Proces wypalania kawy - jak to właściwie wygląda?

Proces wypalania kawy - jak to właściwie wygląda?

Wypalanie kawy to sztuka, która łączy w sobie pasję, precyzję i głęboką wiedzę. W palarni speciality, na przykład takiej jak nasza, proces ten nabiera niemal ceremonialnego charakteru. W trakcie wypalania, każde ziarno arabiki przechodzi prawdziwą transformację, dzięki której osiąga pełnię swojego smaku i aromatu. Pracujemy wyłącznie z najwyższą jakością arabiki, skupiając się na kawach speciality, które wyróżniają się swoją niezwykłą jakością i wyjątkowymi smakowymi niuansami.

Spis treści:
Jak to było kiedyś?
Wybór ziarna
Gdzie trafia wybrane ziarno?
Piece
Kontrola wypału
Proces
Stopnie wypału ziarna
Najwyższa jakość

Jak kiedyś wypalano kawę?

Proces wypalania kawy ma swoją długą historię. Prężny rozwój przemysłowych palarni kawy na świecie ma swoje początki w latach pięćdziesiątych XX wieku i spowodował gwałtowny wzrost spożycia kawy. Palarnie zaczęły wdrażać do użytku coraz to bardziej wyszukane, specjalistyczne maszyny, co pozwalało im na kontrolowany wypał na dużą skalę. Kawę wypalano wówczas w bardzo wysokich temperaturach (200 do nawet 260*C) i w niezwykle krótkim czasie, bo trwało to na przykład około 5 minut. Po tym czasie kawa była studzona zimnym powietrzem lub zraszana zimną wodą w celu szybkiego ochłodzenia ziarna. Obecnie całkowitą kontrolę nad paleniem kawy przejęły komputery. Świat idzie z postępem, branża kawowa również nie jest od tego odseparowana. Dzięki dokładniejszym sprzętom coraz lepiej jesteśmy w stanie kontrolować co dzieje się z ziarnem w piecu w trakcie procesu jego wypalania. Chcesz wiedzieć, jak wygląda ten proces? Zapraszamy do lektury!

Na początek – ziarno

Cały proces rozpoczyna się od starannej selekcji ziaren. Wyborem tych, które znajdą się w ofercie JAVA Coffee zajmuje się Rafał Kaniewski, który może poszczycić się tytułem Mistrza Polski Roasting 2018. Rafał wybiera tylko i wyłącznie najwyższej jakości ziarna, w tym przypadku nie ma mowy o żadnych kompromisach. Arabika, która trafia do naszej palarni, musi spełniać najwyższe standardy jakości, aby zapewnić naszym klientom niezapomniane doznania kawowe.

Mamy ziarno - można zaczynać

Po dotarciu do naszej palarni, kawa trafia do jednego z naszych pieców, gdzie dzieje się cała magia. To właśnie w tych mocarnych, buchających gorącem maszynach, zielone ziarno kawy pod czujnym okiem naszych roasterów przechodzi pełną transformację, w trakcie której wydobywane są wszystkie niesamowite smaki i aromaty ukryte w jego wnętrzu. W JAVA Coffee wypalamy ziarna w piecach Loring Kestrel S35, a w 2018 r. Diedrich CR-25.

Kawowa maszyneria

Loring Kestrel S35 to piec idealny do palarni zlokalizowanych w środowiskach miejskich, ponieważ jest to urządzenie odzyskujące energię, dzięki czemu emisja dwutlenku węgla w procesie palenia spada aż o 80%. Konstrukcja Loringa jest w pełni stalowa, a sam piec dodatkowo posiada wbudowaną już elektronikę, której precyzja pozwala nam utrzymywać pełną kontrolę nad każdym kolejnym wypałem. Kolejne nasze cacko – Diedrich CR-25, jest popularnym piecem w palarniach specialty. Jego bęben zbudowano z materiałów dobrze przewodzących ciepło (stal-miedź-stal), dzięki czemu możemy precyzyjnie kontrolować każdy wypał i uniknąć defektów, które mogłyby pojawić się w procesie palenia.

