Kolekcja: Kawa do ekspresu
Tradycyjna kawa do ekspresu to klucz do doskonałego espresso — małego, czarnego napoju serwowanego w białej filiżance, często z szklanką wody. Espresso, choć wywodzi się z Włoch, ma dziś fanów na całym świecie.
Z biegiem lat techniki wypału ziaren i przygotowywania espresso ewoluowały, nadając temu klasycznemu napojowi nowe oblicza.
Niezliczone smaki i aromaty zawarte w ziarnach kawy sprawiają, że każda degustacja espresso to wyjątkowe doświadczenie. Możesz balansować między intensywnością naparu a różnorodnymi dodatkami, które za każdym razem odmieniają smak tej tradycyjnej kawy.
-
Suszona żurawina | Pomarańcza | Rumianek
Kawa Specialty Guatemala Bella Vista Gwatemala | Honey
Cena regularna Od zł 57.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Morela | Trawa Cytrynowa | Borówka
Kawa Specialty Ethiopia Dhilgee Wete Konga [Espresso Miesiąca] Etiopia | Washed
Cena regularna Od zł 76.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
WyprzedaneMango | Nugat | Limonka
Kawa Specialty Costa Rica Asoproaaa Kostaryka | Catuai, Caturra
Cena regularna zł 57.50Cena regularnaCena jednostkowa / naWyprzedane -
Suszona Żurawina | Pomarańcza | Kakao
Kawa specialty Winter Espresso Gwatemala El Duranzo Gwatemala | White Honey
Cena regularna Od zł 65.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Owoce leśne | Czekolada mleczna | Kakao
Kawa Sweet Kick Espresso Blend Nikaragua | Meksyk | Washed
Cena regularna Od zł 45.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 40.00Cena promocyjna Od zł 45.00 -
Gorzka czekolada | Pomarańcza | Orzechy prażone
Kawa specialty Brazylia Maracana Brazylia | Pulped Natural
Cena regularna Od zł 47.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Brzoskwinia | Assam | Melon
Kawa speciality Tanzania Mwankumbi Tanzania | Washed
Cena regularna Od zł 52.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Cukier trzcinowy | Czekolada | Słodkie winogrona
Kawa Specialty Honduras Marcala Honduras | Washed
Cena regularna Od zł 41.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Orzech ziemny | Daktyl | Toffi
Kawa Papua Nowa Gwinea Korofeigu Papua Nowa Gwinea | Washed
Cena regularna Od zł 47.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Jeżyna | Karmel | Orzech włoski | Ciemna czekolada
Kawa JAVA Classic Espresso Blend 001 Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia. | Różne procesy
Cena regularna Od zł 40.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Rabarbar | Suszona żurawina | Czerwony grejpfrut
Kawa JAVA Espresso Blend 002 Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia | Różne procesy
Cena regularna Od zł 40.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Śliwka węgierka | Orzech włoski | Prażone migdały
Kawa speciality JAVA Old School Blend 007 Brazylia | Indie | Washed
Cena regularna Od zł 42.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Słodka śliwka | Orzech włoski | Kakao
Kawa Gwatemala Santa Rosa Gwatemala | Washed
Cena regularna Od zł 44.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Wiśnia | Czerwony grapefruit | Gorzka czekolada
Kawa speciality Brazylia Cerrado 003 Brazylia | Natural
Cena regularna Od zł 39.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Czekolada | Suszona śliwka | Grejpfrut
Kawa speciality Gwatemala Todosantarita Gwatemala | Washed
Cena regularna Od zł 46.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Jaśmin | Granat | Truskawka
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [espresso] Kolumbia | Sugarcane E.A. Decaf
Cena regularna Od zł 55.00Cena regularnaCena jednostkowa / na
Let customers speak for us
from 444 reviewsz 3 jakie zamówiłem ta była bez dwóch zdań najlepsza. Klasyk, dobre espresso i dobra na latte
Polecam bardzo bardzo !
Przekazywanie wiedzy na najwyższym poziomie 👌
Miło spędzony czas , można nadebrać dużo pewności siebie oby stać się - „ŚWIETNYM BARISTĄ ! „ myślę , że każdy tutaj do tego chce dążyć :)
Czekam z niecierpliwością na kolejny etap poszerzania mojej wiedzy w świecie kawy
Do zobaczenia ☺️
Kawa jest idealna pod dripa i zapewnia ciekawy smak. Kawa jest świetnej jakości i proces parzenia przebiega idealnie. Oby więcej takich!
Najlepsza kawa do kawiarki. Zawsze świeżo wypalana - w najnowszej paczce otrzymałam kawę paloną poprzedniego dnia (i nie jest to wyjątek w JAVIE). Bardzo polecam!
Bardzo fajna kawa, smak momentami wytrawny, inny, charakterystyczny.
Nie znalazłem nut smakowych z opisu, ale i tak jest super (nie przywiązuję to tego wagi, jak mi smakuje, jest ok:)
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Pyszna
This roasted fresh in a single cup drip is awesome!
Java 1 obecnie Classic to ulubiona moja kawa. Polecam Java - kupuje tam od lat.
Najlepsza herbata.
Kawa specialty Brazylia Maracana
Kawa bardzo dobra! A po dodaniu kropli mleka staje się rewelacyjna! Godna polecenia.
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Aromat owoców piękny, smak słodki, nie kwaśna, nie gorzka, przepięknie pachnąca. Robi robotę z przelewu!
