Kolekcja: Kawa o nucie czekoladowej
Nasze kawy czekoladowe łączą bogate nuty czekolady z głębokim smakiem starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy. Każda mieszanka pochodzi z najlepszych regionów uprawy kawy na świecie, co gwarantuje gładki i aromatyczny napar. Naturalne nuty czekoladowe są wynikiem mistrzowskich technik palenia, które wydobywają te smaki bezpośrednio z ziaren.
Nasze kawy czekoladowe to idealny wybór zarówno na początek dnia, jak i na wieczorny relaks. Odkryj różnorodność smaków i znajdź swoje ulubione ziarna.
-
Cukier trzcinowy | Czekolada | Słodkie winogrona
Kawa Honduras Marcala Honduras | Washed
Cena regularna Od zł 38.50Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 0.00Cena promocyjna Od zł 38.50 -
Wiśnia | Czerwony grapefruit | Gorzka czekolada
Kawa speciality Brazylia Cerrado 003 Brazylia | Natural
Cena regularna Od zł 35.50Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 0.00Cena promocyjna Od zł 35.50 -
Jeżyna | Karmel | Orzech włoski | Ciemna czekolada
Kawa JAVA Classic Espresso Blend 001 Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia. | Różne procesy
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Maliny | Truskawki | Migdały | Mleczna czekolada
Kawa Flower Power [Filtr / Drip] Afryka & Ameryka | Natural & Washed
Cena regularna Od zł 44.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Wiśnia | Herbata assam | Mleczna czekolada
Kawa DR Konga Umoja Wetu (omniroast) Demokratyczna Republika Konga | Washed
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Grejpfruit | Czekolada deserowa | Żurawina
Kawa specialty Meksyk Nahua (omniroast) Meksyk | Honey Process
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Owoce leśne | Czekolada mleczna | Kakao
Kawa Sweet Kick Espresso Blend Nikaragua | Meksyk | Washed
Cena regularna Od zł 40.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Czekolada | Suszona śliwka | Grejpfrut
Kawa speciality Gwatemala Todosantarita Gwatemala | Washed
Cena regularna Od zł 43.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Śliwka | Truskawka | Pomarańcza | Kakao
Kawa specialty Costa Rica Cerro Los Vindas Kostaryka | Anaerobic
Cena regularna Od zł 69.00Cena regularnaCena jednostkowa / na
Kawa o nucie czekoladowej
-
Kawa o nucie czekoladowej jest świetnym wyborem dla osób, które lubią taki napój o głębokim i mocnym smaku. Uzyskanie takiego profilu sensorycznego wymaga odpowiedniego sprzętu oraz umiejętności osoby, która zajmuje się wypalaniem samych ziaren. Istotne jest również późniejsze właściwe podejście do samego procesu zaparzania. Po spełnieniu tych warunków można uzyskać napar, który z pewnością przypadnie do gustu wielu entuzjastom kawy.
-
Jak powstaje kawa o nucie czekoladowej?
Kawa o nucie czekoladowej jest uzyskiwana całkowicie naturalnie. Oznacza to, że wcale nie musi być ona wzbogacana sztucznymi dodatkami. Nie powinno się jej także mylić z kawami typowo smakowymi, ponieważ w tym przypadku czekoladowa nuta jest zasługą samych ziaren, choć w tym celu muszą być one poddane odpowiedniej obróbce.
-
Kluczowy proces palenia
Do wydobycia pożądanych cech z naturalnego ziarna koniecznie jest ich właściwe wypalanie. W naszej palarni wykorzystujemy do tego specjalistyczne piece. Ziarna poszczególnych gatunków wypala się w różnych temperaturach i z dobraniem optymalnego czasu, dlatego tak ważna jest wiedza i dobre podejście roasterów. Wyróżniamy różne stopnie palenia, natomiast w przypadku gatunków, które mogą oddać aromat czekolady, zwykle stosuje się tzw. wariant ciemny, czyli mocne palenie, które pozwala wydobyć z takich ziaren drzemiący w nich charakter.
-
Jakich aromatów można oczekiwać?
