
Peanut | Dates | Toffee
Organic Papua New Gwinea Korofeigu Coffee Papua New Guinea | Washed
Regular price From zł 38.50Regular priceUnit price / perzł 43.50Sale price From zł 38.50Sale -
Jeżyna | Karmel | Orzech włoski | Ciemna czekolada
JAVA 001 Classic Espresso Blend Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia. | różne procesy
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Cherry | Red grapefruit | Dark chocolate
Brazil Cerrado 003 Brazil | Natural
Regular price From zł 35.50Regular priceUnit price / perzł 0.00Sale price From zł 35.50 -
Śliwka węgierka | Orzech włoski | Prażone migdały
JAVA Old School Espresso Blend 007 Myta
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Sweet Plum | Walnut | Cocoa
Gwatemala Santa Rosa Guatemala | Washed
Regular price From zł 41.50Regular priceUnit price / per -
Jaśmin | Granat | Truskawka
Decaf Colombia Cauca Espresso Kolumbia | Sugarcane E.A. Decaf
Regular price From zł 47.50Regular priceUnit price / per -
Rabarbar | Suszona żurawina | Czerwony grejpfrut
JAVA 002 Espresso Blend Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia | różne procesy
Regular price From zł 37.50Regular priceUnit price / per -
Czekolada | Suszona śliwka | Grejpfrut
Guatemala Todosantarita Gwatemala | myta
Regular price From zł 43.00Regular priceUnit price / per -
Peach | Assam | Melon
Tanzania PB Mwankumbi Tanzania | Washed
Regular price From zł 44.00Regular priceUnit price / per -
Gorzka czekolada | Pomarańcza | Orzechy prażone
Brazylia Maracana Brazylia | Pulped Natural
Regular price From zł 44.50Regular priceUnit price / per
Let customers speak for us
from 347 reviewsKawka smakuje rewelacyjnie szybka wysyłka
Będę wracać
RUDE HEALTH (sojowe) [ORGANIC]
dobrze
Guatemala Nueva Era
Cudo. Pyszności. Niebo w gębie.
git
Pyszne
Papua Nowa Gwinea Korofeigu [ORGANIC]
Było mi bardzo miło, kiedy oprócz zamówienia dostałam próbkę kawy i naklejki 😅
Mocna, aromatyczna, fantastyczna
3-miesięczna Poczta Kawowa
Jest super
Honduras Marcala
Bardzo miękka i delikatna
Gwatemala Todosantarita
Czym charakteryzuje się kawa do ekspresu?
-
Dobra kawa do ekspresu charakteryzuje się bogactwem smaku i aromatu. Espresso to nie tylko nazwa napoju, ale też sposób przygotowania go przy pomocy dedykowanej do tego celu specjalnej maszyny – ekspresu ciśnieniowego. Powszechnie kawa ta kojarzy się z bardzo intensywnym, gorzkim smakiem, przez co często sądzi się, że posiada wysoką zawartość kofeiny. Nic bardziej mylnego. Ten mocno wyrazisty i gorzki smak jest efektem ciemnego palenia ziarna i nie odzwierciedla “mocy” samego naparu (“mocy” rozumianej jako zawartość kofeiny). Tak naprawdę im ciemniej wypalone jest ziarno i im krócej napar się parzy, tym mniej kofeiny zawiera. Espresso zatem ma jej naprawdę niewielkie ilości w porównaniu z kawami przelewowymi z jasnego wypału.
Samo słowo “espresso” w języku włoskim oznacza „wyraźny, wyrazisty”, zatem nazwa tego napoju idealnie odzwierciedla jego bogaty smak i aromat. Warto wiedzieć, że espresso można przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu naprawdę trudno jest się tą kawą znudzić.
-
Oferta palarni JAVA Coffee Roasters
Ziarna, które znajdziesz w naszym sklepie, pozwolą przygotować Ci niepowtarzalną kawę, która zachwyca swoim smakiem przy każdym łyku od nowa. Ziarna do idealnego espresso pozyskujemy tylko od sprawdzonych producentów m.in. z Tanzanii, Hondurasu, Papui Nowej Gwinei, Brazylii, Kostaryki, Rwandy i Gwatemali. Uprawy, z których pochodzą nasze ziarna, mieszczą się zwykle na znacznych wysokościach, zdarza się, że przekraczających nawet 2000 m n.p.m. W dostępnych w naszym sklepie paczkach znajdziesz zawsze skrupulatnie wyselekcjonowane ziarna 100 % arabiki single origin lub skomponowane przez naszego Head Roastera - Mistrza Polski Roasterów 2018 – Rafała Kaniewskiego autorskie mieszanki (blendy).
