Kawa ziarnista

Kawa ziarnista

Kawa ziarnista uznawana jest za bardziej aromatyczną, intensywną i złożoną w smaku niż ziarna zmielone dużo wcześniej. Nie wystarczy jednak sięgnąć po dowolną kawę ze sklepowej półki, aby mieć pewność, że będzie to najlepszy jakościowo produkt. Poza formą, istotne są także między innymi pochodzenie samych ziaren czy stopień ich wypalenia. Co warto zatem wziąć pod uwagę, wybierając kawę tego typu?

Spis treści:
Produkt najwyższej jakości
Zalety
Jak wybrać najlepszą jakość?
Zróżnicowane profile sensoryczne

Dlaczego kawa ziarnista świeżo palona jest uznawana za najlepszą?

Kawa ziarnista świeżo palona utrzymuje świeżość zdecydowanie dłużej niż taka dużo wcześniej zmielona. Jeśli kawa zostanie zapakowana w szczelną torebkę zaraz po wypaleniu, może zachować pełną gamę aromatów i złożoność smaku na dłużej - aż do otwarcia opakowania i zmielenia ziaren przed samym zaparzeniem. Dzięki temu zamknięte w ziarnie smaki i aromaty uwolnione zostaną dopiero przed spożyciem, a napój będzie bardziej aromatyczny. Jego smak będzie również intensywniejszy i ciekawszy – bardziej złożony. W ofercie JAVA Coffee możesz znaleźć tylko kawę 100% arabica, która wypalana jest maksymalnie 7 dni przed wysyłką do klienta. To stanowi niewątpliwie jej dodatkowy atut. Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat procesu palenia, pakowania i dostawy naszych kaw - napisz do nas. Jeśli natomiast interesuje Cię nie tylko kawa, ale także akcesoria do jej parzenia lub dodatki, takie jak napoje roślinne czy syropy Bacanha, przejrzyj naszą kompleksową ofertę. Na pewno znajdziesz tam coś dla siebie. Proponujemy także herbatyowocowe, zielone, ziołowe, czarnechai, czekoladę, zdrowe shoty i wiele innych.

Zalety

Kawa dostępna w formie całych ziaren ma wiele zalet i nie sprowadzają się one jedynie do jej świeżości, ale również bogactwa smaku. Wybierając taki wariant, po otwarciu opakowania możesz poznać nie tylko pełen aromat zakupionego produktu, ale również jego wygląd. Oglądając palone ziarna kawowca, zwróć uwagę na ich kolor i kształt. To podpowie ci, z jakiej jakości produktem masz do czynienia. Ten z wyższej półki nie będzie z pewnością posiadać ziaren o świecącym, olejowym wyglądzie. Będzie za to posiadał ziarna pozbawione jakichkolwiek defektów i co ważne – całe a nie połamane. Ponieważ do produkcji naszej kawy wykorzystujemy wyłącznie ziarna arabica, możesz oczekiwać, że każde z nich będzie nieco spłaszczone i podłużne, z bruzdą w kształcie litery S. Robusta - czyli gatunek łatwiejszy w uprawie - jest mniejsza i bardziej okrągła, dlatego bez problemu można ją odróżnić od ziaren arabiki. Jeśli zaś chodzi o sposób wypalania, to w JAVA Coffee stosujemy palenie jasne, średnie oraz ciemne.

Wszystkie kawy

Jak wybrać najlepszę kawę ziarnistą speciality 100% arabica?

Aby wybrać najlepszą kawę ziarnistą, warto sięgnąć po kawę z segmentu speciality, czyli ziarna 100% arabica o odpowiednich parametrach. W JAVA Coffee wykorzystujemy jedynie taki gatunek ziaren. Jest to produkt najlepszej jakości, stanowiący zaledwie 4% wszystkich zbiorów. Aby kawę można było określić mianem speciality, ziarna muszą uzyskać ocenę co najmniej 80 na 100 w testach prowadzonych przez profesjonalnych Q-graderów. Krzewy kawowca są uprawiane na małych plantacjach położonych na terenach wysokogórskich. Dzięki temu można uniknąć stosowania w uprawach nadmiaru chemicznych środków ochrony roślin, a ponieważ praca na plantacjach musi odbywać się w sposób tradycyjny, ręczny zbiór pozwala wyselekcjonować jedynie dojrzałe i w pełni zdrowe owoce. Następnie ziarna te są jeszcze dodatkowo przeglądane pod kątem defektów i dopiero po tym procesie poddawane dalszej obróbce. Nasze kawy pozyskujemy z takich miejsc jak Gwatemala, Honduras, Etiopia, Brazylia, Kolumbia, Kostaryka czy Indie. Otrzymane próbki wypalamy na wiele sposobów, testując różne stopnie palenia - aż do osiągnięcia najlepszego rezultatu. W przypadku kawy nawet kilka sekund obróbki cieplnej może mieć wpływ na ostateczny efekt, dlatego chociaż działamy na rynku od 23 lat, nasze doświadczenie mierzymy ilością wypalonych pieców.

Zróżnicowane profile sensoryczne

Palenie kawy ma na celu uwolnienie jej smaku i aromatu. Najwięcej tych walorów uwalnia się do około trzech dni od wypalenia. Dochodzi wtedy do „napowietrzenia” kawy, która zdobywa więcej smaku. Odpowiednie palenie pozwala wydobyć z kawy jej profil sensoryczny, na przykład czekoladowy, słodki, orzechowy, kwiatowy czy owocowy. Aby nasi klienci mogli cieszyć się intensywnym, złożonym smakiem i aromatem kaw, pakujemy je w hermetyczne opakowania i dostarczamy nie później niż 7 dni po wypaleniu. Dzięki temu możesz mieć pewność, że sięgasz po najlepszą kawę dostępną na rynku.

Powyżej wyjaśniliśmy już, dlaczego najlepsza kawa na rynku to taka z segmentu speciality. Jednak miejsce uprawy czy ocena Q-graderów niewiele mówią o realnym smaku osobie, która po prostu lubi napić się smacznego i aromatycznego naparu dobrej jakości. Warto wspomnieć zatem, że ziarna z tego segmentu charakteryzuje przede wszystkim złożoność smaku oraz brak goryczki. Kawa ziarnista to najlepszy wybór dla osób, które są w stanie samodzielnie zmielić kawę tuż przed parzeniem. Sprawdź, jakie produkty tego typu posiadamy w naszej ofercie, a w razie pytań zachęcamy do kontaktu z naszymi specjalistami!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.