Jak wybieramy kawę
Kawa wybierana do naszej oferty jest wysokogatunkowym i wyselekcjonowanym surowcem, który podlega testom i próbom jakości. W zespole JAVA Coffee za priorytet stawiamy satysfakcję klientów, dlatego tak wiele uwagi poświęcamy na pozyskiwanie najlepszych ziaren poddanych obróbce, która jak najbardziej pomaga uwydatnić ich charakter. Każdy produkt, który wychodzi z naszej palarni kawy, ma gwarantować najlepszy smak i aromat, który nie rozczaruje żadnego miłośnika napoju. Nasi roasterzy traktują każdą z kaw, którą wypalamy, jak bilet do kraju danego kraju. Każdorazowo jest to dla nas nowa przygoda.
Skąd pozyskujemy kawę w Java Coffee?
Zanim nasz produkt będzie można "przekuć" w najlepszą filiżankę kawy, musi odbyć długą podróż. Surowiec trafiający do palarni kawy JAVA Coffee Roasters, pozyskujemy od zaufanych dystrybutorów, którzy oferują ziarna z najlepszych upraw. Plantacje prowadzone są przez farmerów, którzy dokładają wszelkich starań, by ziarno po obróbce wciąż zachowało swój naturalny smak. Swoją działalność prowadzą w oparciu o ekologiczne metody i zrównoważony rozwój. Ziarna arabiki trafiają do nas z różnych zakątków świata, m.in. z Etiopii, Gwatemali, Brazylii, Indii, Kostaryki, Kolumbii, Nowej Gwinei czy Hondurasu.
Jak przebiega proces wybierania kawy?
Jako palarnia kawy, przy wyborze surowca opieramy się na naszej wiedzy i wieloletnim doświadczeniu. Pierwszym krokiem procesu jest pozyskanie próbek kawy od wyselekcjonowanych dystrybutorów zielonego ziarna, by następnie w grupie ocenić jego potencjał i zdecydować czy właściwie spisze się ono w ofercie JAVA Coffee Roasters. Dopiero po pozytywnym odbiorze danej kawy, jest ona dokładnie rozpatrywana pod względem ceny i producenta. Ostatecznie, gdy nic nie przemawia przeciw tej decyzji, zawierane są kontrakty i zamawiamy wybraną kawę do naszej palarni.
Obiektywna ocena kawy — test w ciemno
Istotnym elementem procesu wybierania kawy jest test w ciemno, który stanowi gwarancję obiektywnego wyboru najlepszego surowca do naszej oferty. Próbki podlegają ocenie, przy czym żadna osoba spośród testujących nie zna kraju ani regionu jej pochodzenia, producenta, dostawcy ani metod obróbki. Grupa liczy minimum 3 osoby, jednak staramy się, aby testujących było więcej, co pozwala na bardziej precyzyjną ocenę walorów ziarna. Zadaniem testu jest jego ekspercka ocena pod względem jakości, co pozwala na selekcję najbardziej wartościowych próbek.
Główne kryteria wyboru w JAVA Coffee Roasters
Metody stosowane przy wyborze najlepszej kawy przez nasz zespół, oparte są na kryteriach, które próbki powinny spełniać, aby mogły zostać dodane do oferty JAVA Coffee. Głównym czynnikiem jest obecność defektów, które prowadzą do dyskwalifikacji surowca. Natomiast tym, co przede wszystkim motywuje wybór, jest smak i aromat. Najlepiej oczywiście, aby kawa została odebrana przez specjalistów jako nienaganna pod każdym względem, ponieważ przełoży się to na zadowolenie klientów.
Najważniejsze kryterium, czyli czy kawa ma defekty
O jakości kawy świadczy to, czy posiada ona defekty, które mogą pojawić się w wyniku błędów podczas zbiorów czy procesu obróbki. Uszkodzenia mechaniczne negatywnie wpływają na walory, potencjał i wartość surowca. Kierując się tym, za dobrą kawę można uznać jedynie taką, która trafia do palarni bez wad. Jesteśmy w stanie to rozpoznać na podstawie oceny optycznej zielonego ziarna oraz wypalonej próbki zaparzonej w cuppingu. Właśnie tym kierujemy się w naszej palarni kawy, ponieważ zależy nam na tym, by dzielić się z klientami produktami najlepszej jakości.