Kolekcja: Kawa o nucie orzechowej
Bogate nuty orzechów laskowych, migdałów, orzechów włoskich dodają kawie wyrazistości i pełni. Smaki wyczuwalne po zaparzeniu nie są sztucznie dodane do ziaren. Uzyskanie dobrze zbalansowanego profilu sensorycznego wymaga odpowiedniego sprzętu, wysokich umiejętności i praktyki po stronie roastera, sprawiając, że każda filiżanka jest doskonale zbalansowana.
-
Jeżyna | Karmel | Orzech włoski | Ciemna czekolada
Kawa JAVA Classic Espresso Blend 001 Brazylia, Kostaryka, Gwatemala, Kolumbia. | Różne procesy
Cena regularna Od zł 40.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Orzech ziemny | Daktyl | Toffi
Kawa Papua Nowa Gwinea Korofeigu Papua Nowa Gwinea | Washed
Cena regularna Od zł 47.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Śliwka węgierka | Orzech włoski | Prażone migdały
Kawa speciality JAVA Old School Blend 007 Brazylia | Indie | Washed
Cena regularna Od zł 42.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Słodka śliwka | Orzech włoski | Kakao
Kawa Gwatemala Santa Rosa Gwatemala | Washed
Cena regularna Od zł 44.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Gorzka czekolada | Pomarańcza | Orzechy prażone
Kawa specialty Brazylia Maracana Brazylia | Pulped Natural
Cena regularna Od zł 47.50Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Jaśmin | Granat | Truskawka
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [filtr/drip] Kolumbia | Sugarcane E.A. Decaf
Cena regularna Od zł 55.00Cena regularnaCena jednostkowa / na -
Brzoskwinia | Assam | Melon
Kawa speciality Tanzania Mwankumbi Tanzania | Washed
Cena regularna Od zł 52.50Cena regularnaCena jednostkowa / na
Let customers speak for us
from 444 reviewsz 3 jakie zamówiłem ta była bez dwóch zdań najlepsza. Klasyk, dobre espresso i dobra na latte
Polecam bardzo bardzo !
Przekazywanie wiedzy na najwyższym poziomie 👌
Miło spędzony czas , można nadebrać dużo pewności siebie oby stać się - „ŚWIETNYM BARISTĄ ! „ myślę , że każdy tutaj do tego chce dążyć :)
Czekam z niecierpliwością na kolejny etap poszerzania mojej wiedzy w świecie kawy
Do zobaczenia ☺️
Kawa jest idealna pod dripa i zapewnia ciekawy smak. Kawa jest świetnej jakości i proces parzenia przebiega idealnie. Oby więcej takich!
Najlepsza kawa do kawiarki. Zawsze świeżo wypalana - w najnowszej paczce otrzymałam kawę paloną poprzedniego dnia (i nie jest to wyjątek w JAVIE). Bardzo polecam!
Bardzo fajna kawa, smak momentami wytrawny, inny, charakterystyczny.
Nie znalazłem nut smakowych z opisu, ale i tak jest super (nie przywiązuję to tego wagi, jak mi smakuje, jest ok:)
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Pyszna
This roasted fresh in a single cup drip is awesome!
Java 1 obecnie Classic to ulubiona moja kawa. Polecam Java - kupuje tam od lat.
Najlepsza herbata.
Kawa specialty Brazylia Maracana
Kawa bardzo dobra! A po dodaniu kropli mleka staje się rewelacyjna! Godna polecenia.
Kawa Sweet Kick Espresso Blend
Aromat owoców piękny, smak słodki, nie kwaśna, nie gorzka, przepięknie pachnąca. Robi robotę z przelewu!
Kawa speciality bezkofeinowa Kolumbia Cauca [filtr/drip]
Kawa o nucie orzechowej
-
Kawa o nucie orzechowej przypadnie do gustu entuzjastom wyrazistych smaków. Gatunki ziaren, z których można uzyskać taki aromat, wypala się zwykle z myślą o intensywnych, mocnych naparach. Taki posmak można więc odnaleźć przede wszystkim w popularnym espresso. W naszym sklepie przygotowaliśmy szeroką ofertę produktów, które spełniają takie kryterium, więc z pewnością znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.
