Kolekcja: Kawa do French pressa
-
Maliny | Truskawki | Migdały | Mleczna czekolada
Kawa Flower Power [Filtr / Drip] Afryka & Ameryka | Natural & Washed
Cena regularna Od zł 44.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Wiśnia | Herbata assam | Mleczna czekolada
Kawa DR Konga Umoja Wetu (omniroast) Demokratyczna Republika Konga | Myta
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Grejpfruit | Czekolada deserowa | Żurawina
Kawa Speciality Meksyk Nahua (omniroast) Meksyk | Honey Process
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Jaśmin | Granat | Truskawka
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [filtr/drip] Kolumbia | Sugarcane E.A. Decaf
Cena regularna Od zł 47.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Zielone jabłko | Suszona żurawina | Rodzynki
Cascara Panama Suszone Owoce Kawowca Panama | Naturalna
Cena regularna zł 46.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Ananas | Orzech Laskowy | Gruszka | Tamarynd
Kawa speciality El Salvador España Salwador | Anaerobic
Cena regularna Od zł 75.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 0.00Cena promocyjna Od zł 75.00 -
Orzech Laskowy | Assam | Wiśnia | Winogrona
Kawa speciality Peru El Oso Peru | washed
Cena regularna Od zł 68.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 0.00Cena promocyjna Od zł 68.00 -
Czekolada | Suszona śliwka | Grejpfrut
Kawa speciality Gwatemala Todosantarita Gwatemala | myta
Cena regularna Od zł 43.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Słodka śliwka | Orzech włoski | Kakao
Kawa Gwatemala Santa Rosa Gwatemala | myta
Cena regularna Od zł 41.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Orzech ziemny | Daktyl | Toffi
Kawa Papua Nowa Gwinea Korofeigu [ORGANIC] Papua Nowa Gwinea | Myta
Cena regularna Od zł 43.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 0.00Cena promocyjna Od zł 43.00 -
Śliwka węgierka | Orzech włoski | Prażone migdały
Kawa speciality JAVA Old School Blend 007 Brazylia | Indie | Myta
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Rabarbar | Suszona żurawina | Czerwony grejpfrut
Kawa JAVA Espresso Blend 002 Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia | różne procesy
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Jeżyna | Karmel | Orzech włoski | Ciemna czekolada
Kawa JAVA Classic Espresso Blend 001 Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia. | różne procesy
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Cukier trzcinowy | Czekolada | Słodkie winogrona
Kawa Honduras Marcala Honduras | Myta
Cena regularna Od zł 38.50Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 0.00Cena promocyjna Od zł 38.50 -
Jaśmin | Granat | Truskawka
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [espresso] Kolumbia | Sugarcane E.A. Decaf
Cena regularna Od zł 47.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Wiśnia | Czerwony grapefruit | Gorzka czekolada
Kawa speciality Brazylia Cerrado 003 Brazylia | Naturalna
Cena regularna Od zł 35.50Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 0.00Cena promocyjna Od zł 35.50 -
Brzoskwinia | Assam | Melon
Kawa speciality Tanzania Mwankumbi Tanzania | Myta
Cena regularna Od zł 44.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Gorzka czekolada | Pomarańcza | Orzechy prażone
Kawa speciality Brazylia Maracana Brazylia | Pulped Natural
Cena regularna Od zł 44.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Owoce leśne | Czekolada mleczna | Kakao | Assam
Kawa Sweet Kick Espresso Blend Nikaragua | Meksyk | Washed
Cena regularna Od zł 40.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Borówka | Daktyl | Papaja | Pomarańcza
Kawa speciality Kolumbia Eduardo Rojas | COMPETITION COFFEE Kolumbia | Natural
Cena regularna zł 99.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 0.00Cena promocyjna zł 99.00 -
Lawenda | Winogrono | Herbata czarna | Bergamotka
Kawa speciality Etiopia Koke Etiopia | Washed
Cena regularna Od zł 58.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 0.00Cena promocyjna Od zł 58.00 -
Wiśnia | Czerwone jabłko | Cukier trzcinowy | Orzech włoski
Kawa speciality Summer Espresso Kostaryka | Washed
Cena regularna Od zł 60.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Truskawka | Ananas | Grejpfrut | Morela
Kawa specialty Costa Rica Fatima Kostaryka | Yellow Honey
Cena regularna Od zł 65.00Cena regularnaCena jednostkowa / na
Let customers speak for us
from 389 reviewsUmila nam letnie poranki
Zestaw kawowy JAVA KLASYKI [Espresso] 4x250g
Very good
Próbowałem różnych smaków Bacanha, a ten jest jednym z moich ulubionych – świeży tropikalny, ale niezbyt słodki. Została mi jeszcze brzoskwinia do spróbowania. Butelka wygląda bardzo estetycznie – aż szkoda ją wyrzucić))
Pyszna!!!
6L Napój Roślinny Minor Figures Oat M*lk [ORGANIC]
It was great according to the recipient!
I absolutely love it, I can't live without my kinto. The quality is amazing, very practical and holds the temperature very good!
Bardzo dobra kawa! Jak nie lubi się kwasowości to najlepszy wybór 😎
Długo szukałem… ale znalazłem właściwą 😁
Polecam ;)
Słodka i pyszna, smakuje całej rodzinie
Niska kwasowość, ładna crema. Stosuję do espresso i napar jest gęsty i mocny. 18gr, mielenie nieco mniej drobne niż 001.
