Kolekcja: Kawa do ekspresu
Tradycyjna kawa do ekspresu nadaje się do przyrządzania espresso, czyli małe, czarne, podawane w niewielkiej białej filiżance ze szklanką wody, która jest jednym z najłatwiej rozpoznawalnych rodzajów napojów kawowych. Espresso wywodzi się z Włoch, jednak obecnie swoich zwolenników ma na całym świecie. Dodatkowo, na przestrzeni lat, sposób wypału ziarna i samego przygotowywania espresso ewoluował dość znacznie, dlatego też kojarzona z Włochami czarna jak smoła, intensywna, zazwyczaj wyraźnie gorzka kawa zyskała nowy wymiar. A nawet nie jeden!
Niezliczona ilość smaków i aromatów ukrytych w ziarnie kawy, a także mnogość sposobów przyrządzania espresso sprawiają, że każda degustacja tego napoju może dostarczyć nam zupełnie innych, niepowtarzalnych wrażeń. Przygotowując espresso można balansować pomiędzy intensywnością naparu, mającą wpływ na ostateczny smak i aromat naparu, a po zaparzeniu także dowolnie bawić się dodatkami, które mogą za każdym razem nadać klasycznej kawie zupełnie nowe oblicze.
-
Nugat | Orzech laskowy | Rodzynki | Grejpfrut
Nikaragua Santa Maria Nikaragua | Natural
Cena regularna Od zł 57.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Gorzka czekolada | Pomarańcza | Orzechy prażone
Brazylia Maracana Brazylia | Pulped Natural
Cena regularna Od zł 44.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Brzoskwinia | Assam | Melon
Tanzania PB Mwankumbi Tanzania | Myta
Cena regularna Od zł 44.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
W promocjiCukier trzcinowy | Czekolada | Słodkie winogrona
Honduras Marcala Honduras | Myta
Cena regularna Od zł 36.50Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 41.00Cena promocyjna Od zł 36.50W promocji -
W promocjiOrzech ziemny | Daktyl | Toffi
Papua Nowa Gwinea Korofeigu [ORGANIC] Papua Nowa Gwinea | Myta
Cena regularna Od zł 38.50Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 43.50Cena promocyjna Od zł 38.50W promocji -
Jeżyna | Karmel | Orzech włoski | Ciemna czekolada
JAVA Classic Espresso Blend 001 Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia. | różne procesy
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Rabarbar | Suszona żurawina | Czerwony grejpfrut
JAVA Espresso Blend 002 Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia | różne procesy
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Śliwka węgierka | Orzech włoski | Prażone migdały
JAVA Old School Blend 007 Brazylia & India | Myta
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Słodka śliwka - Orzech włoski - Kakao
Gwatemala Santa Rosa Gwatemala | myta
Cena regularna Od zł 41.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
W promocjiWiśnia | Czerwony grapefruit | Gorzka czekolada
Brazylia Cerrado 003 Brazylia | Naturalna
Cena regularna Od zł 30.60Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 34.00Cena promocyjna Od zł 30.60W promocji -
Czekolada | Suszona śliwka | Grejpfrut
Gwatemala Todosantarita Gwatemala | myta
Cena regularna Od zł 43.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Jaśmin | Granat | Truskawka
Bezkofeinowa Kolumbia Cauca (espresso) Kolumbia | Sugarcane E.A. Decaf
Cena regularna Od zł 47.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
W promocji
Coffee Vac+ Honduras Marcala 250g [ESPRESSO]
Cena regularna zł 82.35Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 91.50Cena promocyjna zł 82.35W promocji -
Marcepan | Morela | Wiśnia | Winogrona
Spring Espresso Rwanda | Red Bourbon
Cena regularna Od zł 60.00Cena regularnaCena jednostkowa / na
Let customers speak for us
from 303 reviews6L SPROUD™ Unsweetened (żółty groch)
Bardzo ciekawy owocowy smak.kawa delikatna i aromatyczna
Wyśmienita jawa, pełna snaku i głębokiego aromatu. Błyskawiczną dostawa. Polecam gorąco.
