Kolekcja: Kawa jasno palona
-
Maliny | Truskawki | Migdały | Mleczna czekolada
Kawa Flower Power [Filtr / Drip] Afryka & Ameryka | Natural & Washed
Cena regularna Od zł 44.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Wiśnia | Herbata assam | Mleczna czekolada
Kawa DR Konga Umoja Wetu (omniroast) Demokratyczna Republika Konga | Washed
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Grejpfruit | Czekolada deserowa | Żurawina
Kawa specialty Meksyk Nahua (omniroast) Meksyk | Honey Process
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Jaśmin | Granat | Truskawka
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [filtr/drip] Kolumbia | Sugarcane E.A. Decaf
Cena regularna Od zł 50.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Suszona żurawina | Pomelo | Czarna herbata
Kawa specialty Rwanda Nova Café Rwanda | Washed
Cena regularna zł 55.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Assam | Orzech włoski |Agrest | Czerwony Grejpfrut
Kawa Specialty Honduras La Feliciana Honduras | Washed
Cena regularna Od zł 58.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Śliwka | Truskawka | Pomarańcza | Kakao
Kawa specialty Costa Rica Cerro Los Vindas Kostaryka | Anaerobic
Cena regularna zł 69.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 0.00Cena promocyjna zł 69.00 -
Winogrono | Orzech laskowy | Grejpfrut | Miód lipowy
Kawa Specialty Guatemala Los Dos Socios Gwatemala | Washed
Cena regularna Od zł 67.50Cena regularnaCena jednostkowa / na
Let customers speak for us
from 443 reviewsPolecam bardzo bardzo !
Przekazywanie wiedzy na najwyższym poziomie 👌
Miło spędzony czas , można nadebrać dużo pewności siebie oby stać się - „ŚWIETNYM BARISTĄ ! „ myślę , że każdy tutaj do tego chce dążyć :)
Czekam z niecierpliwością na kolejny etap poszerzania mojej wiedzy w świecie kawy
Do zobaczenia ☺️
Kawa jest idealna pod dripa i zapewnia ciekawy smak. Kawa jest świetnej jakości i proces parzenia przebiega idealnie. Oby więcej takich!
Najlepsza kawa do kawiarki. Zawsze świeżo wypalana - w najnowszej paczce otrzymałam kawę paloną poprzedniego dnia (i nie jest to wyjątek w JAVIE). Bardzo polecam!
Bardzo fajna kawa, smak momentami wytrawny, inny, charakterystyczny.
Nie znalazłem nut smakowych z opisu, ale i tak jest super (nie przywiązuję to tego wagi, jak mi smakuje, jest ok:)
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Pyszna
This roasted fresh in a single cup drip is awesome!
Java 1 obecnie Classic to ulubiona moja kawa. Polecam Java - kupuje tam od lat.
Najlepsza herbata.
Kawa specialty Brazylia Maracana
Kawa bardzo dobra! A po dodaniu kropli mleka staje się rewelacyjna! Godna polecenia.
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Aromat owoców piękny, smak słodki, nie kwaśna, nie gorzka, przepięknie pachnąca. Robi robotę z przelewu!
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [filtr/drip]
Chciałbym serdecznie polecić szkolenie baristyczne prowadzone przez Pana Michała.
To wyjątkowy specjalista z ogromną wiedzą, pasją i umiejętnością przekazywania informacji w przystępny sposób. Szkolenie było nie tylko merytoryczne, ale również bardzo praktyczne – każdy z uczestników miał okazję zdobyć cenne umiejętności związane z parzeniem kawy, obsługą sprzętu oraz sztuką latte art.
Pan Michał stworzył przyjazną atmosferę, sprzyjającą nauce i zadawaniu pytań, a jego profesjonalizm oraz zaangażowanie widać w każdym aspekcie szkolenia. Program został świetnie zorganizowany, uwzględniając zarówno podstawy, jak i bardziej zaawansowane techniki, co sprawia, że szkolenie jest odpowiednie zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych baristów.
Po tym szkoleniu czuję się dużo pewniej w pracy za barem i z pewnością polecam je wszystkim, którzy chcą rozwijać swoje umiejętności w tej branży.
Kawa parzona alternatywnymi sposobami
-
W zależności od tego, w jaki sposób przebiega parzenie kawy, konieczne jest wybranie innego jej rodzaju. Jeśli wykorzystywane są alternatywne metody parzenia, zalecane jest stosowanie jasno palonych ziaren kawy. Sprawdzą się m.in. w przypadku:
• V60;
• Drippera;
• Chemexu;
• Areopressu;
• French Pressu. -
Kawa drip — poznaj naszą ofertę
Zagadkowy drip to nic innego jak metoda przelewowa parzenia kawy. W ten sposób uzyskać można aromatyczny, lekki i klarowny napar z wyczuwalnymi naturalnymi oraz delikatnymi nutami smakowymi . Konieczny jest jednak wybór odpowiednio wypalonej i właściwie zmielonej kawy.
Nasze kawy do przelewowych metod parzenia składają się z najdokładniej selekcjonowanych ziaren pochodzących między innymi z Kenii, Etiopii, Tanzanii, Kolumbii, Salwadoru, Meksyku, Konga i Panamy. Zbierane są z upraw na wysokościach wahających się od 1000 do 2000 m n.p.m., które należą do małych, lokalnych producentów. Każda kawa to niepowtarzalna kompozycja smaków o wyszukanym profilu sensorycznym – od nut owocowych, przez orzechowe, cytrusowe, czekoladowe i kwiatowe. Do alternatywnych metod parzenia stosowane są jasno palone ziarna. Ważne jest, aby wybrać odpowiednią grubość mielenia, która dedykowana jest do parzenia daną metodą. Dobrym rozwiązaniem jest również zakup kawy ziarnistej i przygotowanie jej bezpośrednio przed parzeniem.
-
Kawa drip — odpowiednia grubość i mielenie ziarna
Najlepszą kawę przelewową przyrządza się ze świeżo palonych ziaren. Bardzo ważnym aspektem jest grubość mielenia ziaren – źle zmielone prowadzą do niewłaściwego parzenia. Zbyt drobne mielenie powoduje, że woda spływa wolniej, a to wydłuża czas zaparzania i powoduje pojawienie się nieprzyjemnej goryczy w gotowym naparze. Zbyt grube ziarna przepuszczają wodę za szybko, przez co kawa jest słaba, pozbawiona aromatów i ma mniejszą zawartość kofeiny. Za optimum uznawane jest takie mielenie, by przelewana woda nie kapała, a spływała cienkim i równomiernym strumieniem. Ziarna powinny być mielone w młynku żarnowym, bezpośrednio przed parzeniem kawy.
-
Kawa drip — jak ją parzyć?
W zależności od preferowanej intensywności kawy, z procesem parzenia można eksperymentować. Jednak przy jej przygotowaniu istnieją pewne zasady, których warto się trzymać, aby uzyskać najlepszą filiżankę. Pierwszą z nich jest zachowanie proporcji i odmierzenie ok. 5,5 g kawy na każde 100 ml wody. Ziarno powinno być zalane wodą o temperaturze około 93-95 stopni. Do parzenia kawy niezbędny jest filtr, a odpowiednio przebiegający proces zajmować powinien ok. 2-4 minut. (oczywiście wszystko jest zależne od Waszego przepisu:) )