Profile sensoryczne naszych ziaren espresso są zbalansowane i bardzo różnorodne, tak, by każdy miłośnik kawy znalazł coś dla siebie: w niektórych paczkach wyczujesz nuty owocowe, w innych orzechowe, zdarzają się kawy o aromacie marcepanu, czekolady z nutami karmelu lub o przyjemnie herbacianym posmaku. Ziarna wypalane są na bieżąco zgodnie z napływającymi zamówieniami, dzięki czemu masz pewność, że te, które dostaniesz, są świeżo palone.
-
Najlepsza kawa do ekspresu
Do przygotowania w ekspresie aromatycznej kawy, niezbędne są specjalnie wypalone i odpowiednio zmielone w tym celu ziarna. Ważne jest to, aby przy wyborze kawy omijać ziarna palone jasno, gdyż są one dedykowane do metod przelewowych. Należy zwrócić uwagę na stopień zmielenia ziarna, gdyż jest to jeden z kluczowych czynników wpływających na jakość uzyskanego napoju.
Najlepszą kawą do espresso jest 100% arabica, ponieważ jej smak jest bardzo kompleksowy i bogaty, a jednocześnie zdecydowanie łagodniejszy od mniej szlachetnej, gorzkiej robusty. Nuty smakowe arabiki są wyraźnie słodsze od robusty.
Profile sensoryczne arabiki różnią się w zależności od miejsc, w jakim znajduje się uprawa, dzięki temu każda kolejna kawa na nowo może zaskoczyć Cię nowym ciekawym smakiem i aromatem. Z ziaren arabiki pochodzących z różnych regionów i plantacji można tworzyć mieszanki wybranych kaw i zestawiać je w unikatowych kompozycjach smakowych. Sekret aromatu espresso ukryty jest w lokalizacji uprawy, odmianie kawy, metodzie obróbki i kunszcie wypalania ziaren, ale także w stopniu zmielenia i jakości wody użytej do zaparzania – o tym wszystkim warto pamiętać przy przyrządzaniu i degustacji napoju.
-
Jak zaparzyć idealne espresso?
Nie ma jednej ściśle określonej receptury na idealne espresso, ponieważ ziarna w zależności od gatunku i miejsca pochodzenia cechują różne parametry. Punktem wyjścia do perfekcyjnie zaparzonej kawy będzie niezaprzeczalnie najlepszej jakości ziarno. Należy zwrócić też uwagę na rodzaj młynka do kawy i samego sprzętu do parzenia - czy to będzie ekspres ciśnieniowy, automatyczny, kawiarka czy inny zaparzacz do kawy.
Zazwyczaj klasyczne espresso przygotowuje się przy pomocy ekspresu ciśnieniowego pod ciśnieniem wynoszącym ok. 8,5-9,5 bara, w temperaturze wody ok. 88-92 stopni. Co istotne, ziarno, przez które przepuszczana jest woda, powinno być równo i drobno zmielone i dokładnie ubite. Proces zaparzania espresso przy pomocy ekspresu ciśnieniowego nazywany jest ekstrakcją i trwa zwykle ok. 25 sekund.
-
Świeżo palona kawa - gdzie kupić?
Poszukując najlepszego sklepu z kawą, warto przejrzeć ofertę Java Coffee. To nie tylko sklep internetowy, ale też palarnia kawy Warszawa, gdzie ziarna wypala się w profesjonalnych piecach. Kawa świeżo palona to zupełnie inna jakość, docenią ją zarówno wytrawni smakosze, jak i osoby, które odchodzą od kaw przemysłowych na rzecz tych z segmentu Specialty. Głównie jest to spowodowane większą świadomością na temat wyboru kaw, dostępnością różnych gatunków z najdalszych zakątków świata. W sklepie ze świeżo paloną kawą można kupić ziarna pochodzące z plantacji w Brazylii, Gwatemali, Etiopii, Tanzanii, Peru czy Kongo.