Zamawiam Sproud juz od ponad roku, nie ma lepszego mleka roslinnego!
Kawa espresso to nie tylko nazwa napoju, ale też sposób przygotowania w specjalnie dedykowanym do tego ekspresie. Powszechnie kojarzy się z mocnym i gorzkim smakiem, lecz tak naprawdę termin świadczy o intensywności tego napoju. Samo słowo “espresso” w języku włoskim oznacza „to, co wyrażone, sformułowane, wypowiedziane”. Warto wiedzieć, że espresso można przygotować na wiele sposobów, co pozwala na wybieranie spośród dziesiątek jego rodzajów.
Kawa espresso, którą znajdziecie w naszej ofercie
Ziarna kawy do idealnego espresso pozyskiwane są od sprawdzonych producentów z Tanzanii, Etiopii, Hondurasu, Papui Nowej Gwinei, Brazylii, Kostaryki i Gwatemali. Uprawy prowadzone są na znacznych wysokościach przekraczających nawet 2000 m n.p.m. Nasza kawa to dokładnie selekcjonowana arabika, zestawiona w perfekcyjnych mieszankach. Profile sensoryczne są zbalansowane, a ich spektrum jest bardzo szerokie – wyczuć można nuty owocowe, orzechowe, kwiatowe, herbaciane, czekoladowe, karmelowe czy marcepanowe. Ziarna wypalane są w różnym stopniu i na bieżąco, według receptur stworzonych przez mistrza Polski Roasterów 2018 – Rafała Kaniewskiego. Następnie poddawane są naturalnej i ekologicznej obróbce.
Najlepsza kawa espresso
Do przygotowania aromatycznej kawy espresso, niezbędne są specjalnie wypalane i mielone w tym celu ziarna. Ważne jest to, aby przy ich wyborze omijać te jasno palone i odpowiednio dopasować stopień zmielenia, gdyż od tego zależy jakość napoju. Najlepszą kawą do espresso jest arabica, ponieważ jej smak jest łagodniejszy, a nuty zdecydowanie słodsze. Profile sensoryczne arabiki różnią się w zależności od miejsca jej uprawiania, a dzięki temu można tworzyć mieszanki wybranych kaw i zestawiać je w unikatowych kompozycjach smakowych. Sekret aromatu espresso ukryty jest w lokalizacji uprawy, odmianie kawy, metodzie obróbki i wypalania ziaren, a nawet wodzie użytej do zaparzania – o czym warto pamiętać przy degustacji.
W jaki sposób zrobić idealną kawę espresso?
Nie ma ściśle określonej receptury na idealne espresso, ale dobre ziarno jest jedną z ważnych zmiennych w pozyskiwaniu pożądanego smaku. Zwykle espresso robione jest pod ciśnieniem wynoszącym ok. 8,5-9,5 bara, w temperaturze wody ok. 88-92 stopni. Co istotne, ziarno, przez które przepuszczana jest woda, powinno być drobno zmielone i dokładnie ubite. Proces ten nazywany jest ekstrakcją i trwa ok. 25 sekund. Do tej czynności niezbędny jest młynek do kawy, ekspres ciśnieniowy, bądź kawiarka.