Kolekcja: Kawa ciemno palona
-
Owoce leśne | Czekolada mleczna | Kakao
Kawa Sweet Kick Espresso Blend Nikaragua | Meksyk | Washed
5.0 / 5.0
(5) 5 suma recenzji
Cena regularna Od zł 45.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 45.00Cena promocyjna Od zł 45.00 -
Cukier trzcinowy | Czekolada | Słodkie winogrona
Kawa Specialty Honduras Marcala Honduras | Washed
4.95 / 5.0
(39) 39 suma recenzji
Cena regularna Od zł 46.50Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 46.50Cena promocyjna Od zł 46.50 -
Orzech ziemny | Daktyl | Toffi
Kawa Papua Nowa Gwinea Korofeigu Papua Nowa Gwinea | Washed
4.82 / 5.0
(22) 22 suma recenzji
Cena regularna Od zł 47.50Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 47.50Cena promocyjna Od zł 47.50 -
Jeżyna | Karmel | Orzech włoski | Ciemna czekolada
Kawa JAVA Classic Espresso Blend 001 Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia. | Różne procesy
4.82 / 5.0
(28) 28 suma recenzji
Cena regularna Od zł 40.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 40.00Cena promocyjna Od zł 40.00 -
Wiśnia | Czerwony grapefruit | Gorzka czekolada
Kawa speciality Brazylia Cerrado 003 Brazylia | Natural
4.88 / 5.0
(34) 34 suma recenzji
Cena regularna Od zł 39.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 39.00Cena promocyjna Od zł 39.00 -
Śliwka węgierka | Orzech włoski | Prażone migdały
Kawa speciality JAVA Old School Blend 007 Brazylia | Indie | Washed
5.0 / 5.0
(13) 13 suma recenzji
Cena regularna Od zł 42.50Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 42.50Cena promocyjna Od zł 42.50 -
Słodka śliwka | Orzech włoski | Kakao
Kawa Gwatemala Santa Rosa Gwatemala | Washed
4.92 / 5.0
(13) 13 suma recenzji
Cena regularna Od zł 48.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 48.00Cena promocyjna Od zł 48.00 -
Jaśmin | Granat | Truskawka
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [espresso] Kolumbia | Sugarcane E.A. Decaf
5.0 / 5.0
(14) 14 suma recenzji
Cena regularna Od zł 55.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 55.00Cena promocyjna Od zł 55.00 -
Rabarbar | Suszona żurawina | Czerwony grejpfrut
Kawa JAVA Espresso Blend 002 Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia | Różne procesy
5.0 / 5.0
(4) 4 suma recenzji
Cena regularna Od zł 40.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 40.00Cena promocyjna Od zł 40.00 -
Czekolada | Suszona śliwka | Grejpfrut
Kawa speciality Gwatemala Todosantarita Gwatemala | Washed
5.0 / 5.0
(6) 6 suma recenzji
Cena regularna Od zł 46.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 46.00Cena promocyjna Od zł 46.00 -
Brzoskwinia | Assam | Melon
Kawa speciality Tanzania Mwankumbi Tanzania | Washed
5.0 / 5.0
(2) 2 suma recenzji
Cena regularna Od zł 52.50Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 52.50Cena promocyjna Od zł 52.50 -
Gorzka czekolada | Pomarańcza | Orzechy prażone
Kawa specialty Brazylia Maracana Brazylia | Pulped Natural
5.0 / 5.0
(8) 8 suma recenzji
Cena regularna Od zł 47.50Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 47.50Cena promocyjna Od zł 47.50 -
Suszona Żurawina | Pomarańcza | Kakao
Kawa specialty Winter Espresso Gwatemala El Duranzo Gwatemala | White Honey
Cena regularna Od zł 65.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 65.00Cena promocyjna Od zł 65.00 -
Morela | Trawa Cytrynowa | Borówka
Kawa Specialty Ethiopia Dhilgee Wete Konga Etiopia | Washed
Cena regularna Od zł 76.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 76.00Cena promocyjna Od zł 76.00 -
Brzoskwinia | Borówka | Orzech | Pomarańcza
Kawa specialty Kenya Ab Asali Kenia | Washed
Cena regularna zł 57.50Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 57.50Cena promocyjna zł 57.50 -
Gruszka | Brzoskwinia | Miód | Darjeeling
Kawa Specialty Colombia El Mirador Kolumbia | Washed
Cena regularna Od zł 85.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 85.00Cena promocyjna Od zł 85.00
Kawa ciemno palona
-
Kawa ciemno palona służy często do przygotowania popularnego espresso. Są to bardzo charakterystyczne ziarna, które na pewno zainteresują wszystkie osoby lubiące mocną w smaku i wyrazistą kawę. W naszym sklepie przygotowaliśmy szeroką ofertę najwyższej jakości tego typu produktów pochodzących z różnych zakątków świata.
