Dobra kawa, czyli jaka?

Dobra kawa, czyli jaka?

Dobra kawa. Tak mocno zakorzeniona w codziennym życiu, że często zupełnie nie wywołuje w nas refleksji. Filiżanka kawy na rozbudzenie, szybkie espresso w trakcie biegania po mieście, kremowe latte akompaniujące plotkom z przyjaciółką. Kawa towarzyszy nam każdego dnia, to nie podlega wątpliwości. Może warto zatem poznać ją nieco lepiej?

Spis treści:
Co warto wiedzieć?
Początki kultury picia kawy
Kawowe fale
Miejsce, w którym dzieje się magia?
Proces wypalania ziaren
Wybór JAVA Coffee
Kontrola jakości wypalanego ziarna

Co warto wiedzieć, przed wybraniem dobrej kawy?

Dobra kawa to poniekąd subiektywne określenie. Niektórzy lubią ją czarną i wytrawną, inni preferują w wersji z dodatkiem spienionego mleka nadającego jej przyjemnej słodyczy. Propozycji przygotowania jest naprawdę wiele. Czy jednak zastanawiałaś się kiedyś, skąd właściwie pochodzą ziarna, dzięki którym możesz rozkoszować się swoim ulubionym napojem? Z pomocą ekspertów pracujących w warszawskiej palarni kawy JAVA Coffee Roasters, chcemy przybliżyć Ci drogę, jaką przebywa kawa, zanim trafi do Twojej filiżanki. Dzięki temu, będziesz w stanie świadomie wybierać ziarna, które zagoszczą w Twojej kuchni.


Początki kultury picia kawy

Gdy w trakcie drugiej wojny światowej amerykanie odbijali półwysep apeniński z rąk faszystów, w międzyczasie racząc się rodzimą kawą o oleistej konsystencji, z ich wykręcanych intensywnością goryczy twarzy, można było wyczytać, że ta esencjonalność jest…przytłaczająca. Wtedy powstało “Americano” - czyli espresso z dodatkiem wody. Americano to nazwa wypowiadana przez Włochów, przy jednoczesnym łapaniu się na głowę, żeby dać wyraz niezrozumienia dla delikatnych podniebień ich gości zza oceanu.

Kawowe fale

Od tamtych czasów podejście do kawy uległo diametralnej zmianie, skończyła się pierwsza fala kawowa, a w latach 90’ minęła druga. “Fale kawowe” określają zmieniający się światowy rynek kawy. Pierwsza fala, to same początki, czyli czas, gdy dostępny był jedynie surowiec niskiej jakości. Ten okres charakteryzuje się brakiem zaangażowania w sposób przyrządzania kawowego naparu oraz priorytetyzacją szybkości/ilości przygotowania kosztem jakości. Druga fala to lata 60’-90’, czyli czasy, w których po raz pierwszy pojawiło się usystematyzowane rozróżnienie jakościowe kawy. Zawiązało się Specialty Coffee Association of America, w Stanach powstały pierwsze sieci kawiarni, które przyczyniły się do rozpowszechnienia kawy lepszej jakości, jednocześnie nadając kawiarniom funkcję społeczną, tak wyraźnie zaznaczoną w dzisiejszych czasach. Trzecia fala, która trwa obecnie, czyli już nieprzerwanie od lat 90, charakteryzuje się stawianiem jakości i transparentności na pierwszym miejscu oraz naciskiem na sam produkt i na to, by w trakcie pracy z nim w jak najwyższym stopniu zachować i podkreślić jego naturalne cechy w możliwie najmniej zmienionej postaci. Łatwo też w ramach trzeciej fali zaobserwować bardziej świadomego konsumenta, który wie, czego chce i poszukuje produktu o jakości wyższej niż komercyjna, interesuje się jego pochodzeniem i zwraca uwagę na procesy, które zachodzą podczas drogi kawy z plantacji do filiżanki. Ludzie odpowiadający za kawę w trakcie jej uprawy i dalszej obróbki, są edukowani w zakresie obchodzenia się z tym produktem w celu maksymalizacji jakości, zwraca się też uwagę na etykę pozyskiwania ziaren oraz handel bezpośredni.