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [filtr/drip]
Kawa ciemno palona
-
Dobra kawa do ekspresu charakteryzuje się bogactwem smaku i aromatu. Espresso to nie tylko nazwa napoju, ale też sposób przygotowania go przy pomocy dedykowanej do tego celu specjalnej maszyny – ekspresu ciśnieniowego. Powszechnie kawa ta kojarzy się z bardzo intensywnym, gorzkim smakiem, przez co często sądzi się, że posiada wysoką zawartość kofeiny. Nic bardziej mylnego. Ten mocno wyrazisty i gorzki smak jest efektem ciemnego palenia ziarna i nie odzwierciedla “mocy” samego naparu (“mocy” rozumianej jako zawartość kofeiny). Tak naprawdę im ciemniej wypalone jest ziarno i im krócej napar się parzy, tym mniej kofeiny zawiera. Espresso zatem ma jej naprawdę niewielkie ilości w porównaniu z kawami przelewowymi z jasnego wypału.
Samo słowo “espresso” w języku włoskim oznacza „wyraźny, wyrazisty”, zatem nazwa tego napoju idealnie odzwierciedla jego bogaty smak i aromat. Warto wiedzieć, że espresso można przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu naprawdę trudno jest się tą kawą znudzić.
-
Oferta palarni JAVA Coffee Roasters
Ziarna, które znajdziesz w naszym sklepie, pozwolą przygotować Ci niepowtarzalną kawę, która zachwyca swoim smakiem przy każdym łyku od nowa. Ziarna do idealnego espresso pozyskujemy tylko od sprawdzonych producentów m.in. z Tanzanii, Hondurasu, Papui Nowej Gwinei, Brazylii, Kostaryki, Rwandy i Gwatemali. Uprawy, z których pochodzą nasze ziarna, mieszczą się zwykle na znacznych wysokościach, zdarza się, że przekraczających nawet 2000 m n.p.m. W dostępnych w naszym sklepie paczkach znajdziesz zawsze skrupulatnie wyselekcjonowane ziarna 100 % arabiki single origin lub skomponowane przez naszego Head Roastera - Mistrza Polski Roasterów 2018 – Rafała Kaniewskiego autorskie mieszanki (blendy).
Profile sensoryczne naszych ziaren espresso są zbalansowane i bardzo różnorodne, tak, by każdy miłośnik kawy znalazł coś dla siebie: w niektórych paczkach wyczujesz nuty owocowe, w innych orzechowe, zdarzają się kawy o aromacie marcepanu, czekolady z nutami karmelu lub o przyjemnie herbacianym posmaku. Ziarna wypalane są na bieżąco zgodnie z napływającymi zamówieniami, dzięki czemu masz pewność, że te, które dostaniesz, są świeżo palone.
-
Najlepsza kawa do ekspresu
Do przygotowania w ekspresie aromatycznej kawy, niezbędne są specjalnie wypalone i odpowiednio zmielone w tym celu ziarna. Ważne jest to, aby przy wyborze kawy omijać ziarna palone jasno, gdyż są one dedykowane do metod przelewowych. Należy zwrócić uwagę na stopień zmielenia ziarna, gdyż jest to jeden z kluczowych czynników wpływających na jakość uzyskanego napoju.
Najlepszą kawą do espresso jest 100% arabica, ponieważ jej smak jest bardzo kompleksowy i bogaty, a jednocześnie zdecydowanie łagodniejszy od mniej szlachetnej, gorzkiej robusty. Nuty smakowe arabiki są wyraźnie słodsze od robusty.
Profile sensoryczne arabiki różnią się w zależności od miejsc, w jakim znajduje się uprawa, dzięki temu każda kolejna kawa na nowo może zaskoczyć Cię nowym ciekawym smakiem i aromatem. Z ziaren arabiki pochodzących z różnych regionów i plantacji można tworzyć mieszanki wybranych kaw i zestawiać je w unikatowych kompozycjach smakowych. Sekret aromatu espresso ukryty jest w lokalizacji uprawy, odmianie kawy, metodzie obróbki i kunszcie wypalania ziaren, ale także w stopniu zmielenia i jakości wody użytej do zaparzania – o tym wszystkim warto pamiętać przy przyrządzaniu i degustacji napoju.
-
Jak zaparzyć idealne espresso?
Nie ma jednej ściśle określonej receptury na idealne espresso, ponieważ ziarna w zależności od gatunku i miejsca pochodzenia cechują różne parametry. Punktem wyjścia do perfekcyjnie zaparzonej kawy będzie niezaprzeczalnie najlepszej jakości ziarno. Należy zwrócić też uwagę na rodzaj młynka do kawy i samego sprzętu do parzenia - czy to będzie ekspres ciśnieniowy, automatyczny, kawiarka czy inny zaparzacz do kawy.
Zazwyczaj klasyczne espresso przygotowuje się przy pomocy ekspresu ciśnieniowego pod ciśnieniem wynoszącym ok. 8,5-9,5 bara, w temperaturze wody ok. 88-92 stopni. Co istotne, ziarno, przez które przepuszczana jest woda, powinno być równo i drobno zmielone i dokładnie ubite. Proces zaparzania espresso przy pomocy ekspresu ciśnieniowego nazywany jest ekstrakcją i trwa zwykle ok. 25 sekund.
-
Świeżo palona kawa - gdzie kupić?
Poszukując najlepszego sklepu z kawą, warto przejrzeć ofertę JAVA Coffee. To nie tylko sklep internetowy, ale też palarnia kawy Warszawa, gdzie ziarna wypala się w profesjonalnych piecach. Kawa świeżo palona to zupełnie inna jakość, docenią ją zarówno wytrawni smakosze, jak i osoby, które odchodzą od kaw przemysłowych na rzecz tych z segmentu Specialty. Głównie jest to spowodowane większą świadomością na temat wyboru kaw, dostępnością różnych gatunków z najdalszych zakątków świata. W sklepie ze świeżo paloną kawą można kupić ziarna pochodzące z plantacji w Brazylii, Gwatemali, Etiopii, Tanzanii, Peru czy Kongo.