-
Kawa ciemno palona o mocnym smaku
Kawa ciemno palona to taka, której ziarno wypala się nie tylko w bardzo wysokiej temperaturze, ale i w odpowiednio długim czasie. W efekcie takie ziarna będą ciemnobrązowe. Co bardzo ważne, cała procedura wpływa wyraźnie na uzyskiwany potem smak samego naparu.
-
Aromat
Taka metoda palenia ziarna sprawia, że po zaparzeniu napój zyskuje bardziej gorzkawy, czasem nieco czekoladowy posmak. Przede wszystkim wydłużenie tego procesu przekłada się na to, że w przygotowanym potem naparze trudno wyczuć owocowo-kwiatowy posmak kawy, ponieważ ustępuje on miejsca nutom czekoladowym lub aromatowi suszonych owoców. Zależnie od konkretnego gatunku, mogą się pojawiać także nuty orzechów czy karmelu. Tak mocne wypalanie ziaren nadaje im głębię i mocny smak, stąd najczęściej wykorzystuje się je do espresso. W obrębie tego sposobu palenia ziarna wyróżnia się często dokładniejszy podział stopnia palenia, który określa się nazwami, takie jak: Italian Roast, French Roast, Spanish Roast, Continental i New Orlean.
-
Czy przekłada się to na ilość kofeiny?
Mocny, gorzkawy smak kawy przygotowanej z takich ziaren często wywołuje mylne wrażenie, iż taki napój ma na pewno dużo większe stężenie kofeiny. Tymczasem okazuje się być odwrotnie, gdyż w procesie palenia ziaren kofeina się ulatnia. Im dłużej trwa taka procedura, tym poziom kofeiny zmniejsza się. Tym samym okazuje się, że jeśli chodzi o samą zawartość tego związku, będzie go zdecydowanie więcej w kawach przygotowywanych z jasno palonych ziaren, a mniej w przypadku tych wypalanych ciemno.
-
Kawa ciemno palona dostępna w naszym sklepie
Kawa ciemno palona należy do często wybieranych, więc zadbaliśmy o dużą różnorodność takich produktów w ofercie naszego sklepu. Dzięki temu możesz próbować różnych wariantów i sprawdzić, który będzie dla Ciebie najlepszy. Dużą uwagę warto również przywiązać do tego, w jaki sposób przygotować najlepszy napar. W ofercie JAVA Coffee przygotowaliśmy kilkanaście propozycji w tej kategorii. Każdy z produktów charakteryzuje się oczywiście tym, że są to najwyższej jakości świeżo wypalane przez nas ziarna Arabiki. Znajdziesz u nas ciemne kawy m.in. z Hondurasu, Papui Nowej Gwinei, Brazylii, Kolumbii, Gwatemali czy Tanzanii. Dla miłośników smaku kawy, którzy chcą ograniczyć dzienną dawkę kofeiny, uwzględniliśmy nawet wariant decaf pod espresso, czyli ziarna poddane dekofeinizacji.
-
Jak ją parzyć?
Długi proces wypalania ziaren sprawia, że znacząco wzrasta poziom goryczy w ich smaku. W związku z tym zmielone już ziarna najlepiej jest zaparzać raczej krótko. Wersje ciemno palone są zatem zwykle przygotowywane szczególnie z myślą o ekspresach automatycznych. Oprócz tego część z nich może być dobrym wyborem do zaparzania w kawiarce.
-
-
-
-