Przepisy na drinki bezalkoholowe BACANHA

PERRY ROSEMARY

Składniki:

  • 20 ml Syropu Bacanha o smaku gruszkowym
  • 10 ml soku z limonki
  • Kilka kropli bittersa
  • Lód
  • Woda gazowana

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzuć do shakera i energicznie wstrząsaj, aż napój się schłodzi. Następnie przecedź na lód i dopełnij wodą gazowaną. Na koniec udekoruj plasterkiem gruszki i gałązką rozmarynu.
Gotowe!

Syrop o smaku gruszkowym [ORGANIC]

CASCARA FIZZ

Składniki:

  • 20 ml Syropu Bacanha o smaku marakui lub bergamotki
  • 300 ml gotowego cold brew z cascary lub ostudzonego naparu z cascary
  • Skórka z pomarańczy
  • Plastry pomarańczy
  • Tonik
  • Lód

Przygotowanie:
Do shakera wrzuć syrop, lód i napar z cascary, a następnie energicznie wstrząsaj. W szklance umieść plastry pomarańczy oraz kostki lodu. Wlej zawartość shakera do 2/3 objętości szklanki, a resztę dopełnij tonikiem. Na koniec udekoruj plasterkiem pomarańczy.

Syrop o smaku marakui [ORGANIC]

YUZU CUCUMBER REFRESHER

Składniki:

  • 20 ml Syropu Bacanha Yuzu
  • 4 plastry ogórka
  • Kilka listków rozmarynu
  • Lód
  • Tonik grejpfrutowy lub zwykły

Przygotowanie:
W shakerze rozgnieć plastry ogórka, syrop oraz listki rozmarynu. Dodaj lód i energicznie wstrząśnij. Niską szklankę wypełnij kruszonym lodem, przecedź zawartość shakera do szklanki, a całość dopełnij tonikiem.

Syrop o smaku yuzu [ORGANIC]

PASSION FRUIT ICE TEA

Składniki:

  • 20 ml Syropu Bacanha o smaku marakui
  • 300 ml herbaty czarnej Suki Tea (cold brew lub wystudzonej)
  • 10 ml soku z cytryny
  • Lód

Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki, a następnie przelej do wysokiej szklanki wypełnionej lodem.
Dekorujemy plasterkami brzoskwini lub cytryny i miętą.
Gotowe !

Syrop o smaku marakui [ORGANIC]

APPLE PIE

Składniki:

  • 20 ml Syropu Bacanha o smaku cynamonu
  • 250 ml soku z jabłek (najlepiej tłoczonego)
  • 10 ml soku z cytryny
  • Szczypta cynamonu
  • Laska cynamonu (do dekoracji)

Przygotowanie:
Podgrzej sok jabłkowy, syrop, sok z cytryny oraz szczyptę cynamonu, mieszając wszystko dokładnie. Następnie przelej do kubka lub szklanki. Na koniec udekoruj podpaloną laską cynamonu dla wyjątkowego efektu!

Syrop o smaku cynamonowym [ORGANIC]

GRAPE SMASHER

Składniki:

  • 20 ml Syropu Bacanha limonkowego
  • 5 białych winogron bezpestkowych
  • Lód
  • Woda gazowana
  • 10 ml soku z limonki (lub sour)

Przygotowanie:
Wrzuć winogrona do shakera, dodaj syrop i dokładnie je rozgnieć. Szklankę wypełnij kruszonym lodem, a następnie przecedź zawartość shakera na lód. Uzupełnij wodą gazowaną. Na koniec udekoruj winogronami lub skórką limonki dla orzeźwiającego wykończenia!

Syrop o smaku limonkowym [ORGANIC]

ESPRESSO MARTINI

Składniki:

  • 20 ml Syropu Bacanha waniliowego
  • Podwójne espresso
  • Lód
  • Kilka kropli bittersa

Przygotowanie:
Wlej wszystkie składniki do shakera i energicznie wstrząsaj, aż powstanie delikatna pianka. Następnie wylej na lód. Udekoruj ziarenkami kawy i gotowe!

Syrop o smaku waniliowym [ORGANIC]

HERBAL GIN & TONIC

Składniki:

  • 10 ml Syropu Bacanha o smaku bazylii, werbeny lub róży
  • 50 ml bezalkoholowego ginu
  • Tonik
  • Lód
  • 3 ziarenka jałowca

Przygotowanie:
Wlej bezalkoholowy gin, syrop i jałowiec do shakera, a następnie energicznie wstrząsaj, aż składniki się schłodzą i powstanie pianka. Przecedź na lód i dopełnij tonikiem. Udekoruj ziarenkami jałowca

Syrop o smaku różanym [ORGANIC]
  • Przepisy na drinki bezalkoholowe BACANHA - baner promocyjny
  • Dlaczego przepisy na drinki bezalkoholowe są coraz częściej poszukiwane?

    Przepisy na drinki bezalkoholowe są obecnie poszukiwane nawet przez barmanów. Wynika to z tego, że takie napoje mogą doskonale zastąpić trunki z alkoholem. Praktyka pokazuje, iż do takich rozwiązań przekonuje się obecnie coraz więcej ludzi. Z czego to wynika? Badania rynkowe pokazują, że w wielu krajach, w tym w Polsce, wyraźnie rośnie popyt na napoje bezalkoholowych lub niskoalkoholowych. Jest to powiązane z tym, że coraz większy akcent kładzie się na zdrowy tryb życia, a korzystanie z napojów alkoholowych z pewnością nie wpisuje się w ten schemat. Oczywiście sięgnięcie okazyjnie po niewielkie ilości alkoholu nie jest niczym złym, ale dla wielu osób atrakcyjniejszą perspektywą jest postawienie na napój, który jest skomponowany z innych składników, a efekt końcowy może być równie dobry. 

  • Ciekawe smaki

    Poza większą świadomością konsumentów, do rosnącej popularności takich drinków przyczynia się ich fantastyczny smak. Mocktajle, jak nazywa się często takie warianty, w niczym nie przypominają napojów bezalkoholowych, które były serwowane przed laty. Kiedyś często bywały to zwykłe mieszanki soków, które charakteryzowały się jedynie słodyczą i brakiem głębi aromatu. Obecnie korzystając z soków, ale też dedykowanych syropów, napojów czy nawet naparów, można uzyskać koktajle, które są pyszne i mogą wyglądać równie efektownie co tradycyjne drinki. Co więcej, barmani nauczyli się wielu sztuczek, które sprawiają, że koktajle te dobrze imitują napoje alkoholowe, nawet pod kątem charakterystycznego "drapania" w gardło, do czego wykorzystuje się niektóre mieszanki napojów lub przede wszystkim przyprawy. Nic więc dziwnego, że sięga po nie coraz więcej osób, które mogą się przy nich bawić, dbając jednocześnie o własne drowie. 

  • Polecamy sprawdzone przepisy na drinki bezalkoholowe

    Przepisy na drinki bezalkoholowe absolutnie nie muszą być nudne. Wręcz przeciwnie, często okazują się bardziej wymyślne od wariantów z alkoholem, tworząc zaskakujące kompozycje smaków. W tej kategorii przedstawiamy szereg propozycji, które sprawdzą się doskonale na każdą imprezę, spotkanie z przyjaciółmi czy nawet wieczór z ulubionym filmem lub serialem.