Najlepsza kawa bezkofeinowa to taka, która mimo braku działania pobudzającego odznacza się świetnym smakiem i aromatem. Ziarna pozbawione naturalnej kofeiny wciąż pozwalają na przygotowanie znakomitego, pieszczącego zmysły napoju. Aby jednak było to możliwe, proces dekofeinizacji musi być przeprowadzony bardzo starannie. Obecnie najlepszy rezultat pod tym względem zapewniają metody naturalne, czyli bez użycia środków chemicznych. Nie bez znaczenia pozostaje też jakość samych ziaren.
Spis treści:
Jak powstaje taki produkt?
Proces dekofeinizacji
Wszechstronne zastosowanie
Jaki produkt jest najlepszy?
Decaf Kolumbia Cauca
Jak powstaje najlepsza kawa bezkofeinowa?
Najlepsza kawa bezkofeinowa powstaje jeszcze na początkowym etapie segregowania ziaren, co daje pewność bardzo starannego przeprowadzenia całego procesu. Wszystkie produkty Decaf, które możesz znaleźć w ofercie JAVA Coffee Roasters są pozbawiane kofeiny wyłącznie w sposób naturalny. Warto przy tym pamiętać, że substancja ta może w niewielkich ilościach wciąż występować w bezkofeinowych ziarnach. Obecnie normy europejskie dopuszczają zawartość kofeiny w takiej kawie na poziomie 0,1–0,3% w porównaniu do początkowej ilości. W JAVA Coffee posiadamy rówież bogaty asortyment klasycznych kaw 100% Arabika, a także bogatą ofertę herbat, syropów Bacanha, napojów roślinnych, Chai oraz akcesoriów do parzenia zarówno kawy, jak i herbaty.Proces dekofeinizacji
Dekofeinizacja następuje po posortowaniu ziaren, które muszą być odpowiednio przygotowane do przetworzenia i wymagają parzenia przez pół godziny. Na kolejnym etapie następuje proces parowania pod niskim ciśnieniem, co ma na celu otwarcie porów kawy oraz umożliwienie ekstrakcji kofeiny. Ziarna są następnie umieszczane w roztworze wody i octanu etylu (związku występującego w pełni naturalnie) oraz rozpuszczalnika powstałego dzięki fermentacji trzciny cukrowej. Po zanurzeniu zielonej kawy w tym roztworze następuje naturalne wiązanie kofeiny z solami kwasów chlorogenowych. Proces ten pozwala na ekstrakcję kofeiny. Kiedy kawa jest już nasycona, następuje opróżnienie zbiornika i wprowadzenie świeżego roztworu. Po około 8 godzinach resztki kofeiny zostają usunięte. Ziarna są następnie wyjmowane z roztworu i poddawane końcowemu parowaniu pod niskim ciśnieniem, co ma na celu usunięcie pozostałości octanu etylu. Tak powstała kawa bezkofeinowa jest suszona i fizycznie polerowana, po czym może być zapakowana do transportu.Wszechstronne zastosowanie
Decaf jest rozwiązaniem wyjątkowo uniwersalnym. Napój przygotowany z takich ziaren nie odbiega znacząco smakiem od klasycznego pobudzającego naparu, ponieważ zachowuje naturalne aromaty i zapewnia stuprocentową satysfakcję z degustacji. Cechą charakterystyczną kawy bezkofeinowej jest przede wszystkim brak właściwości pobudzających, a także tych przyczyniających się do przyspieszenia trawienia. Wybór tego rozwiązania polecamy osobom, które z różnych względów muszą zrezygnować z kofeiny a nie chcą całkowicie eliminować kawy z diety. Decaf jest też świetnym wyborem w przypadku spożywania bardzo dużych ilości tego napoju. Organizm może bezpiecznie przyswoić dawkę 400 mg kofeiny dziennie, co odpowiada około dwóm większym filiżankom kawy. Dla wielu jej miłośników jest to niewystarczająca porcja, dlatego warto sięgnąć wówczas po produkt bezkofeinowy. Z rozwiązania tego korzystają też osoby mające trudności z zasypianiem czy cierpiące na przewlekłe bóle głowy. Decaf jest odpowiedni nawet dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.