Jak kontrolujemy wypał?

Zarówno na Loringu, jak i Diedrichu, używamy oprogramowania Cropster. Obecnie Cropster jest standardem w branży kawowej, ponieważ pozwala utrzymywać pełną kontrolę nad ziarnem, już od momentu jego zakupu. Cropster umożliwia nam także prowadzenie archiwum wszystkich profili, które tworzymy na przestrzeni lat, aby móc porównywać je i analizować w zestawieniu z najświeższymi zbiorami i odpowiednio dostosowywać parametry kolejnych wypałów.

Barista ugniatający kawę w srebrnym narzędziu

Etapy wypalania kawy

Pierwsze minuty wypalania kawy to czas, kiedy ziarna zaczynają wydawać charakterystyczne dźwięki, znane jako crack. Pierwszy crack sygnalizuje początek procesu, kiedy wewnętrzny ciśnienie ziaren rośnie i pęka ich skorupa. W zależności od profilu wypalania, możemy decydować, kiedy zakończyć ten etap, aby uzyskać pożądany smak i aromat. Po pierwszym cracku, kawa przechodzi w kolejne fazy, aż osiągnie swoje docelowe właściwości smakowe i aromatyczne. Po zakończeniu wypalania, gorące ziarna trafiają natychmiast do bębna chłodzącego, gdzie są szybko ochładzane, aby zatrzymać proces wypalania w odpowiednim momencie i zachować ich idealny smak.

Wszystko jednakowo?

W naszej palarni, jak i każdej profesjonalnej palarni speciality, stosuje się różne metody wypalania, dopasowane do rodzaju kawy oraz preferencji smakowych klientów. Jasny wypał, stosowany w metodach alternatywnych parzenia kawy, pozwala na wyciągnięcie delikatnych i złożonych smaków, które mogą być odkrywane łyk po łyku, warstwa po warstwie. Z kolei wypał ciemny dedykowany pod espresso, wydobywa z kawy intensywne nuty pożądane w espresso. Będą to smaki i aromaty na przykład gorzkiej czekolady, orzechów i karmelu, które niejednokrotnie potrafią zaskoczyć swoją mocą.

Najlepsza jakość - zawsze.

Każdy wypalany przez naszą palarnię piec kawy przechodzi restrykcyjne testy jakościowe, byśmy mogli mieć pewność, że wszystkie kawy wychodzące z JAVA Coffee to produkty o niepodważalnej jakości. Cuppingi przed, cuppingi po, oglądanie zielonego ziarna pod lupą i chrupanie jeszcze ciepłych ziarenek, które przed momentem wypadły z pieca do bębna chłodzącego. Ziarna z JAVA Coffee to tylko taka kawa, którą sami chcemy pić. Żadna wadliwa kawa nie ma prawa opuścić naszej palarni, dbamy o to na każdym etapie pracy z ziarnem, by zapewnić naszym klientom tylko najlepszy produkt.

W naszej ofercie znajdziesz szeroki wybór kaw speciality oraz fine, pochodzących z najbardziej renomowanych regionów uprawy kawowców na całym świecie. Od subtelnego smaku etiopskich Yirgacheffe po intensywność brazylijskich Bourbonów, każdy miłośnik kawy znajdzie u nas coś dla siebie.

Jeśli szukasz kawy najwyższej jakości - jesteś w dobrym miejscu. W JAVA Coffee Roasters każda kawa to prawdziwe dzieło sztuki, które oczaruje Cię swoim smakiem i aromatem. Zajrzyj do naszego sklepu, jesteśmy pewni, że znajdziesz tu coś dla siebie. Masz pytanie? Nie wiesz, którą kawę wybrać? A może chcesz zapisać się na szkolenie, by zgłębić świat kawy pod okiem naszego kawowego trenera Michała? Napisz do nas - chętnie pomożemy.

Powrót do blogu