Palarnia dobrej kawy - miejsce, w którym dzieje się magia

Dobra kawa, czyli jaka? - JAVA Coffee blog

Kluczem do przyrządzenie dobrej, a nawet wyśmienitej, kawy jest doskonała znajomość surowca oraz motywacja i pasja pracującego z nim zespołu. Oferowany produkt może wówczas poszczycić się najwyższymi standardami i każdorazowo zachwycać smakiem. Nasza palarnia JAVA Coffee, mieszcząca się na warszawskich Bielanach, oferuje jedynie najlepsze gatunki arabiki, a roasterzy (specjaliści, zajmujący się wypalaniem zielonego ziarna) do każdego kolejnego procesu podchodzą z pełnym zaangażowaniem, dzięki czemu ich ziarna, odwdzięczają się wyjątkowym smakiem i aromatem


Proces wypalania ziaren

Nick Fitzwilliams, właściciel JAVA Coffee, jak mantrę powtarza, że wypalanie kawy, to nie tylko mechaniczna operacja. Wrzucasz ziarna do pieca, wyciągasz, pakujesz, et voila, można sprzedawać. Tak? Nie do końca. Wypalanie ziaren najwyższej jakości jest sztuką, wymagającą pasji i oddania, jedna przede wszystkim jest to nauka. To kompleksowy proces, wymagający zastosowania w palarni najnowocześniejszych rozwiązań technologicznych oraz ogromnej wiedzy i zaangażowania roasterów. Pozwala to na wydobycie pełni smaku i aromatu z każdego pojedynczego ziarna kawy.


Jak JAVA Coffee wybiera dobrą kawę?

Bardzo ważna dla Javy jest transparentna i bliska współpraca z producentami dobrej kawy. Ziarna w naszej ofercie to starannie wyselekcjonowany produkt pochodzący z plantacji należących do najlepszych farmerów, którzy dbają, by ich produkt zachował swój naturalny smak i charakter po dalszej obróbce. Dostaniesz u nas kawę pochodzącą z Brazylii czy Kolumbii, ale także ziarna niedostępne w marketach, dojrzewające pod słońcem Etiopii, Kenii, Chin, Hondurasu czy Mjanmy.


Ważną częścią pracy palarni, jest kontrola jakości wypalanego ziarna.

Każdy wypalony w Javie piec, trafia zakodowany do testowania w formie cuppingu, dzięki któremu można stwierdzić, czy ziarno nie posiada defektów i czy może trafić do sprzedaży. W przypadku otrzymania uwagi od klienta, właśnie dzięki kodowaniu, możliwe jest odnalezienie konkretnego wypału i weryfikacja jego jakości. Czy taką jakość i customer service jesteś w stanie dostać, kupując kawę w marketach i od masowych producentów? Zdecydowanie nie. Indywidualne podejście zarówno do ziarna, jak i do każdego klienta, jest tym, co odróżnia niewielkie lokalne palarnie kawy Speciality. Kupując w palarni JAVA Coffee, masz pewność, że otrzymasz produkt najlepszej jakości w pakiecie z informacjami na temat pochodzenia i obróbki ziarna oraz metod przyrządzania naparu, jakim dedykowane są konkretne ziarna. Nie zastanawiaj się dłużej, nic nie tracisz, a możesz zyskać naprawdę wiele. Nowe smaki i aromaty, nowa jakość. Spraw, że Twoje kubki smakowe zatańczą. Zapoznaj się z ofertą kaw dostępnych w naszym sklepie. A może poszukujesz dobrej jakości napoju roślinnego lub herbaty? To też mamy! Zajrzyj TUTAJ po alternatywę dla mleka, a TU sprawdź ofertę naszych herbat i naparów ziołowych. W razie pytań czy wątpliwości, skontaktuj się z nami, chętnie pomożemy.

Zdjęcia: JAVA Coffee Roasters

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.