Kolekcja: Kawa o nucie orzechowej
Bogate nuty orzechów laskowych, migdałów, orzechów włoskich dodają kawie wyrazistości i pełni. Smaki wyczuwalne po zaparzeniu nie są sztucznie dodane do ziaren. Uzyskanie dobrze zbalansowanego profilu sensorycznego wymaga odpowiedniego sprzętu, wysokich umiejętności i praktyki po stronie roastera, sprawiając, że każda filiżanka jest doskonale zbalansowana.
-
Orzech ziemny | Daktyl | Toffi
Kawa Papua Nowa Gwinea Korofeigu Papua Nowa Gwinea | Washed
Cena regularna Od zł 43.00Cena regularnaCena jednostkowa / nazł 0.00Cena promocyjna Od zł 43.00 -
Jeżyna | Karmel | Orzech włoski | Ciemna czekolada
Kawa JAVA Classic Espresso Blend 001 Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia. | Różne procesy
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Śliwka węgierka | Orzech włoski | Prażone migdały
Kawa speciality JAVA Old School Blend 007 Brazylia | Indie | Washed
Cena regularna Od zł 37.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Słodka śliwka | Orzech włoski | Kakao
Kawa Gwatemala Santa Rosa Gwatemala | Washed
Cena regularna Od zł 41.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Gorzka czekolada | Pomarańcza | Orzechy prażone
Kawa specialty Brazylia Maracana Brazylia | Pulped Natural
Cena regularna Od zł 44.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Jaśmin | Granat | Truskawka
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [filtr/drip] Kolumbia | Sugarcane E.A. Decaf
Cena regularna Od zł 47.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Brzoskwinia | Assam | Melon
Kawa speciality Tanzania Mwankumbi Tanzania | Washed
Cena regularna Od zł 44.00Cena regularnaCena jednostkowa / na
Let customers speak for us
from 427 reviewsChciałbym serdecznie polecić szkolenie baristyczne prowadzone przez Pana Michała.
To wyjątkowy specjalista z ogromną wiedzą, pasją i umiejętnością przekazywania informacji w przystępny sposób. Szkolenie było nie tylko merytoryczne, ale również bardzo praktyczne – każdy z uczestników miał okazję zdobyć cenne umiejętności związane z parzeniem kawy, obsługą sprzętu oraz sztuką latte art.
Pan Michał stworzył przyjazną atmosferę, sprzyjającą nauce i zadawaniu pytań, a jego profesjonalizm oraz zaangażowanie widać w każdym aspekcie szkolenia. Program został świetnie zorganizowany, uwzględniając zarówno podstawy, jak i bardziej zaawansowane techniki, co sprawia, że szkolenie jest odpowiednie zarówno dla początkujących, jak i bardziej doświadczonych baristów.
Po tym szkoleniu czuję się dużo pewniej w pracy za barem i z pewnością polecam je wszystkim, którzy chcą rozwijać swoje umiejętności w tej branży.
U Michała na szkoleniu zawsze super atmosfera, ciekawe podejście do kawy, a po wyjściu głowa uzupełniona w dużą ilość informacji. Naprawdę polecam!
Świetne szkolenie! Kompendium wiedzy, dużo nowych doświadczeń, otwierających nowe horyzonty smakowe i aromatyczne. Pomogło mi ono zrozumieć subtelne różnice w smakach i aromatach, co wcześniej było trudnym zadaniem. Polecam szkolenie każdemu, kto chce pogłębić swoją wiedzę o kawie i odkryć, jak wiele można z niej wydobyc!
Mega szkolenie
Kawa JAVA Classic Espresso Blend 001
Szkolenie przebieglo w milej atmosferze. Michal przekazuje swoja ogromna wiedze w przyjazny dla szkolonych sposob, cala grupa zgodnie stwierdzila ze byla to owocna nauka :))
Bardzo wartościowe szkolenie, dużo praktycznej wiedzy, jednostkowe podejscie do każdego uczestnika na ogromny plus
Bardzo polecam szkolenia z Michałem.
Bardzo aromatny, lubię te syropy.
Do espresso i latte, bardzo smaczna kawa, dokładnie taka jak w MOKO :)
Polecam!
Doskonała w przelewie, polecam
Kawa o aromacie suszonej słodkiej żurawiny oraz czarnej herbaty co zgadza się z opisem sensorycznym. Smakowo spójna z aromatem, kwasowość i słodycz jak w suszonej żurawinie + doza herbaciano-cytrusowej goryczki pojawiającej się w bardzo długim aftertaste. Okrągły i cielisty, bardzo przyjemny napar, Rwanda w najlepszym wydaniu. Ziarna równo srednio-jasno wypalone, bez wad.
