Najlepsza kawa ziarnista nie kwaśna

Najlepsza kawa ziarnista nie kwaśna

Najlepsza kawa ziarnista nie kwaśna to świetny wybór dla osób, którym zależy na uzyskaniu zrównoważonego i łagodnego smaku. Napar z niej przygotowany jest mniej intensywny sensorycznie, a tym samym bardziej subtelny. Niska kwasowość to parametr, który zależy tak naprawdę od wielu czynników. Kawa o takiej charakterystyce musi pochodzić z odpowiedniego regionu uprawy, a także być poddana optymalnej obróbce. Przy wyborze ziaren warto też zwrócić uwagę na preferowaną metodę parzenia.

Spis treści:
Charakterystyka
Region pochodzenia
Świeżość i stopień wypalenia
Jaki produkt będzie najlepszy?
Odpowiednia metoda parzenia

Czym charakteryzuje się najlepsza kawa ziarnista nie kwaśna?

Najlepsza kawa ziarnista nie kwaśna powinna pozwalać na uzyskanie bogatego i głębokiego aromatu, który uwydatni się podczas parzenia. Na uwagę zasługują pod tym względem produkty sprzedawane przez sklep internetowy naszej palarni JAVA Coffee Roasters. Oferujemy kawy o niskiej kwasowości, które łączą w sobie subtelne nuty orzechów, karmelu czy czekolady. Pod tym względem znacząco różnią się od odmian o wysokiej kwasowości, gdzie bardziej wyczuwalne są nuty cytrusowe i owocowe. Kawa o niskiej kwasowości jest preferowana przez wiele osób, ze względu na swoją łagodność i brak wyczuwalnego intensywnego posmaku na podniebieniu.

Region pochodzenia ziaren

Ziarna o niskiej kwasowości pochodzą z określonych regionów, takich jak chociażby Brazylia i Kolumbia w Ameryce Południowej. Warunki klimatyczne tych rejonów sprzyjają uprawie ziaren o zbalansowanym profilu. Kawy brazylijskie cechują się delikatnym, słodkawym i jednocześnie gładkim smakiem, w którym można wyczuć nuty orzechowe. Ziarna kolumbijskie są nieco bardziej złożone, jednak wciąż cechują się umiarkowaną kwasowością. Pod tym względem znacząco różnią się od kaw z Kenii czy Etiopii, które z kolei są bardziej kwaśne. Niska kwasowość jest osiągana dzięki położeniu plantacji na mniejszych wysokościach. Wysokość uprawy znacząco bowiem wpływa na proces dojrzewania ziaren. Im niższe położenie, tym szybszy wzrost i w rezultacie łagodniejszy profil smakowy. W naszym sklepie znajdziesz kawy z różnych regionów świata, a także przydatne akcesoria do ich parzenia. Oprócz tego oferujemy bogaty wybór herbat, syropów BACANHA, zdrowych shotów czy zestawów prezentowych.

Świeżość i stopień wypalenia

Poza wyborem odpowiednich ziaren, kluczowym czynnikiem dla uzyskania optymalnej kwasowości naparu, jest również ich świeżość. W JAVA Coffee Roasters wypalamy kawę na bieżąco a do klientów wysyłamy ją maksymalnie 7 dni po wypaleniu, co daje gwarancję najwyższej jakości. Świeżość w znacznym stopniu wpływa bowiem na smak gotowego naparu. Znaczenie ma także zmielenie ziaren tuż przed parzeniem. Istotną kwestią jest też przechowywanie produktu w odpowiednich warunkach, gwarantujących zachowanie pełni aromatu. W przypadku mało kwaśnej kawy ziarnistej, aspekt ten jest kluczowy dla uzyskania pożądanych doznań sensorycznych. Nie bez znaczenia pozostaje też stopień wypalenia ziaren. Palenie jasne i średnie podkreśla naturalne cechy kawy, co dotyczy również jej kwasowości. Miłośnicy łagodniejszych i mniej kwaśnych naparów powinni zatem zdecydować się na ciemno palone ziarna. Taki stopień wypalenia łagodzi kwasowość, a zarazem nadaje kawie głębokiego i pełnego smaku. Z odpowiednio dobranych ziaren można przygotować zarówno czyste espresso, jak i latte czy cappucino. W JAVA Coffee znajdziesz różne napoje roślinne, które świetnie sprawdzą się jako uniwersalny dodatek do tego typu napojów.

Kawa ciemno palona

Jaka kawa ziarnista nie kwaśna będzie najlepsza?

Najlepsza kawa ziarnista nie kwaśna to zdecydowanie 100% Arabica, która zapewnia łagodne i zarazem bogate doznania smakowe. Odmiana ta cechuje się naturalnie niższą zawartością kofeiny niż na przykład Robusta, co również wpływa na jej subtelność. Arabica jest szczególnie polecana osobom, które nie przepadają za nadmiernie intensywną goryczką. Za wyborem takiej kawy przemawia również jakość, ponieważ jej ziarna są uprawiane w bardziej wymagających warunkach. W sklepie naszej palarni znajdziesz tylko 100% Arabicę pochodzącą z certyfikowanych plantacji. Warto przy tym pamiętać, że niska kwasowość kawy wymaga odpowiednio dobranej metody parzenia. Sposób przygotowania naparu ma kluczowy wpływ na wydobycie najważniejszych cech smakowych.

Odpowiednia metoda parzenia

Do parzenia kawy mniej kwaśnej bardzo dobrze nadaje się ekspres ciśnieniowy, który pozwala na uzyskanie głębi smaku. W tej metodzie kluczowe znaczenie ma oddziaływanie ciśnienia, które umożliwia zachowanie wyrazistości aromatu bez wyostrzania kwasowości. Do parzenia w ekspresie najlepiej nadają się ziarna palone ciemno lub średnio, które zapewniają najbardziej zbalansowany smak. Innym rozwiązaniem w przypadku kawy o niskiej kwasowości jest kawiarka. W jej przypadku również polecamy wybór ziaren ciemno lub średnio palonych, które w procesie ekstrakcji skutecznie ujawniają swoje łagodne nuty smakowe. Napar przygotowany w ten sposób jest bardziej delikatny, a zarazem wystarczająco intensywny i pobudzający.

Zachęcamy do zapoznania się z asortymentem sklepu internetowego naszej palarni, w którym znajdziesz wiele kaw z segmentu speciality o niskiej kwasowości. Zapraszamy też do kontaktu z naszymi ekspertami, którzy chętnie odpowiedzą na wszelkie pytania i pomogą w doborze odpowiednich ziaren.

Powrót do blogu