Kolekcja: Cascara
CASCARA to skórka lub łupina, która powstaje w wyniku recyclingu miąższu kawowca. W wielu krajach, gdzie produkuje się kawę, była tradycyjnie wykorzystywana jako naturalny nawóz. Dzięki nowej metodzie suszenia, skórka ta może być zaparzana, tworząc wyjątkowo owocowy i orzeźwiający napar.
JAVA Coffee Roasters od lat współpracuje z marką CASCARA jako wyłączny krajowy dystrybutor. Gwarantujemy najwyższą jakość naparu w najlepszej cenie.
-
Zielone jabłko | Suszona żurawina | Rodzynki
Koncentrat z Cascary 1,5L [Suszone Owoce Kawowca] Panama | Natural
Cena regularna zł 180.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Zielone jabłko | Suszona żurawina | Rodzynki
Cascara Panama Suszone Owoce Kawowca Panama | Natural
Cena regularna zł 46.00Cena regularnaCena jednostkowa / na
Let customers speak for us
from 410 reviewsKawa Honduras Marcala
Kawa speciality Tanzania Mwankumbi
Odkąd spróbowałem jej pierwszy raz w pewnym lokalu, dla siebie kupuję tylko tę kawę.
Już kolejny raz zamawiam ten zestaw, nie wyobrażam sobie mojej codzienności bez tych kaw!
Parzę je w aeropressie, moją ulubioną jest Umoja Wetu ale pozostałe dwie są niemalże równie smaczne.
Cenowo to bardzo korzystna opcja, polecam!
Robi różnicę
The coffee is great. It is very important to me that the cofffe has been freshly roasted. Other shops sell coffee that was roasted nearly 3 months ago and still ask top money. The coffee is nicely balanced and very much too my liking. I use a compaq grinder with la pavoni pro espresso machine.
I had some trouble with the courier service, after contact with the support guys from Java coffee we quickly resolved it, they sent another package via a different courier.
Fresh coffee and customer support are the two things that pull me confidentially over the line to order coffee here next time.
2L MINOR FIGURES Koncentrat Chai [ORGANIC]
Kawa Papua Nowa Gwinea Korofeigu [ORGANIC]
Pojemnik na kawę JAVA Coffee Vac 0,8 L
Jestem bardzo zadowolona z odbytego szkolenia. Niezwykle przyjemny i wartościowy czas. Michał prowadzący szkolenie, przekazywał wiedzę w teorii i w praktyce w sposób dostosowany do moich potrzeb. Edukował, słuchał, gdy w międzyczasie przelewały się litry pysznej kawy
Znakomita kawa, parzona przeze mnie w ekspresie przelewowym spełniła wszelkie oczekiwania. Warta swojej ceny
Kawa speciality Brazylia Cerrado 003
Fantastyczne doznania smakowe i zapachowe. Nie ma konieczności "podkręcania" smaku innymi dodatkami, aczkolwiek plasterek pomarańczy tu świetnie będzie pasował. Lekko pikantna, odrobinę gorzkawa ale bardzo zrównoważona smakowo. Idealna od pierwszych dni jesieni. Bardzo trwały aromat, zaparzałam po kilku miesiącach trzymania w szafce, smak nadal wyśmienity, nie zwietrzała. Mój absolutny Nr1, faworyt, pośród przeróżnych herbat jesienno - zimowych, które piłam. Zamawiać będę po raz kolejny.
Kawa Papua Nowa Gwinea Korofeigu [ORGANIC]
Pięknie zapakowane świeżo palone ziarna kawy. Otwieranie kolejnej kawy z zestawu testowego to przygoda owiana tajemnicą, której rozwiązaniem zawsze jest przyjemność…
Let customers speak for us
from 410 reviewsKawa Honduras Marcala
Kawa speciality Tanzania Mwankumbi
Odkąd spróbowałem jej pierwszy raz w pewnym lokalu, dla siebie kupuję tylko tę kawę.
Już kolejny raz zamawiam ten zestaw, nie wyobrażam sobie mojej codzienności bez tych kaw!
Parzę je w aeropressie, moją ulubioną jest Umoja Wetu ale pozostałe dwie są niemalże równie smaczne.
Cenowo to bardzo korzystna opcja, polecam!
Robi różnicę
The coffee is great. It is very important to me that the cofffe has been freshly roasted. Other shops sell coffee that was roasted nearly 3 months ago and still ask top money. The coffee is nicely balanced and very much too my liking. I use a compaq grinder with la pavoni pro espresso machine.
I had some trouble with the courier service, after contact with the support guys from Java coffee we quickly resolved it, they sent another package via a different courier.
Fresh coffee and customer support are the two things that pull me confidentially over the line to order coffee here next time.
2L MINOR FIGURES Koncentrat Chai [ORGANIC]
Kawa Papua Nowa Gwinea Korofeigu [ORGANIC]
Pojemnik na kawę JAVA Coffee Vac 0,8 L
Jestem bardzo zadowolona z odbytego szkolenia. Niezwykle przyjemny i wartościowy czas. Michał prowadzący szkolenie, przekazywał wiedzę w teorii i w praktyce w sposób dostosowany do moich potrzeb. Edukował, słuchał, gdy w międzyczasie przelewały się litry pysznej kawy
Znakomita kawa, parzona przeze mnie w ekspresie przelewowym spełniła wszelkie oczekiwania. Warta swojej ceny
Kawa speciality Brazylia Cerrado 003
Fantastyczne doznania smakowe i zapachowe. Nie ma konieczności "podkręcania" smaku innymi dodatkami, aczkolwiek plasterek pomarańczy tu świetnie będzie pasował. Lekko pikantna, odrobinę gorzkawa ale bardzo zrównoważona smakowo. Idealna od pierwszych dni jesieni. Bardzo trwały aromat, zaparzałam po kilku miesiącach trzymania w szafce, smak nadal wyśmienity, nie zwietrzała. Mój absolutny Nr1, faworyt, pośród przeróżnych herbat jesienno - zimowych, które piłam. Zamawiać będę po raz kolejny.