Super blend!!!
Kawa wyśmienita, obsługa sklepu również
Wyszedłem z uśmiechem na twarzy po nabyciu dużej wiedzy teoretycznej super sprawdza się umiejętności praktyczne polecam każdemu amatorowi jak i tym doświadczonym
Kawa o nucie orzechowej
-
Kawa o nucie orzechowej przypadnie do gustu entuzjastom wyrazistych smaków. Gatunki ziaren, z których można uzyskać taki aromat, wypala się zwykle z myślą o intensywnych, mocnych naparach. Taki posmak można więc odnaleźć przede wszystkim w popularnym espresso. W naszym sklepie przygotowaliśmy szeroką ofertę produktów, które spełniają takie kryterium, więc z pewnością znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.
-
Jak uzyskuje się kawę o nucie orzechowej?
Kawa o nucie orzechowej oferuje bogactwo smaku, ponieważ ziarna wypalane w ten sposób uwalniają wiele intensywnych aromatów. Bardzo ważne jest jednak, skąd ziarna będą pozyskane i w jaki sposób zostaną wypalone. Ziarna kawy mają bowiem swój naturalny smak, który uzależniony jest od regionu uprawy, klimatu, gleby czy nawet wysokości, na jakiej znajduje się plantacja. Ważne są również okoliczności zbierania owoców kawowca i wydobywania z nich ziaren. Dla odczuwalnych potem w napoju aromatów, absolutnie kluczowe jest natomiast ich wypalanie. To właśnie wtedy w ziarnach uwalniane są drzemiące w nich nuty. Cały proces to prawdziwa sztuka, ponieważ nawet kilka stopni temperatury czy parę minut dłuższego palenia, może całkowicie zmienić smak przygotowywanego później naparu. Dlatego wypalanie ziaren wymaga odpowiednich umiejętności, profesjonalnego sprzętu, ale i pewnego zmysłu profesjonalnego roastera. Tylko wtedy końcowym efektem mogą być idealnie wypalone ziarna, które pozostaje zmielić i zaparzyć, ciesząc się następnie niezapomnianymi doznaniami smakowymi. Chcąc uzyskać nuty orzechów, ziarna są zwykle wypalane intensywnie, w stopniu ciemnym. Bardzo istotne jest jednocześnie to, żeby były świeżo palone oraz jak najpóźniej zmielone – najlepiej przed samym zaparzeniem.
-
Charakterystyczny posmak
W przypadku kawy, warto mieć na uwadze, że nuta orzechów prawie nigdy nie będzie wyczuwalna od razu po przełknięciu, tylko pojawia się raczej na końcu, zastępując wcześniejszy posmak, najczęściej delikatnie owocowy. Orzechy najczęściej ujawniają się wraz z goryczką, która charakteryzuje mocne w smaku, długo palone ziarna. Jest to aromat, na który liczy wielu kawoszy. Pijąc taki napój, możesz oczekiwać, że z każdym łykiem poczujesz na końcu przyjemny i ciekawy posmak, który pozwoli prawdziwie delektować się takim rodzajem kawy. W większości przypadków odczuwalny jest aromat orzecha włoskiego, choć warto podkreślić, że w przypadku niektórych kaw, może to być smak zbliżony bardziej do orzecha ziemnego lub laskowego.
-
Kawa o nucie orzechowej w naszej ofercie
Kawa o nucie orzechowej to dość popularny wybór, poszukiwany przez wiele osób. Bogatą ofertę takich kaw posiadamy także w naszej palarni JAVA Coffee. Wszystkie nasze produkty to 100% ziarna Arabiki jakości speciality.
-
Co mamy do zaproponowania?
W naszym asortymencie posiadamy kilkanaście kaw o takim profilu sensorycznym. W większości są to gatunki ziaren, które wypalamy w stopniu ciemnym lub średnim. Doskonale nadają się one na esencjonalne espresso, które można pić samo lub oczywiście z dodatkiem mleka. Kawy, w których wyczuwalne są orzechy, często doskonale odnajdują się właśnie w wersjach zabielanych. W tej kategorii odnajdziesz ziarna z różnych rejonów świata, w tym: Papui Nowej Gwinei, Brazylii, Gwatemali, Kolumbii czy Tanzanii. Dostępnych jest też parę wariantów bezkofeinowych, dla osób, które chcą cieszyć się tym unikalnym smakiem, ale bez efektu dodatkowego pobudzenia.