Jak wypalamy kawę?

W ciągu swojej krótkiej historii, JAVA Coffee Roasters nigdy nie wypalała robusty i nigdy nie będzie tego robić. W naszej palarni wykorzystujemy jedynie najlepsze gatunki arabiki - jest to jedna z zasad, jakimi kierujemy się przy wypalaniu kawy. Do każdego procesu podchodzimy z pasją i zaangażowaniem, dzięki czemu ziarna odwdzięczają nam wyjątkowym smakiem i aromatem.

Proces wypalania kawy w JAVA Coffee Roasters — jak i na jakim sprzęcie to robimy?

Wypalanie kawy nie jest jedynie sztuką, przede wszystkim jest to nauka. Współcześnie czynność ta wymaga zastosowania najnowocześniejszych rozwiązań konstrukcyjnych i technologicznych w palarni, oraz ogromnej wiedzy i zaangażowania roasterów. Pozwala nam to na wydobycie pełni smaku i aromatu z każdego pojedynczego ziarna kawy. Jeden kilogram microlotu (kawy wysokiej jakości, zebranej z jedynie niewielkiego obszaru farmy), to koszt nawet 100 USD, dlatego musimy mieć pewność, że zarówno nasza wiedza jak i sprzęt, jakim dysponujemy, są wystarczające, aby z ziaren wydobyć drzemiący w nich charakter.

Każda pomyłka przy obróbce ziarna, to stracona szansa, by zachwycić, to niesatysfakcjonujący smak i niezadowolony klient, którego oczekiwania zostały zawiedzione. Mimo tego, że JAVA Coffee Roasters istnieje od 22 lat, tak naprawdę o naszym kunszcie świadczy nie historia, a każdy kolejny wypalony piec. Właśnie dlatego, skupiamy się na tym, aby być na bieżąco z najnowszym “know-how” w zakresie wypalania kawy oraz ciągle modernizować naszą palarnię.

JAVA Coffee Roasters buduje pozycję na rynku Specialty i Fine Coffee w zakresie jasnego i średniego palenia ziaren. Różnicę między tymi dwoma wypałami stanowią sekundy, dlatego kontrola i precyzja są w tym wypadku najważniejsze.

W 2013 r. wprowadziliśmy do naszej palarni piec Loring Kestrel S35, a w 2018 r. piec Diedrich CR-25. Obie maszyny wymagały importu ze Stanów Zjednoczonych, gdzie zostały powołane do życia przez najlepszych specjalistów w branży.

Loring S35 Kestrel – bęben pieca konwekcyjnego z mieszadłem łopatkowym

 

Loring to piec, który idealnie sprawdzi się w palarniach zlokalizowanych w środowiskach miejskich, ponieważ jest on urządzeniem odzyskującym energię, przez co emisja dwutlenku węgla w procesie palenia zmniejsza się aż o 80%. Konstrukcja Loringa jest w pełni stalowa i dodatkowo posiada wbudowaną już elektronikę. Maszynę rokrocznie poddajemy serwisowi, aby była utrzymana w jak najlepszym, zgodnym z postępem technologicznym, stanie. Precyzja elektroniki w Loringu, pozwala nam utrzymywać pełną kontrolę nad każdym wypałem.

Diedrich CR-25 jest popularnym piecem w palarniach specialty. Jego bęben zbudowano z materiałów dobrze przewodzących ciepło (stal-miedź-stal), dzięki czemu możemy precyzyjnie kontrolować każdy wypał i uniknąć tworzenia defektów, które mogłyby pojawić się w procesie palenia.

Do palenia kawy, zarówno na Loringu jak i Diedrichu, używamy oprogramowania Cropster. Obecnie Cropster jest standardem w branży, ponieważ pozwala utrzymywać pełną kontrolę nad wypalaną kawą od momentu jej zakontraktowania, do chwili, kiedy trafia ona do filiżanek naszych klientów. Dzięki Cropsterowi możemy również zapisywać wszystkie profile, które tworzymy, aby móc porównywać je i analizować w zestawieniu z najświeższymi zbiorami. Działając w ten sposób, mamy możliwość klasyfikowania i kontrolowania wypalanych przez nas ziaren. Dzięki korzystaniu z Cropstera, każdy kolejny wypał ma szansę stać się strzałem w dziesiątkę. I tak się dzieje!

Dostarczanie naszym klientom najlepszej kawy, jest u nas priorytetem. Zdarza się, że w ciągu miesiąca próbujemy nawet 50 (lub więcej! Kto to zliczy...) rodzajów ziaren, by sprostać temu zadaniu. Próbki które otrzymujemy od naszych dostawców wypalamy w piecu IKAWA. Jest to pracochłonne zadanie, ponieważ upolowanie dobrego zielonego ziarna i wybranie optymalnego dla niego profilu palenia, który wydobędzie z kawy tylko to, co w niej najlepsze, to długi, wymagający wiele uwagi proces.

Jak wybieramy kawę?

Kawa, którą wybieramy do naszej oferty jest wysokogatunkowym i starannie wyselekcjonowanym surowcem, podlegającym testom i próbom jakości.

Plantacje, z których pozyskujemy ziarna, należą do najlepszych farmerów, dokładających wszelkich starań, by oferowane przez nich ziarno zachowało swój naturalny smak i charakter po obróbce. Współpracujemy z producentami prowadzącymi swoją działalność ekologicznie w oparciu o zrównoważone metody produkcji. W naszej ofercie znajdują się ziarna z różnych zakątków świata - niejednokrotnie pochodzą ze (wszystkim z kawą kojarzonych) Brazylii czy Kolumbii, ale także z Etiopii, Kenii, Gwatemali oraz trudniej dostępne ziarna z Chin, Hondurasu, Birmy, Nowej Gwinei lub Myanmaru.

Niezwykle ważną częścią naszej pracy, jest kontrola jakości wypalanego ziarna.

Każdy wypalony przez nas piec trafia zakodowany do testowania w formie cuppingu, przez co obiektywnie jesteśmy w stanie stwierdzić czy kawa nie posiada defektu i czy może trafić do sprzedaży. W przypadku otrzymania uwagi od klienta, właśnie dzięki kodowaniu, możemy łatwo wrócić do danego wypału i sprawdzić co mogło wpłynąć na to, że napar z danych ziaren został uznany za niesatysfakcjonujący.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej, nie wahaj się — do nas na info@javacoffee.plZ przyjemnością odpowiemy na wszelkie pytania!

 

SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI