Soja jest dobrym źródłem białka, które jest łatwo przyswajalne, co stanowi jego dodatkowy atut. Pośród cennych wartości odżywczych tej rośliny można ponadto upatrywać sporo błonnika, który wspiera działanie układu pokarmowego. Napój z ziaren soi dostarcza również dobre nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E i B oraz potrzebne pierwiastki, takie jak żelazo, wapń czy cynk. W praktyce pod względem odżywczym produkt ten jest równie wartościowy, co mleko krowie. Można go uznać nawet za zdrowszy odpowiednik mleka z uwagi na mniejszą zawartość tłuszczu, a przez to niższą kaloryczność. Spośród innych korzyści prozdrowotnych spożywania tego napoju, można powiedzieć o: wsparciu w zakresie obniżenia stężenia cholesterolu oraz ciśnienia tętniczego krwi, działaniu przeciwzakrzepowym oraz ogólnym wsparciu układu krążenia. Jak widać, wybór tego produktu jest zatem rozsądny z perspektywy dbania o własny organizm.