-
Jak uzyskuje się kawę o nucie orzechowej?
Kawa o nucie orzechowej oferuje bogactwo smaku, ponieważ ziarna wypalane w ten sposób uwalniają wiele intensywnych aromatów. Bardzo ważne jest jednak, skąd ziarna będą pozyskane i w jaki sposób zostaną wypalone. Ziarna kawy mają bowiem swój naturalny smak, który uzależniony jest od regionu uprawy, klimatu, gleby czy nawet wysokości, na jakiej znajduje się plantacja. Ważne są również okoliczności zbierania owoców kawowca i wydobywania z nich ziaren. Dla odczuwalnych potem w napoju aromatów, absolutnie kluczowe jest natomiast ich wypalanie. To właśnie wtedy w ziarnach uwalniane są drzemiące w nich nuty. Cały proces to prawdziwa sztuka, ponieważ nawet kilka stopni temperatury czy parę minut dłuższego palenia, może całkowicie zmienić smak przygotowywanego później naparu. Dlatego wypalanie ziaren wymaga odpowiednich umiejętności, profesjonalnego sprzętu, ale i pewnego zmysłu profesjonalnego roastera. Tylko wtedy końcowym efektem mogą być idealnie wypalone ziarna, które pozostaje zmielić i zaparzyć, ciesząc się następnie niezapomnianymi doznaniami smakowymi. Chcąc uzyskać nuty orzechów, ziarna są zwykle wypalane intensywnie, w stopniu ciemnym. Bardzo istotne jest jednocześnie to, żeby były świeżo palone oraz jak najpóźniej zmielone – najlepiej przed samym zaparzeniem.
-
Charakterystyczny posmak
W przypadku kawy, warto mieć na uwadze, że nuta orzechów prawie nigdy nie będzie wyczuwalna od razu po przełknięciu, tylko pojawia się raczej na końcu, zastępując wcześniejszy posmak, najczęściej delikatnie owocowy. Orzechy najczęściej ujawniają się wraz z goryczką, która charakteryzuje mocne w smaku, długo palone ziarna. Jest to aromat, na który liczy wielu kawoszy. Pijąc taki napój, możesz oczekiwać, że z każdym łykiem poczujesz na końcu przyjemny i ciekawy posmak, który pozwoli prawdziwie delektować się takim rodzajem kawy. W większości przypadków odczuwalny jest aromat orzecha włoskiego, choć warto podkreślić, że w przypadku niektórych kaw, może to być smak zbliżony bardziej do orzecha ziemnego lub laskowego.
-
Kawa o nucie orzechowej w naszej ofercie
Kawa o nucie orzechowej to dość popularny wybór, poszukiwany przez wiele osób. Bogatą ofertę takich kaw posiadamy także w naszej palarni JAVA Coffee. Wszystkie nasze produkty to 100% ziarna Arabiki jakości speciality.
-
Co mamy do zaproponowania?
W naszym asortymencie posiadamy kilkanaście kaw o takim profilu sensorycznym. W większości są to gatunki ziaren, które wypalamy w stopniu ciemnym lub średnim. Doskonale nadają się one na esencjonalne espresso, które można pić samo lub oczywiście z dodatkiem mleka. Kawy, w których wyczuwalne są orzechy, często doskonale odnajdują się właśnie w wersjach zabielanych. W tej kategorii odnajdziesz ziarna z różnych rejonów świata, w tym: Papui Nowej Gwinei, Brazylii, Gwatemali, Kolumbii czy Tanzanii. Dostępnych jest też parę wariantów bezkofeinowych, dla osób, które chcą cieszyć się tym unikalnym smakiem, ale bez efektu dodatkowego pobudzenia.