Kolekcja: Kawa do ekspresu
Tradycyjna kawa do ekspresu nadaje się do przyrządzania espresso, czyli małe, czarne, podawane w niewielkiej białej filiżance ze szklanką wody, która jest jednym z najłatwiej rozpoznawalnych rodzajów napojów kawowych. Espresso wywodzi się z Włoch, jednak obecnie swoich zwolenników ma na całym świecie. Dodatkowo, na przestrzeni lat, sposób wypału ziarna i samego przygotowywania espresso ewoluował dość znacznie, dlatego też kojarzona z Włochami czarna jak smoła, intensywna, zazwyczaj wyraźnie gorzka kawa zyskała nowy wymiar. A nawet nie jeden!
Niezliczona ilość smaków i aromatów ukrytych w ziarnie kawy, a także mnogość sposobów przyrządzania espresso sprawiają, że każda degustacja tego napoju może dostarczyć nam zupełnie innych, niepowtarzalnych wrażeń. Przygotowując espresso można balansować pomiędzy intensywnością naparu, mającą wpływ na ostateczny smak i aromat naparu, a po zaparzeniu także dowolnie bawić się dodatkami, które mogą za każdym razem nadać klasycznej kawie zupełnie nowe oblicze.
-
Wiśnia | Czerwone jabłko | Cukier trzcinowy | Orzech włoski
Kawa speciality Summer Espresso Kostaryka | Washed
Cena regularna Od zł 60.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Owoce leśne | Czekolada mleczna | Kakao | Assam
Kawa Sweet Kick Espresso Blend Nikaragua | Meksyk | Washed
Cena regularna Od zł 40.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Gorzka czekolada | Pomarańcza | Orzechy prażone
Kawa speciality Brazylia Maracana Brazylia | Pulped Natural
Cena regularna Od zł 44.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Brzoskwinia | Assam | Melon
Kawa speciality Tanzania Mwankumbi Tanzania | Myta
Cena regularna Od zł 44.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Cukier trzcinowy | Czekolada | Słodkie winogrona
Kawa Honduras Marcala Honduras | Myta
Cena regularna Od zł 38.50Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 0.00Cena promocyjna Od zł 38.50 -
Orzech ziemny | Daktyl | Toffi
Kawa Papua Nowa Gwinea Korofeigu [ORGANIC] Papua Nowa Gwinea | Myta
Cena regularna Od zł 43.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 0.00Cena promocyjna Od zł 43.00 -
Jeżyna | Karmel | Orzech włoski | Ciemna czekolada
Kawa JAVA Classic Espresso Blend 001 Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia. | różne procesy
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Rabarbar | Suszona żurawina | Czerwony grejpfrut
Kawa JAVA Espresso Blend 002 Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia | różne procesy
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Śliwka węgierka | Orzech włoski | Prażone migdały
Kawa speciality JAVA Old School Blend 007 Brazylia | Indie | Myta
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Słodka śliwka | Orzech włoski | Kakao
Kawa Gwatemala Santa Rosa Gwatemala | myta
Cena regularna Od zł 41.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Wiśnia | Czerwony grapefruit | Gorzka czekolada
Kawa speciality Brazylia Cerrado 003 Brazylia | Naturalna
Cena regularna Od zł 35.50Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 0.00Cena promocyjna Od zł 35.50 -
Czekolada | Suszona śliwka | Grejpfrut
Kawa speciality Gwatemala Todosantarita Gwatemala | myta
Cena regularna Od zł 43.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Jaśmin | Granat | Truskawka
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [espresso] Kolumbia | Sugarcane E.A. Decaf
Cena regularna Od zł 47.50Cena regularnaCena jednostkowa / na
Let customers speak for us
from 389 reviewsUmila nam letnie poranki
Zestaw kawowy JAVA KLASYKI [Espresso] 4x250g
Very good
Próbowałem różnych smaków Bacanha, a ten jest jednym z moich ulubionych – świeży tropikalny, ale niezbyt słodki. Została mi jeszcze brzoskwinia do spróbowania. Butelka wygląda bardzo estetycznie – aż szkoda ją wyrzucić))
Pyszna!!!
