Kawa speciality do ekspresu to najczęściej kawa średnio palona, rzadziej kawa typu dark roast. Wiele osób twierdzi, że najlepszy i najbogatszy smak ma kawa jakości speciality parzona metodami przelewowymi. Nie jest to jednak do końca prawdą, ponieważ odpowiednio skomponowana mieszanka właściwie wypalonych ziaren doskonale sprawdza się również przy parzeniu metodami ciśnieniowymi. Czym jest kawa speciality i jaka najlepiej nadaje się do ekspresu?
Spis treści:
Charakterystyka
Rodzaj ziaren
Jak się ją parzy?
Jaki produkt wybrać?
Profile sensoryczne
100% arabika czy blend?
Czym charakteryzuje się kawa speciality do ekspresu?
Kawa speciality do ekspresu to - w dużym uproszczeniu - kawa najwyższej jakości. Określeniem speciality można posługiwać się bowiem wyłącznie w odniesieniu do ziaren, które otrzymały ocenę minimum 80/100 w ramach rygorystycznych testów jakości przeprowadzanych przez tak zwanych Q-graderów. Specjaliści od oceny sensorycznej ziaren arabiki badają kawę nie tylko pod kątem walorów smakowych, ale również pod kątem ewentualnych defektów czy jednolitego poziomu wypalenia. Selekcja kaw najwyższej jakości jest na tyle precyzyjna, że w jednej 100-gramowej porcji takiego produktu nie może znaleźć się nawet jedno niedojrzałe ziarno. Chcesz wiedzieć więcej na temat procesu oceny jakości, jaki przechodzą kawy z naszej palarni JAVA Coffee? Skontaktuj się z nami, a chętnie odpowiemy! Mamy w naszej ofercie zarówno kawy do parzenia w ekspresie ciśnieniowym, jak i do parzenia metodami przelewowymi. Czym charakteryzuje się pierwszy rodzaj ziaren?Rodzaj ziaren
Ekspres ciśnieniowy parzy kawę pod ciśnieniem, wyciągając z niej maksymalną ilość aromatu i najlepsze walory smakowe. Ziarna do ekspresu nie powinny być zatem palone jasno. Najczęściej wybierane ziarna to te średnio palone, rzadziej ciemno palone. Wykorzystanie takiego rodzaju ziaren w ekspresie pozwala uzyskać espresso o smaku wyrazistym, ale nie gorzkim. Można później pić tego typu napar jako espresso, w towarzystwie szklanki wody lub wykorzystać je jako bazę do kaw mlecznych, typu cappuccino czy caffè latte. W naszej ofercie oferujemy smaczne dodatki kawowe, m.in. napoje roślinne cenionych producentów czy syropy Bacanha. Jeśli wolisz natomiast napić się smacznej herbaty, u nas także znajdziesz coś dla siebie. Proponujemy herbaty ziołowe, owocowe, białe, zielone, czarne lub matcha oraz akcesoria do ich parzenia.Jak się ją parzy?
Kawa jakości speciality to kawa świeżo palona. W naszym przypadku termin wypalenia nie będzie nigdy dłuższy niż kilka dni, ponieważ ziarna wypalamy na bieżąco i przesyłamy do klienta tak szybko, jak to możliwe. Świeżo palone ziarna wysokiej jakości to gwarancja maksymalnego aromatu i bogatego smaku. Aby go uwolnić, należy zmielić drobno ziarna, najlepiej korzystając z młynka ze stalowymi żarnami. Kawa powinna być też odpowiednio, równo ubita. Parzenie odbywa się w temperaturze około 88-92 stopni, pod ciśnieniem około 8,5-9,5 bara. Ekstrakcja kawy wodą pod ciśnieniem trwa około 25 sekund, w zależności od użytych ziaren, a uzyskany napar - jeśli został zaparzony prawidłowo - powinien być zbalansowany w smaku i wykończony aksamitną, jasnobrązową cremą, czyli delikatną pianką. W naszym asortymencie znajdziesz różnorodne akcesoria do parzenia kawy, np. filtry, młynki, kawiarki i inne, dzięki którym przygotujesz w swoim domu zarówno idealne espresso, nienagannego dripa czy orzeźwiającą kawę z Chemexu.