Badania na temat tej rośliny wciąż są dość młode, natomiast udowodnione zostało już, że jest ona pełna przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać nadmiar wolnych rodników. Okazuje się, że jest ich nawet więcej niż w herbacie zielonej. To bardzo ważne, ponieważ zbyt wysoki poziom wolnych rodników w organizmie znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, takich jak zawał serca, udar mózgu, miażdżyca czy choroba wieńcowa. Bardzo cennym składnikiem aktywnym tej herbaty jest także aspalatyna, która jest nie tylko antyoksydantem, ale do tego wykazuje zdolność do obniżania poziomu i polepszenia tolerancji glukozy we krwi. Dotychczas potwierdzono, że ta odmiana herbaty ma niewiele garbników, co pozytywnie wpływa na gospodarkę żelaza w organizmie. Wciąż trwają liczne badania dotyczące tego krzewu, natomiast dotychczas dostrzeżono już również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe. Z kolei pozytywne oddziaływanie tego naparu na gospodarkę lipidową sugeruje, że jej picie jest dobrym pomysłem w okresie odchudzania, gdyż może wspomagać ten proces.