Aby zarządzać subskrypcją, utwórz konto. Ciesz się zawsze wspaniałą kawą!

Dostawa GRATIS przy wybraniu dowolnej subskrypcji!

Organizujemy szereg szkoleń dla partnerów, baristów i miłośników kawy!

Zapraszamy!

Zapraszamy do współpracy!

BACANHA - Niesamowity słodki prezent dla przyjaciół i rodziny, który sprawi im radość!

Zapraszamy miłośników kawy i profesjonalnych baristów!

Kawa pod espresso

Tradycyjna kawa espresso, czyli mała, czarna, podawana w niewielkiej białej filiżance ze szklanką wody, to jeden z najłatwiej rozpoznawalnych rodzajów napojów kawowych. Kawa espresso wywodzi się z Włoch, jednak obecnie swoich zwolenników ma na całym świecie. Dodatkowo, na przestrzeni lat, sposób wypału ziarna i samego przygotowywania espresso ewoluował dość znacznie, dlatego też kojarzona z Włochami czarna jak smoła, intensywna, zazwyczaj wyraźnie gorzka kawa zyskała nowy wymiar. A nawet nie jeden! 

Niezliczona ilość smaków i aromatów ukrytych w ziarnie kawy, a także mnogość sposobów przyrządzania espresso sprawiają, że każda degustacja tego napoju może dostarczyć nam zupełnie innych, niepowtarzalnych wrażeń. Przygotowując espresso można balansować pomiędzy intensywnością naparu, mającą wpływ na ostateczny smak i aromat kawy, a po zaparzeniu także dowolnie bawić się dodatkami, które mogą za każdym razem nadać klasycznej kawie zupełnie nowe oblicze.

Kawa espresso — czym właściwie jest?

Espresso to nie tylko nazwa napoju, ale też sposób przygotowania kawy przy pomocy dedykowanej do tego celu specjalnej maszyny – ekspresu ciśnieniowego. Powszechnie kawa espresso kojarzy się z bardzo intensywnym, gorzkim smakiem, przez co często sądzi się, że posiada wysoką zawartość kofeiny. Nic bardziej mylnego. Ten mocno wyrazisty i gorzki smak jest efektem ciemnego palenia ziarna i nie odzwierciedla “mocy” samej kawy (“mocy” rozumianej jako zawartość kofeiny). Tak naprawdę im ciemniej wypalone jest ziarno i im krócej kawa się parzy, tym mniej kofeiny zawiera. Espresso zatem ma jej naprawdę niewielkie ilości w porównaniu z kawami przelewowymi z jasnego wypału. 

Samo słowo “espresso” w języku włoskim oznacza „wyraźny, wyrazisty”, zatem nazwa tego napoju idealnie odzwierciedla jego bogaty smak i aromat. Warto wiedzieć, że espresso można przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu naprawdę trudno jest się tą kawą znudzić.

Espresso w ofercie palarni kawy JAVA Coffee

Kawy do espresso, które znajdziesz w naszym sklepie, pozwolą przygotować Ci niepowtarzalną kawę, która zachwyca swoim smakiem przy każdym łyku od nowa. Ziarna kawy do idealnego espresso pozyskujemy tylko od sprawdzonych producentów m.in. z Tanzanii, Hondurasu, Papui Nowej Gwinei, Brazylii, Kostaryki, Rwandy i Gwatemali. Uprawy, z których pochodzą nasze ziarna, mieszczą się zwykle na znacznych wysokościach, zdarza się, że przekraczających nawet 2000 m n.p.m.  W dostępnych w naszym sklepie paczkach znajdziesz zawsze skrupulatnie wyselekcjonowane ziarna 100 % arabiki single origin lub skomponowane przez naszego Head Roastera - Mistrza Polski Roasterów 2018 – Rafała Kaniewskiego autorskie mieszanki (blendy).

Profile sensoryczne naszych kaw espresso są zbalansowane i bardzo różnorodne, tak, by każdy miłośnik kawy znalazł coś dla siebie: w niektórych z paczkach kawy espresso wyczujesz nuty owocowe, w innych orzechowe, zdarzają się kawy o aromacie marcepanu, czekolady z nutami karmelu lub o przyjemnie herbacianym posmaku. Ziarna wypalane są na bieżąco zgodnie z napływającymi zamówieniami, dzięki czemu masz pewność, że kawa, którą dostaniesz jest świeżo palona.

Najlepsza kawa espresso

Do przygotowania aromatycznej kawy espresso, niezbędne są specjalnie wypalone i odpowiednio zmielone w tym celu ziarna. Ważne jest to, aby przy wyborze kawy espresso omijać ziarna palone jasno, gdyż są one dedykowane do metod przelewowych. Należy zwrócić uwagę na stopień zmielenia ziarna, gdyż jest to jeden z kluczowych czynników wpływających na jakość uzyskanego napoju.

Najlepszą kawą do espresso jest 100% arabica, ponieważ jej smak jest bardzo kompleksowy i bogaty, a jednocześnie zdecydowanie łagodniejszy od mniej szlachetnej, gorzkiej robusty. Nuty smakowe kawy arabiki są wyraźnie słodsze od robusty.

Profile sensoryczne arabiki różnią się w zależności od miejsc, w jakim znajduje się uprawa, dzięki temu każda kolejna kawa na nowo może zaskoczyć Cię nowym ciekawym  smakiem i aromatem. Z ziaren arabiki pochodzących z różnych regionów i plantacji można tworzyć mieszanki wybranych kaw i zestawiać je w unikatowych kompozycjach smakowych. Sekret aromatu espresso ukryty jest w lokalizacji uprawy, odmianie kawy, metodzie obróbki i kunszcie wypalania ziaren, ale także w stopniu zmielenia i jakości wody użytej do zaparzania – o tym wszystkim warto pamiętać przy przyrządzaniu i degustacji kawy espresso. 

Jak zaparzyć idealne espresso?

Nie ma jednej ściśle określonej receptury na idealne espresso, ponieważ ziarna kawy w zależności od gatunku i miejsca pochodzenia cechują różne parametry. Punktem wyjścia do perfekcyjnie zaparzonej kawy będzie niezaprzeczalnie najlepszej jakości ziarno. Należy zwrócić też uwagę na rodzaj młynka do kawy i samego sprzętu do parzenia - czy to będzie ekspres ciśnieniowy, automatyczny, kawiarka czy inny zaparzacz do kawy. 

Zazwyczaj klasyczne espresso przygotowuje się przy pomocy ekspresu ciśnieniowego pod ciśnieniem wynoszącym ok. 8,5-9,5 bara, w temperaturze wody ok. 88-92 stopni. Co istotne, ziarno, przez które przepuszczana jest woda, powinno być równo i drobno zmielone i dokładnie ubite. Proces zaparzania espresso przy pomocy ekspresu ciśnieniowego nazywany jest ekstrakcją i trwa zwykle ok. 25 sekund. 

Szukaj w naszym sklepie