6L Napój Roślinny Minor Figures Oat M*lk [ORGANIC]
It was great according to the recipient!
I absolutely love it, I can't live without my kinto. The quality is amazing, very practical and holds the temperature very good!
Bardzo dobra kawa! Jak nie lubi się kwasowości to najlepszy wybór 😎
Długo szukałem… ale znalazłem właściwą 😁
Polecam ;)
Słodka i pyszna, smakuje całej rodzinie
Niska kwasowość, ładna crema. Stosuję do espresso i napar jest gęsty i mocny. 18gr, mielenie nieco mniej drobne niż 001.
Jest bardzo dobra. Co prawda szukam jeszcze grejpfruta więc kombinuję z przepisem w V60 żeby go znaleźć. Kawka jest pyszna i 100% gwarantuje pyszne, energetyzujące doznania za każdym parzeniem. Nawet w porannym pośpiechu jako "zalewajka" jest znakomita, co wcale nie jest takie oczywiste.
Świetna jakość samej torby jak i nadruku, jak najbardziej polecam. Idealna dla miłośników kawy <3
Zrównoważona smakowo, cielista kawa z okrągłą kwasowością bardzo dojrzałych wiśni, mleczną słodyczą i herbacianą goryczką. Pierwszy aromat który się wybija na pierwszy plan to aromat mocnej czarnej indyjskiej herbaty z cynamonem i kapką mleka (takiego po indyjsku, zagotowanego), w tle zapach kwiatów kwitnącej wiśni. Kawa dość mocno wypalona jak na standard przelewu więc idealnie wychodzi wg. przepisu V60 40/60 40(93°C)/60(<85)°C, 3min 30s.
"Mleko idealne" pięknie się spienia. Smak nienachalny idealny wpołaczeniu z Matcha Moya. Polecam wszystkim.
Kawa ciemno palona
-
Dobra kawa do ekspresu charakteryzuje się bogactwem smaku i aromatu. Espresso to nie tylko nazwa napoju, ale też sposób przygotowania go przy pomocy dedykowanej do tego celu specjalnej maszyny – ekspresu ciśnieniowego. Powszechnie kawa ta kojarzy się z bardzo intensywnym, gorzkim smakiem, przez co często sądzi się, że posiada wysoką zawartość kofeiny. Nic bardziej mylnego. Ten mocno wyrazisty i gorzki smak jest efektem ciemnego palenia ziarna i nie odzwierciedla “mocy” samego naparu (“mocy” rozumianej jako zawartość kofeiny). Tak naprawdę im ciemniej wypalone jest ziarno i im krócej napar się parzy, tym mniej kofeiny zawiera. Espresso zatem ma jej naprawdę niewielkie ilości w porównaniu z kawami przelewowymi z jasnego wypału.
Samo słowo “espresso” w języku włoskim oznacza „wyraźny, wyrazisty”, zatem nazwa tego napoju idealnie odzwierciedla jego bogaty smak i aromat. Warto wiedzieć, że espresso można przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu naprawdę trudno jest się tą kawą znudzić.
-
Oferta palarni JAVA Coffee Roasters
Ziarna, które znajdziesz w naszym sklepie, pozwolą przygotować Ci niepowtarzalną kawę, która zachwyca swoim smakiem przy każdym łyku od nowa. Ziarna do idealnego espresso pozyskujemy tylko od sprawdzonych producentów m.in. z Tanzanii, Hondurasu, Papui Nowej Gwinei, Brazylii, Kostaryki, Rwandy i Gwatemali. Uprawy, z których pochodzą nasze ziarna, mieszczą się zwykle na znacznych wysokościach, zdarza się, że przekraczających nawet 2000 m n.p.m. W dostępnych w naszym sklepie paczkach znajdziesz zawsze skrupulatnie wyselekcjonowane ziarna 100 % arabiki single origin lub skomponowane przez naszego Head Roastera - Mistrza Polski Roasterów 2018 – Rafała Kaniewskiego autorskie mieszanki (blendy).
