Kolekcja: Napój roślinny z żółtego grochu

  • Napoje roślinne to substytuty mleka krowiego, wytwarzane na bazie orzechów, zbóż i nasion roślin strączkowych. Z racji podobieństwa z zastosowaniu, często potocznie nazywane są "mlekami roślinnymi". Produkty te są szczególnie ważne dla wegan oraz osób cierpiących na alergie lub nietolerancje pokarmowe, wykluczające spożywanie nabiału.

    Między napojami roślinnymi a tradycyjnym mlekiem, zauważalnych jest jednak wiele znaczących różnić. Przykładem może być odmienna zawartość składników odżywczych lub fakt, iż powstają w wyniku procesu wodnej ekstrakcji, czyli odpowiednio długiego namaczania orzechów, zbóż czy nasion, a następnie rozdrobnienia ich do uzyskania pożądanej konsystencji.

  • Napoje roślinne, a troska o planetę

    Czy wiecie, że wybierając napoje roślinne przyczyniamy się do redukcji śladu węglowego? Produkcja alternatywnego “mleka roślinnego”, jest zdecydowanie mniej szkodliwa dla środowiska naturalnego, niż funkcjonowanie na wielką skalę tradycyjnych mleczarni. Podczas tego procesu, zużywa się znacznie mniej wody, a emisja gazów cieplarnianych jest do 3 razy mniejsza. Ponadto, hodowla zwierząt, zajmuje nawet ponad dziesięciokrotnie większy obszar gruntu, z którego otrzymalibyśmy tę samą ilość napoju roślinnego.

  • Jakie napoje roślinne można wyróżnić?

    Wśród najpopularniejszych i najchętniej wybieranych napojów roślinnych, wymienić należy te, powstające ze soi, ziaren owsa lub ryżu, kokosa bądź migdałów — klasycznych i prażonych. Wśród najpopularniejszych i najchętniej wybieranych napojów roślinnych, należy wymienić sojowy, owsiany, ryżowy, kokosowy czy migdałowy. Można spotkać także mniej popularne produkty, powstające na bazie grochu,  orzechów laskowych, czy mniej popularnej cibory jadalnej, zwanej orzechem tygrysim. Dodatkowo ich smak może zostać wzbogacony o aromat wanilii lub czekolady. Wybór jest niezwykle szeroki.

  • Napoje roślinne — jakie wybierać?

    Decydując się na urozmaicenie swojej diety, lub zastąpienie mleka krowiego napojem roślinnym, należy kierować się przede wszystkim jakością produktu. Ważne, aby składniki wybranego napoju pochodziły z ekologicznych upraw, by nie był on nadmiernie dosładzany oraz nie zawierał szkodliwych dla zdrowia substancji. Takie alternatywne "mleko", powinno wszak dostarczyć jak najwięcej niezbędnych organizmowi składników odżywczych oraz wartościowego białka roślinnego.

    JAVA Coffee Roasters od lat współpracuje i jest wyłącznym krajowym dystrybutorem marek SproudRude Health i Minor Figures, którzy są zaufanymi i lojalnymi producentami, dzięki czemu oferujemy jedynie napoje roślinne najlepszej jakości, również w najlepszej cene.

  • Napoje roślinne — skład

    Napoje roślinne słyną ze swoich właściwości zdrowotnych, głównie ze względu na to, że nie zawierają tłuszczów odzwierzęcych. Produkty te dostarczają błonnika, białka roślinnego, a ponadto wzbogacane są o wapń, witaminę B12 oraz witaminę D. Surowce wykorzystywane w produkcji wykazują wysoką zawartość kwasów wielonienasyconych i składników bioaktywnych związanych z tłuszczami. To jakich składników odżywczych dostarcza mleko roślinne, zależy właśnie od surowca — migdał jest źródłem witaminy E, wapnia, magnezu, selenu, potasu, cynku, fosforu i miedzi; soja dostarcza kwasów tłuszczowych i wartościowego białka; kokos jest bogaty w witaminy C i E, żelazo, wapń, potas, magnez oraz cynk.

  • Gdzie wykorzystać napoje roślinne?

    Napoje roślinne znajdują wiele zastosowań w kuchni i spiszą się w każdej roli przypisanej mleku krowiemu. Będą idealnym dodatkiem do dań czy deserów, można wykorzystywać je do owsianki, budyniu, ciast, naleśników, koktajli i wielu innych. Można je Mleko roślinne spożywać można również jako samodzielny napój. To również świetny dodatek do kawy, zwłaszcza dla osób, które najbardziej pokochały kawę białą i chętnie poznają nowe smaki. Istotne jest, że mleko kokosowe czy migdałowe w znaczący sposób zmieniają smak napoju — dla jednych będzie to zaletą, dla innych stanie się wadą. Neutralne w smaku są m.in. mleko groszkowe, owsiane, sojowe czy ryżowe.