Przepisy na drinki bezalkoholowe BACANHA

PERRY ROSEMARY
Składniki:
- 20 ml Syropu Bacanha o smaku gruszkowym
- 10 ml soku z limonki
- Kilka kropli bittersa
- Lód
- Woda gazowana
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzuć do shakera i energicznie wstrząsaj, aż napój się schłodzi. Następnie przecedź na lód i dopełnij wodą gazowaną. Na koniec udekoruj plasterkiem gruszki i gałązką rozmarynu.
Gotowe!
CASCARA FIZZ
Składniki:
- 20 ml Syropu Bacanha o smaku marakui lub bergamotki
- 300 ml gotowego cold brew z cascary lub ostudzonego naparu z cascary
- Skórka z pomarańczy
- Plastry pomarańczy
- Tonik
- Lód
Przygotowanie:
Do shakera wrzuć syrop, lód i napar z cascary, a następnie energicznie wstrząsaj. W szklance umieść plastry pomarańczy oraz kostki lodu. Wlej zawartość shakera do 2/3 objętości szklanki, a resztę dopełnij tonikiem. Na koniec udekoruj plasterkiem pomarańczy.

YUZU CUCUMBER REFRESHER
Składniki:
- 20 ml Syropu Bacanha Yuzu
- 4 plastry ogórka
- Kilka listków rozmarynu
- Lód
- Tonik grejpfrutowy lub zwykły
Przygotowanie:
W shakerze rozgnieć plastry ogórka, syrop oraz listki rozmarynu. Dodaj lód i energicznie wstrząśnij. Niską szklankę wypełnij kruszonym lodem, przecedź zawartość shakera do szklanki, a całość dopełnij tonikiem.

PASSION FRUIT ICE TEA
Składniki:
- 20 ml Syropu Bacanha o smaku marakui
- 300 ml herbaty czarnej Suki Tea (cold brew lub wystudzonej)
- 10 ml soku z cytryny
- Lód
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki, a następnie przelej do wysokiej szklanki wypełnionej lodem.
Dekorujemy plasterkami brzoskwini lub cytryny i miętą.
Gotowe !

APPLE PIE
Składniki:
- 20 ml Syropu Bacanha o smaku cynamonu
- 250 ml soku z jabłek (najlepiej tłoczonego)
- 10 ml soku z cytryny
- Szczypta cynamonu
- Laska cynamonu (do dekoracji)
Przygotowanie:
Podgrzej sok jabłkowy, syrop, sok z cytryny oraz szczyptę cynamonu, mieszając wszystko dokładnie. Następnie przelej do kubka lub szklanki. Na koniec udekoruj podpaloną laską cynamonu dla wyjątkowego efektu!

GRAPE SMASHER
Składniki:
- 20 ml Syropu Bacanha limonkowego
- 5 białych winogron bezpestkowych
- Lód
- Woda gazowana
- 10 ml soku z limonki (lub sour)
Przygotowanie:
Wrzuć winogrona do shakera, dodaj syrop i dokładnie je rozgnieć. Szklankę wypełnij kruszonym lodem, a następnie przecedź zawartość shakera na lód. Uzupełnij wodą gazowaną. Na koniec udekoruj winogronami lub skórką limonki dla orzeźwiającego wykończenia!

ESPRESSO MARTINI
Składniki:
- 20 ml Syropu Bacanha waniliowego
- Podwójne espresso
- Lód
- Kilka kropli bittersa
Przygotowanie:
Wlej wszystkie składniki do shakera i energicznie wstrząsaj, aż powstanie delikatna pianka. Następnie wylej na lód. Udekoruj ziarenkami kawy i gotowe!

HERBAL GIN & TONIC
Składniki:
- 10 ml Syropu Bacanha o smaku bazylii, werbeny lub róży
- 50 ml bezalkoholowego ginu
- Tonik
- Lód
- 3 ziarenka jałowca
Przygotowanie:
Wlej bezalkoholowy gin, syrop i jałowiec do shakera, a następnie energicznie wstrząsaj, aż składniki się schłodzą i powstanie pianka. Przecedź na lód i dopełnij tonikiem. Udekoruj ziarenkami jałowca
Przepisy na drinki bezalkoholowe
-
-
Dlaczego przepisy na drinki bezalkoholowe są coraz częściej poszukiwane?
Przepisy na drinki bezalkoholowe są obecnie poszukiwane nawet przez barmanów. Wynika to z tego, że takie napoje mogą doskonale zastąpić trunki z alkoholem. Praktyka pokazuje, iż do takich rozwiązań przekonuje się obecnie coraz więcej ludzi. Z czego to wynika? Badania rynkowe pokazują, że w wielu krajach, w tym w Polsce, wyraźnie rośnie popyt na napoje bezalkoholowych lub niskoalkoholowych. Jest to powiązane z tym, że coraz większy akcent kładzie się na zdrowy tryb życia, a korzystanie z napojów alkoholowych z pewnością nie wpisuje się w ten schemat. Oczywiście sięgnięcie okazyjnie po niewielkie ilości alkoholu nie jest niczym złym, ale dla wielu osób atrakcyjniejszą perspektywą jest postawienie na napój, który jest skomponowany z innych składników, a efekt końcowy może być równie dobry.
-
Ciekawe smaki
Poza większą świadomością konsumentów, do rosnącej popularności takich drinków przyczynia się ich fantastyczny smak. Mocktajle, jak nazywa się często takie warianty, w niczym nie przypominają napojów bezalkoholowych, które były serwowane przed laty. Kiedyś często bywały to zwykłe mieszanki soków, które charakteryzowały się jedynie słodyczą i brakiem głębi aromatu. Obecnie korzystając z soków, ale też dedykowanych syropów, napojów czy nawet naparów, można uzyskać koktajle, które są pyszne i mogą wyglądać równie efektownie co tradycyjne drinki. Co więcej, barmani nauczyli się wielu sztuczek, które sprawiają, że koktajle te dobrze imitują napoje alkoholowe, nawet pod kątem charakterystycznego "drapania" w gardło, do czego wykorzystuje się niektóre mieszanki napojów lub przede wszystkim przyprawy. Nic więc dziwnego, że sięga po nie coraz więcej osób, które mogą się przy nich bawić, dbając jednocześnie o własne drowie.
-
Polecamy sprawdzone przepisy na drinki bezalkoholowe
Przepisy na drinki bezalkoholowe absolutnie nie muszą być nudne. Wręcz przeciwnie, często okazują się bardziej wymyślne od wariantów z alkoholem, tworząc zaskakujące kompozycje smaków. W tej kategorii przedstawiamy szereg propozycji, które sprawdzą się doskonale na każdą imprezę, spotkanie z przyjaciółmi czy nawet wieczór z ulubionym filmem lub serialem.