Nie oceniaj książki po okładce... ale co zrobić, kiedy kawy od Java Coffee mają takie piękne etykiety. Każda z kaw wyglądała tak zachęcająco, że nie wiedziałam, na jaką się zdecydować. W końcu zamówiłam cały zestaw testowy i był to strzał w 10 :) poezja, na pewno wkrótce zamówię więcej :)
Papua Nowa Gwinea Korofeigu [ORGANIC]
Burundi Gitwe
Zamawiam od dawna. Nie ma lepszego mleka!
Idealny smak przy braku kofeiny. Idealny dla uzależnionych od kawy, którzy wypijają kilka filiżanek dziennie
DR Konga Umoja Wetu (omniroast)
Niestety zamówienie do mnie nie dotarło
JAVA Classic Espresso Blend 001
Sprawdza się znakomicie zarówno w miejskim zabieganiu, jak i na górskich wędrówkach. Długo trzyma temperaturę. Polecam
Papua Nowa Gwinea Korofeigu [ORGANIC]
Jeśli mam pisać o kawie, to muszę napisać o Człowieku, bo tą kawą zaczarował mnie i mojego Męża specjalista - Łukasz, podczas Warsaw Coffee Festival, Zaprosił, poczęstował, opowiedział no i teraz nie ma innej opcji, tylko TA kawa (oczywiście będziemy próbować innych...ale) Pięknie zapakowana z dbałością o aromat, zachęca kolorystycznie już z "okładki" Sama KAWA jest bardzo smaczna z lekko słodką, wyważoną nutką, nawet zaparzona w biurowym ekspresie smakuje znakomicie, do tego napój roślinny, alternatywa mleka Sproud! polecamy i dziękujemy!
ConceptForm s.c.
Polecam
Czym charakteryzuje się kawa do ekspresu?
-
Dobra kawa do ekspresu charakteryzuje się bogactwem smaku i aromatu. Espresso to nie tylko nazwa napoju, ale też sposób przygotowania go przy pomocy dedykowanej do tego celu specjalnej maszyny – ekspresu ciśnieniowego. Powszechnie kawa ta kojarzy się z bardzo intensywnym, gorzkim smakiem, przez co często sądzi się, że posiada wysoką zawartość kofeiny. Nic bardziej mylnego. Ten mocno wyrazisty i gorzki smak jest efektem ciemnego palenia ziarna i nie odzwierciedla “mocy” samego naparu (“mocy” rozumianej jako zawartość kofeiny). Tak naprawdę im ciemniej wypalone jest ziarno i im krócej napar się parzy, tym mniej kofeiny zawiera. Espresso zatem ma jej naprawdę niewielkie ilości w porównaniu z kawami przelewowymi z jasnego wypału.
Samo słowo “espresso” w języku włoskim oznacza „wyraźny, wyrazisty”, zatem nazwa tego napoju idealnie odzwierciedla jego bogaty smak i aromat. Warto wiedzieć, że espresso można przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu naprawdę trudno jest się tą kawą znudzić.
-
Oferta palarni JAVA Coffee Roasters
Ziarna, które znajdziesz w naszym sklepie, pozwolą przygotować Ci niepowtarzalną kawę, która zachwyca swoim smakiem przy każdym łyku od nowa. Ziarna do idealnego espresso pozyskujemy tylko od sprawdzonych producentów m.in. z Tanzanii, Hondurasu, Papui Nowej Gwinei, Brazylii, Kostaryki, Rwandy i Gwatemali. Uprawy, z których pochodzą nasze ziarna, mieszczą się zwykle na znacznych wysokościach, zdarza się, że przekraczających nawet 2000 m n.p.m. W dostępnych w naszym sklepie paczkach znajdziesz zawsze skrupulatnie wyselekcjonowane ziarna 100 % arabiki single origin lub skomponowane przez naszego Head Roastera - Mistrza Polski Roasterów 2018 – Rafała Kaniewskiego autorskie mieszanki (blendy).