Profile sensoryczne naszych ziaren espresso są zbalansowane i bardzo różnorodne, tak, by każdy miłośnik kawy znalazł coś dla siebie: w niektórych paczkach wyczujesz nuty owocowe, w innych orzechowe, zdarzają się kawy o aromacie marcepanu, czekolady z nutami karmelu lub o przyjemnie herbacianym posmaku. Ziarna wypalane są na bieżąco zgodnie z napływającymi zamówieniami, dzięki czemu masz pewność, że te, które dostaniesz, są świeżo palone.
-
Najlepsza kawa do ekspresu
Do przygotowania w ekspresie aromatycznej kawy, niezbędne są specjalnie wypalone i odpowiednio zmielone w tym celu ziarna. Ważne jest to, aby przy wyborze kawy omijać ziarna palone jasno, gdyż są one dedykowane do metod przelewowych. Należy zwrócić uwagę na stopień zmielenia ziarna, gdyż jest to jeden z kluczowych czynników wpływających na jakość uzyskanego napoju.
Najlepszą kawą do espresso jest 100% arabica, ponieważ jej smak jest bardzo kompleksowy i bogaty, a jednocześnie zdecydowanie łagodniejszy od mniej szlachetnej, gorzkiej robusty. Nuty smakowe arabiki są wyraźnie słodsze od robusty.
Profile sensoryczne arabiki różnią się w zależności od miejsc, w jakim znajduje się uprawa, dzięki temu każda kolejna kawa na nowo może zaskoczyć Cię nowym ciekawym smakiem i aromatem. Z ziaren arabiki pochodzących z różnych regionów i plantacji można tworzyć mieszanki wybranych kaw i zestawiać je w unikatowych kompozycjach smakowych. Sekret aromatu espresso ukryty jest w lokalizacji uprawy, odmianie kawy, metodzie obróbki i kunszcie wypalania ziaren, ale także w stopniu zmielenia i jakości wody użytej do zaparzania – o tym wszystkim warto pamiętać przy przyrządzaniu i degustacji napoju.
-
Jak zaparzyć idealne espresso?
Nie ma jednej ściśle określonej receptury na idealne espresso, ponieważ ziarna w zależności od gatunku i miejsca pochodzenia cechują różne parametry. Punktem wyjścia do perfekcyjnie zaparzonej kawy będzie niezaprzeczalnie najlepszej jakości ziarno. Należy zwrócić też uwagę na rodzaj młynka do kawy i samego sprzętu do parzenia - czy to będzie ekspres ciśnieniowy, automatyczny, kawiarka czy inny zaparzacz do kawy.
Zazwyczaj klasyczne espresso przygotowuje się przy pomocy ekspresu ciśnieniowego pod ciśnieniem wynoszącym ok. 8,5-9,5 bara, w temperaturze wody ok. 88-92 stopni. Co istotne, ziarno, przez które przepuszczana jest woda, powinno być równo i drobno zmielone i dokładnie ubite. Proces zaparzania espresso przy pomocy ekspresu ciśnieniowego nazywany jest ekstrakcją i trwa zwykle ok. 25 sekund.
-
Świeżo palona kawa - gdzie kupić?
Poszukując najlepszego sklepu z kawą, warto przejrzeć ofertę JAVA Coffee. To nie tylko sklep internetowy, ale też palarnia kawy Warszawa, gdzie ziarna wypala się w profesjonalnych piecach. Kawa świeżo palona to zupełnie inna jakość, docenią ją zarówno wytrawni smakosze, jak i osoby, które odchodzą od kaw przemysłowych na rzecz tych z segmentu Specialty. Głównie jest to spowodowane większą świadomością na temat wyboru kaw, dostępnością różnych gatunków z najdalszych zakątków świata. W sklepie ze świeżo paloną kawą można kupić ziarna pochodzące z plantacji w Brazylii, Gwatemali, Etiopii, Tanzanii, Peru czy Kongo.