Warto podkreślić, że w związku z intensywnym stopniem palenia, kawa z takich ziaren będzie na pewno mocna i nieco ciężka w smaku. Powinna być w niej wyczuwalna delikatna i przyjemna goryczka, natomiast raczej niewielki będzie sam pułap kwasowości. Efekt "mocy" tej kawy nie powinien być przy tym mylony z poziomem kofeiny, ponieważ paradoksalnie tego związku jest więcej w przypadku gatunków palonych jasno. W kontekście aromatu wyczuwalny będzie właśnie posmak czekoladowy, w niektórych przypadkach z akcentami karmelu. Należy wspomnieć, że wciąż mogą występować aromaty owocowe, choć z pewnością nie będą już one tak intensywne. Zależnie od określonego gatunku odczuwalny może być natomiast delikatny posmak wiśni, grejpfruta czy winogron. W niektórych odmianach występują także nuty orzechowe. Co bardzo ważne, wszystkie te aromaty są wydobywane z naturalnych ziaren bez wzmacniania ich smaku. Takie bogactwo przygotowanego napoju jest zasługą palenia ziaren i ich odpowiedniego zaparzenia.
-
Kawa o nucie czekoladowej w naszym sklepie
Kawa o nucie czekoladowej jest możliwa do uzyskania tylko z ziaren z odpowiednich gatunków. Bardzo ważne jest to, żeby były one najwyższej jakości i świeżo wypalane. Właśnie na takie produkty możesz liczyć w przygotowanej przez nas ofercie. Proponujemy szeroki wybór ziaren 100% Arabiki najwyższej jakości. W asortymencie naszej palarni JAVA Coffee posiadamy przede wszystkim kawy z Hondurasu, Brazylii, Konga czy Meksyku. W tej kategorii świetnym wyborem będą również odmiany z Gwatemali.
-
Jak ją zaparzyć?
Większość tych ziaren jest palonych ciemno, w związku z czym są one dedykowane przede wszystkim do przygotowania aromatycznego espresso. W kontekście parzenia nadają się one zwykle najlepiej do automatycznych ekspresów czy kawiarek. Takie nuty smakowe można też uzyskać z niektórych odmian kawy wypalanej w stopniu średnim. Poza wspomnianymi przyrządami, do przygotowania napoju z takich ziaren można skorzystać z metod alternatywnych, takich jak choćby French press.
Let customers speak for us
from 422 reviewsSzkolenie przebieglo w milej atmosferze. Michal przekazuje swoja ogromna wiedze w przyjazny dla szkolonych sposob, cala grupa zgodnie stwierdzila ze byla to owocna nauka :))
Bardzo wartościowe szkolenie, dużo praktycznej wiedzy, jednostkowe podejscie do każdego uczestnika na ogromny plus
Bardzo polecam szkolenia z Michałem.
Bardzo aromatny, lubię te syropy.
Do espresso i latte, bardzo smaczna kawa, dokładnie taka jak w MOKO :)
Polecam!
Doskonała w przelewie, polecam
Kawa o aromacie suszonej słodkiej żurawiny oraz czarnej herbaty co zgadza się z opisem sensorycznym. Smakowo spójna z aromatem, kwasowość i słodycz jak w suszonej żurawinie + doza herbaciano-cytrusowej goryczki pojawiającej się w bardzo długim aftertaste. Okrągły i cielisty, bardzo przyjemny napar, Rwanda w najlepszym wydaniu. Ziarna równo srednio-jasno wypalone, bez wad.
Super blend!!!
Kawa wyśmienita, obsługa sklepu również
Wyszedłem z uśmiechem na twarzy po nabyciu dużej wiedzy teoretycznej super sprawdza się umiejętności praktyczne polecam każdemu amatorowi jak i tym doświadczonym
Kawa specialty Meksyk Nahua (omniroast)
Dobry smak i jakość, dzieci uwielbiają tę herbatę. Jestem zadowolona z zakupu
Kawa Honduras Marcala
Kawa speciality Tanzania Mwankumbi
Odkąd spróbowałem jej pierwszy raz w pewnym lokalu, dla siebie kupuję tylko tę kawę.