Profile sensoryczne naszych ziaren espresso są zbalansowane i bardzo różnorodne, tak, by każdy miłośnik kawy znalazł coś dla siebie: w niektórych paczkach wyczujesz nuty owocowe, w innych orzechowe, zdarzają się kawy o aromacie marcepanu, czekolady z nutami karmelu lub o przyjemnie herbacianym posmaku. Ziarna wypalane są na bieżąco zgodnie z napływającymi zamówieniami, dzięki czemu masz pewność, że te, które dostaniesz, są świeżo palone.
-
Najlepsza kawa do ekspresu
Do przygotowania w ekspresie aromatycznej kawy, niezbędne są specjalnie wypalone i odpowiednio zmielone w tym celu ziarna. Ważne jest to, aby przy wyborze kawy omijać ziarna palone jasno, gdyż są one dedykowane do metod przelewowych. Należy zwrócić uwagę na stopień zmielenia ziarna, gdyż jest to jeden z kluczowych czynników wpływających na jakość uzyskanego napoju.
Najlepszą kawą do espresso jest 100% arabica, ponieważ jej smak jest bardzo kompleksowy i bogaty, a jednocześnie zdecydowanie łagodniejszy od mniej szlachetnej, gorzkiej robusty. Nuty smakowe arabiki są wyraźnie słodsze od robusty.
Profile sensoryczne arabiki różnią się w zależności od miejsc, w jakim znajduje się uprawa, dzięki temu każda kolejna kawa na nowo może zaskoczyć Cię nowym ciekawym smakiem i aromatem. Z ziaren arabiki pochodzących z różnych regionów i plantacji można tworzyć mieszanki wybranych kaw i zestawiać je w unikatowych kompozycjach smakowych. Sekret aromatu espresso ukryty jest w lokalizacji uprawy, odmianie kawy, metodzie obróbki i kunszcie wypalania ziaren, ale także w stopniu zmielenia i jakości wody użytej do zaparzania – o tym wszystkim warto pamiętać przy przyrządzaniu i degustacji napoju.
-
Jak zaparzyć idealne espresso?
Nie ma jednej ściśle określonej receptury na idealne espresso, ponieważ ziarna w zależności od gatunku i miejsca pochodzenia cechują różne parametry. Punktem wyjścia do perfekcyjnie zaparzonej kawy będzie niezaprzeczalnie najlepszej jakości ziarno. Należy zwrócić też uwagę na rodzaj młynka do kawy i samego sprzętu do parzenia - czy to będzie ekspres ciśnieniowy, automatyczny, kawiarka czy inny zaparzacz do kawy.
Zazwyczaj klasyczne espresso przygotowuje się przy pomocy ekspresu ciśnieniowego pod ciśnieniem wynoszącym ok. 8,5-9,5 bara, w temperaturze wody ok. 88-92 stopni. Co istotne, ziarno, przez które przepuszczana jest woda, powinno być równo i drobno zmielone i dokładnie ubite. Proces zaparzania espresso przy pomocy ekspresu ciśnieniowego nazywany jest ekstrakcją i trwa zwykle ok. 25 sekund.
-
Świeżo palona kawa - gdzie kupić?
Poszukując najlepszego sklepu z kawą, warto przejrzeć ofertę Java Coffee. To nie tylko sklep internetowy, ale też palarnia kawy Warszawa, gdzie ziarna wypala się w profesjonalnych piecach. Kawa świeżo palona to zupełnie inna jakość, docenią ją zarówno wytrawni smakosze, jak i osoby, które odchodzą od kaw przemysłowych na rzecz tych z segmentu Specialty. Głównie jest to spowodowane większą świadomością na temat wyboru kaw, dostępnością różnych gatunków z najdalszych zakątków świata. W sklepie ze świeżo paloną kawą można kupić ziarna pochodzące z plantacji w Brazylii, Gwatemali, Etiopii, Tanzanii, Peru czy Kongo.