Kolekcja: Kawa o słodkiej nucie

Profil sensoryczny naszej Słodkiej Kolekcji odsłania naturalną słodycz kawy – nuty karmelu, wanilii, czekolady i miodu, które rozwijają się podczas precyzyjnego procesu palenia. Te niuanse smakowe pochodzą wyłącznie z samego ziarna – wydobyte dzięki jego jakości, pochodzeniu i kunsztowi naszych roasterów. Rezultatem jest kawa o aksamitnej strukturze, zrównoważonym smaku i subtelnym bukiecie, którym można się delektować o każdej porze dnia.

Smaki wyczuwalne po zaparzeniu nie są sztucznie dodane do ziaren – to efekt doświadczenia i precyzji naszych roasterów. Każda filiżanka tej kawy to doskonale zbalansowana kompozycja, czysta harmonia smaku i aromatu.

  • Kawa o słodkiej nucie to wariant dla osób, które lubią bogate, ale jednocześnie nieco delikatniejsze aromaty. To świetna alternatywa również dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za naparami z ziaren wypalonych ciemno, które są mocne w smaku, a często wręcz smoliste i goryczkowe. Taka wersja napoju będzie nieco bardziej subtelna, jeśli chodzi o doznania.

  • Bogactwo aromatów kawy o słodkiej nucie

    Kawa o słodkiej nucie może mieć bardzo różne oblicza. Profil sensoryczny tego napoju jest całkowicie naturalny i zostaje wydobyty na etapie wypalania ziaren. Warto podkreślić, że nie jest to zasługą dodawania sztucznych aromatów. Czego można się spodziewać w poszukiwaniu takich gatunków? Miłośników naturalnej słodyczy ucieszy kawa, w której przebijają się nuty owocowe. Poza odczuwalną, delikatną słodkością, zwykle można liczyć także na odrobinę kwasowości, przez co cały napój okazuje się przy tym bardzo orzeźwiający. Zależnie od odmiany ziarna, w wybranych kawach z tej kategorii można wyczuć choćby cytrusy, winogrona, wiśnie, czereśnie, porzeczkę czy jabłka. Szczególnie wyraziste aromaty owocowe są domeną kaw z ziaren palonych jasno, które najlepiej jest potem parzyć metodami alternatywnymi. Ewentualnie mogą się one przebijać w kawach średnio palonych, gdzie czasem można również liczyć, że na samym końcu pojawi się subtelna nutka kwiatowa. Im bardziej wypalane jest ziarno, tym zwykle aromaty owocowe schodzą na dalszy plan, a pojawia się więcej goryczki.

  • Kawa o słodkiej nucie w naszej ofercie

    Kawa o słodkiej nucie w naszej ofercie to ziarna speciality najwyższej jakości, pochodzące z najlepszych upraw. Ziarna przechodzą zwykle długą drogę od odległego skrawka ziemi w dalekich krajach, po kubek aromatycznego naparu, który trzymasz potem w ręku. Ważny jest region pochodzenia kawy i to, jak na danej uprawie podchodzi się do samego pozyskiwania ziaren z owoców kawowca. W JAVA Coffee dbamy o wybór ziaren najwyższej jakości, które następnie starannie wypalamy, żeby dostarczyć klientom idealną i aromatyczną kawę.

  • Co mamy do zaproponowania?

    W naszym sklepie proponujemy duży przegląd kaw o słodkim profilu sensorycznym. Entuzjaści owocowych aromatów wydobywanych z ziaren jasnego palenia, mają do dyspozycji kawy z Burundi, Salwadoru czy Kenii. Jeśli szukasz słodkich nut, ale w esencjonalnym espresso, spróbuj doskonałych kaw z Brazylii, Tanzanii czy Hondurasu. Polecamy ponadto nasz Kawowy oBLEND, czyli kawę z cytrusowym posmakiem na pierwszym planie i kwiatowym wykończeniem, które sprawi, że nigdy nie będziesz miał jej dość. Ten gatunek może być wykorzystany przy różnych rodzajach parzenia, oczywiście z uwzględnieniem odpowiedniego poziomu przemielenia ziarna. Jest jednak wyborem uniwersalnym, który poza parzeniem alternatywnym, doskonale nadaje się dla miłośników kaw przelewowych, którzy chcą poczuć pełnię smaku i aromatu wydobytego z tych starannie wyselekcjonowanych ziaren.