Kawa Papua Nowa Gwinea Korofeigu [ORGANIC]
Pięknie zapakowane świeżo palone ziarna kawy. Otwieranie kolejnej kawy z zestawu testowego to przygoda owiana tajemnicą, której rozwiązaniem zawsze jest przyjemność…
Сascara
-
Cascara to wciąż dla wielu osób zupełnie tajemnicza nazwa. A szkoda, bo to naprawdę wspaniały produkt zasługujący na uwagę, mimo, że jeszcze nie tak dawno uznawany był jedynie za odpad produkcyjny. Skąd pochodzi ten produkt? Co ma wspólnego z kawą? Już wyjaśniamy.
-
Czym jest Cascara?
Cascara to słowo pochodzące z hiszpańskiego, oznaczające dosłownie „skórkę” lub „łupinę”. W tym przypadku odnosi się do łupin i miąższu owoców kawowca, które pozostają po oczyszczeniu ziaren kawy w procesie obróbki. W niektórych rejonach świata przyjmowało się, że jest to jedynie produkt uboczny, który może posłużyć ewentualnie jako naturalny nawóz. Okazuje się tymczasem, że na bazie cascary można uzyskać znakomity napój pełen smaku i wartości prozdrowotnych. Od wieków pije się go w Etiopii czy Jemenie, a teraz zyskuje także na popularności w innych krajach, nawet w Polsce.
-
Walory smakowe
Przygotowany napar z wysuszonej skórki kawowca jest trudny do jednoznacznego zidentyfikowania. Niektórzy zastanawiają się czy uznać go za kawę, czy może herbatę. Z uwagi na pochodzenie, zdecydowanie należy uznać, że jest kawą, ponieważ powstaje z owoców kawowca. Rozważając jednak tę kwestię pod kątem smaku i sposobu przygotowania, można dojść do wniosku, że przygotowany napar przypomina popularne w naszym kraju wywary z suszu owocowego. Z pewnością wyczujesz w nim mnóstwo nut owocowych i przyjemną, delikatną kwasowość. Najbardziej dominujące są zwykle aromaty jabłka, żurawiny czy rodzynek.
-
Jakie ma właściwości?
Skoro jest to pochodna kawowca, to słusznie można dojść do wniosku, iż napój posiada w sobie kofeinę. Warto jednak nadmienić, że będzie jej oczywiście dużo mniej niż w kawie. Jest to zatem napój delikatnie pobudzający i nie będzie tak stymulujący dla organizmu jak sama kawa. Należy również podkreślić, że spożywanie naparu z cascary niesie za sobą wiele korzyści dla organizmu. Po pierwsze jest to produkt bogaty w przeciwutleniacze, które usuwają nadmiar wolnych rodników oddziałujących negatywnie na ludzkie ciało i sprzyjających rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Do tego napar wspiera regenerację błony śluzowej żołądka i jelit oraz wspomaga proces trawienia, poprzez aktywowanie do wzmożonej pracy komórek odpowiadających za wydzielanie soków trawiennych. Ten napój jest zatem aromatyczny i smaczny, a do tego po prostu zdrowy.
-
Przygotowanie i zastosowanie Cascary
Napar z Cascary jest dość łatwy w przygotowaniu. Gdy zdecydowałeś się na zakup suszonych owoców, można to zrobić na dwa sposoby, które opisujemy poniżej. Oprócz samego suszu w naszym sklepie oferujemy także gotowy koncentrat wyprodukowany na bazie wiśni kawowca, czyli właśnie cascary. Jego używanie jest banalnie proste i wygodne - za pomocą kranika wystarczy odmierzyć odpowiednią ilość i dodać go do wody lub ulubionego napoju. Koncentrat świetnie sprawdza się jako dodatek do drinków i koktajli, a ponadto można nim słodzić herbatę lub wzbogacić jeszcze bardziej smak ulubionej kawy. Możliwości jest naprawdę wiele, a swój ulubiony napój przygotujesz w sposób łatwy i szybki.
-
Parzenie
Jeśli chcesz uzyskać rozgrzewający napar z suszonych owoców kawowca, przygotuj je i zalej gorącą wodą, po czym pozostaw na 5-8 minut. Sam proces jest bardzo zbliżony do parzenia herbaty - dokładnie w taki sam sposób wydobywa się z suszu jego walory smakowe. Do przygotowania tego napoju można też z powodzeniem wykorzystać urządzenia takie, jak Aeropress lub French press. Jedną porcję suszu można zaparzać nawet dwukrotnie, choć za drugim razem uzyskasz już oczywiście delikatniejszy i mniej słodki napar. Zależnie od preferencji można do niego dodać imbir, cynamon czy gałkę muszkatołową. Możliwe jest także "parzenie" na zimno, pozwalające uzyskać wariant orzeźwiający, doskonały na upalne dni - tak zwane cold brew. W tym przypadku susz wystarczy wrzucić do zakręcanego naczynia, zalać zimną wodą i włożyć do lodówki, najlepiej na przynajmniej 12 godzin.