Jest bardzo dobra. Co prawda szukam jeszcze grejpfruta więc kombinuję z przepisem w V60 żeby go znaleźć. Kawka jest pyszna i 100% gwarantuje pyszne, energetyzujące doznania za każdym parzeniem. Nawet w porannym pośpiechu jako "zalewajka" jest znakomita, co wcale nie jest takie oczywiste.
Świetna jakość samej torby jak i nadruku, jak najbardziej polecam. Idealna dla miłośników kawy <3
Zrównoważona smakowo, cielista kawa z okrągłą kwasowością bardzo dojrzałych wiśni, mleczną słodyczą i herbacianą goryczką. Pierwszy aromat który się wybija na pierwszy plan to aromat mocnej czarnej indyjskiej herbaty z cynamonem i kapką mleka (takiego po indyjsku, zagotowanego), w tle zapach kwiatów kwitnącej wiśni. Kawa dość mocno wypalona jak na standard przelewu więc idealnie wychodzi wg. przepisu V60 40/60 40(93°C)/60(<85)°C, 3min 30s.
"Mleko idealne" pięknie się spienia. Smak nienachalny idealny wpołaczeniu z Matcha Moya. Polecam wszystkim.
Kawa do French pressa
-
Kawa do French pressa jest poszukiwana przez zwolenników tego urządzenia, które jest obecnie bardzo często wykorzystywane zarówno w lokalach gastronomicznych, jak i w prywatnych warunkach domowych. Do takiej metody parzenia warto wybrać ziarna najwyższej jakości, ponieważ mają one kluczowy wpływ na smak przygotowanego naparu. Szeroki wybór takich ziaren znajdziesz w naszej palarni JAVA Coffee.
-
Jaka kawa będzie najlepsza do French pressa i co warto wiedzieć o tym urządzeniu?
Kawa do French pressa powinna być odpowiednio dobrana pod specyfikę tego sprzętu. Warto przyjrzeć się zatem dokładniej temu przyrządowi do parzenia kawy, który pozwala przygotować pyszny napar. Nieprzypadkowo urządzenie cieszy się obecnie ogromnym uznaniem w zasadzie na całym świecie.
-
Historia urządzenia
French press ma długą i dość skomplikowaną historię. Pomimo nazwy, formalnie wynalazcą tego sprzętu jest Włoch - Attilio Calimani. Warto jednak zaznaczyć, że nieoficjalnie koncepcję miał opracować francuski miłośnik kawy, który pozostał jednak anonimowy. Oprócz tego jako pierwsi patent na prototyp tego urządzenia zgłosili właśnie Francuzi - Henri-Otto Mayer i Jacques-Victor Delfroge. W późniejszych latach przyrząd ulegał przekształceniom dokonywanym choćby przez Szwajcarów czy Duńczyków, ale nie ma wątpliwości, że oryginalnie jest on francuskiego pochodzenia, czemu właśnie zawdzięcza swoją nazwę.
-
Za co jest doceniane?
French pressy cieszą się ogromnym uznaniem, w dużej mierze ze względu na to, że umożliwiają wydobycie naturalnego smaku kawy. Napój parzony w ten sposób jest oleisty i pełen aromatu, dzięki czemu docenią go zarówno początkujący entuzjaści kawy, jak i wytrawni koneserzy. Ta metoda daje oprócz tego duże pole do eksperymentowania, choćby w zakresie stopnia przemiału ziaren, techniki polewania ich wodą czy sposobu dociskania tłoczka. Jednocześnie urządzenie jest proste w obsłudze, nie wymaga skomplikowanej konserwacji, a w porównaniu do automatycznych ekspresów, charakteryzuje się kompaktowym rozmiarem, więc jego przechowywanie nie będzie problematyczne.
-
Jaka kawa do French pressa będzie najlepszym wyborem?
Kawa do French pressa powinna być przede wszystkim najwyższej jakości, ponieważ tylko wtedy uzyskasz napój o prawdziwej głębi aromatu. W naszej ofercie znajdziesz duży wybór produktów odpowiednich do tego urządzenia. Są to ziarna pozyskiwane z różnych krajów, w tym Meksyku, Salwadoru, Kenii czy Burundi. Oferujemy także wariant bezkofeinowy dla osób, które chcą cieszyć się smakiem pysznej kawy, ale bez odczuwania wpływu kofeiny.
-
Jakie ziarna wybrać?
Przyrząd jest dość uniwersalny, dlatego można parzyć w nim bardzo różne gatunki kawy, jednak przyjęło się, że najlepiej sprawdzają się w tym przypadku ziarna jasno palone. Oprócz tego odpowiednia może być kawa omniroast, czyli średnio palona. Bez względu na to, jaki wariant wybierzesz, kluczowe w przypadku tego urządzenia jest również odpowiednie zmielenie ziaren. Do tej metody parzenia warto stosować kawę grubo mieloną, dzięki czemu unikniesz zapychania się sitka oraz przedostawania się fusów do samego napoju.
-
Proces parzenia
Prosta konstrukcja tego sprzętu przekłada się na to, że raczej nikt nie powinien mieć problemu z jego obsługą. Odważoną i odpowiednio zmieloną kawę należy wsypać do urządzenia i zalać jedną trzecią gorącą wodą. Jeśli chodzi o proporcje, często przyjmuje się, że powinno to być około 6-7 gramów kawy na 100 ml wody. Po odczekaniu minuty esencję należy zamieszać i dolać do niej resztę wody, po czym pozostaje zaczekać kilka minut, ponownie zamieszać napar i nałożyć oraz docisnąć tłoczek, po chwili ciesząc się już ulubionym napojem.