Kolekcja: Kawa pod przelew
Drip to alternatywna metoda parzenia kawy, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Istnieje wiele jej rodzajów, różniących się pochodzeniem, techniką i akcesoriami, co wpływa na smak i aromat. Kawy parzone tą metodą charakteryzują się wyjątkową lekkością oraz herbaciano-owocowym aromatem.
Proces parzenia jest szybki i przyjemny — zajmuje zaledwie 3-4 minuty.
Ziarna palimy na bieżąco, a Ty otrzymasz kawę wypaloną maksymalnie 7 dni temu.
-
Ananas | Pomarańcza | Melasa
Kawa specialty Panama Intrinsic Cherry Panama | Catuai
Cena regularna zł 92.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Limonka | Cukier brązowy | Brzoskwinia
Kawa specialty Indonesia Pegasing Indonesia | Natural Carbonic Maceration
Cena regularna Od zł 94.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Mango | Nugat | Limonka
Kawa Specialty Costa Rica Asoproaaa Kostaryka | Catuai, Caturra
Cena regularna Od zł 57.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Porzeczka | Limonka | Czekolada | Brzoskwinia
Kawa specialty Kenya Thimu Kenia | Washed
Cena regularna Od zł 65.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Winogrono | Orzech laskowy | Grejpfrut | Miód
Kawa Specialty Guatemala Los Dos Socios Gwatemala | Washed
Cena regularna Od zł 67.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Assam | Orzech włoski | Agrest | Grejpfrut
Kawa Specialty Honduras La Feliciana Honduras | Washed
Cena regularna Od zł 58.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Maliny | Truskawki | Migdały | Czekolada
Kawa Flower Power [Filtr / Drip] Afryka & Ameryka | Natural & Washed
Cena regularna Od zł 47.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Grejpfruit | Czekolada deserowa | Żurawina
Kawa specialty Meksyk Nahua (omniroast) Meksyk | Honey Process
Cena regularna Od zł 40.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Wiśnia | Herbata assam | Mleczna czekolada
Kawa DR Konga Umoja Wetu (omniroast) Demokratyczna Republika Konga | Washed
Cena regularna Od zł 40.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Jaśmin | Granat | Truskawka
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [filtr/drip] Kolumbia | Sugarcane E.A. Decaf
Cena regularna Od zł 55.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Zestaw prezentowy Aeropress® i Kawa Flower Power 250g [Filtr]
Cena regularna zł 193.32Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 203.50Cena promocyjna zł 193.32W promocji -
Zestaw prezentowy Chemex [8 Filiżanek] i Kawa Guatemala Los Dos Socios [Filtr]
Cena regularna zł 285.20Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 310.00Cena promocyjna zł 285.20W promocji
Let customers speak for us
from 444 reviewsz 3 jakie zamówiłem ta była bez dwóch zdań najlepsza. Klasyk, dobre espresso i dobra na latte
Polecam bardzo bardzo !
Przekazywanie wiedzy na najwyższym poziomie 👌
Miło spędzony czas , można nadebrać dużo pewności siebie oby stać się - „ŚWIETNYM BARISTĄ ! „ myślę , że każdy tutaj do tego chce dążyć :)
Czekam z niecierpliwością na kolejny etap poszerzania mojej wiedzy w świecie kawy
Do zobaczenia ☺️
Kawa jest idealna pod dripa i zapewnia ciekawy smak. Kawa jest świetnej jakości i proces parzenia przebiega idealnie. Oby więcej takich!
Najlepsza kawa do kawiarki. Zawsze świeżo wypalana - w najnowszej paczce otrzymałam kawę paloną poprzedniego dnia (i nie jest to wyjątek w JAVIE). Bardzo polecam!
Bardzo fajna kawa, smak momentami wytrawny, inny, charakterystyczny.
Nie znalazłem nut smakowych z opisu, ale i tak jest super (nie przywiązuję to tego wagi, jak mi smakuje, jest ok:)
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Pyszna
This roasted fresh in a single cup drip is awesome!
Java 1 obecnie Classic to ulubiona moja kawa. Polecam Java - kupuje tam od lat.
Najlepsza herbata.
Kawa specialty Brazylia Maracana
Kawa bardzo dobra! A po dodaniu kropli mleka staje się rewelacyjna! Godna polecenia.
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Aromat owoców piękny, smak słodki, nie kwaśna, nie gorzka, przepięknie pachnąca. Robi robotę z przelewu!
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [filtr/drip]
Kawa parzona alternatywnymi sposobami
-
W zależności od tego, w jaki sposób przebiega parzenie kawy, konieczne jest wybranie innego jej rodzaju. Jeśli wykorzystywane są alternatywne metody parzenia, zalecane jest stosowanie jasno palonych ziaren kawy. Sprawdzą się m.in. w przypadku:
• V60;
• Drippera;
• Chemexu;
• Areopressu;
• French Pressu. -
Kawa drip — poznaj naszą ofertę
Zagadkowy drip to nic innego jak metoda przelewowa parzenia kawy. W ten sposób uzyskać można aromatyczny, lekki i klarowny napar z wyczuwalnymi naturalnymi oraz delikatnymi nutami smakowymi . Konieczny jest jednak wybór odpowiednio wypalonej i właściwie zmielonej kawy.
Nasze kawy do przelewowych metod parzenia składają się z najdokładniej selekcjonowanych ziaren pochodzących między innymi z Kenii, Etiopii, Tanzanii, Kolumbii, Salwadoru, Meksyku, Konga i Panamy. Zbierane są z upraw na wysokościach wahających się od 1000 do 2000 m n.p.m., które należą do małych, lokalnych producentów. Każda kawa to niepowtarzalna kompozycja smaków o wyszukanym profilu sensorycznym – od nut owocowych, przez orzechowe, cytrusowe, czekoladowe i kwiatowe. Do alternatywnych metod parzenia stosowane są jasno palone ziarna. Ważne jest, aby wybrać odpowiednią grubość mielenia, która dedykowana jest do parzenia daną metodą. Dobrym rozwiązaniem jest również zakup kawy ziarnistej i przygotowanie jej bezpośrednio przed parzeniem.
-
Kawa drip — odpowiednia grubość i mielenie ziarna
Najlepszą kawę przelewową przyrządza się ze świeżo palonych ziaren. Bardzo ważnym aspektem jest grubość mielenia ziaren – źle zmielone prowadzą do niewłaściwego parzenia. Zbyt drobne mielenie powoduje, że woda spływa wolniej, a to wydłuża czas zaparzania i powoduje pojawienie się nieprzyjemnej goryczy w gotowym naparze. Zbyt grube ziarna przepuszczają wodę za szybko, przez co kawa jest słaba, pozbawiona aromatów i ma mniejszą zawartość kofeiny. Za optimum uznawane jest takie mielenie, by przelewana woda nie kapała, a spływała cienkim i równomiernym strumieniem. Ziarna powinny być mielone w młynku żarnowym, bezpośrednio przed parzeniem kawy.
-
Kawa drip — jak ją parzyć?
W zależności od preferowanej intensywności kawy, z procesem parzenia można eksperymentować. Jednak przy jej przygotowaniu istnieją pewne zasady, których warto się trzymać, aby uzyskać najlepszą filiżankę. Pierwszą z nich jest zachowanie proporcji i odmierzenie ok. 5,5 g kawy na każde 100 ml wody. Ziarno powinno być zalane wodą o temperaturze około 93-95 stopni. Do parzenia kawy niezbędny jest filtr, a odpowiednio przebiegający proces zajmować powinien ok. 2-4 minut. (oczywiście wszystko jest zależne od Waszego przepisu:) )