Kawa do aeropressu Kawa do aeropressu idealnie sprawdza się osobom, które stosują tę alternatywną metodę parzenia. Napar przygotowany za pomocą aeropressu odznacza się bardziej intensywnym smakiem niż w przypadku zastosowania metody przelewowej. Dzięki zastosowaniu odpowiedniego filtra kawa zaparzona w ten sposób pozbawiona jest fusów, a samo urządzenie czyści się w mgnieniu oka. Aeropress pozwala na uzyskanie różnych efektów sensorycznych, zależnych między innymi od grubości zmielenia ziaren.
Spis treści:
Jak przygotować napar?
Budowa urządzenia
Zasada działania
Jaki produkt będzie najlepszy?
Gatunek kawy
Źródło pochodzenia
Czym jest kawa do aeropressu i jak korzystać z takiego urządzenia?
Kawa do aeropressu umożliwia przygotowanie naparu z wykorzystaniem zaparzacza, który przypomina dużą strzykawkę i jest zazwyczaj wykonany z lekkiego oraz wytrzymałego poliwęglanu. Ziarna odpowiednie dla tej metody parzenia znajdziesz w ofercie sklepu internetowego naszej palarni JAVA Coffee. Aeropress jest wyjątkowo uniwersalnym urządzeniem, które pozwala na przygotowanie różnych rodzajów kawy. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się ziarna świeżo zmielone, które gwarantują mocny aromat i wyrazisty smak. Najlepsze walory sensoryczne zapewnia kawa po około tygodniu od wypalenia, zmielona bezpośrednio przed przygotowywaniem naparu.Budowa urządzenia
Aeropress jest kompaktowym i wygodnym w obsłudze urządzeniem, które pozwala na szybkie przygotowanie aromatycznego naparu w domu. Ze względu na wykorzystanie poliwęglanu, taki zaparzacz odznacza się niewielką wagą i jest odporny na uszkodzenia. Produkt jest również w pełni bezpieczny w kontakcie z żywnością. Urządzenie składa się z kilku podstawowych elementów, takich jak tłok, cylinder czy sitko z filtrem. Pod względem wyglądu i zasady działania, zaparzacz tego typu przypomina strzykawkę. Zmielona kawa jest zalewana wodą i przeciskana przez filtr pod niewielkim ciśnieniem, co pozwala na wyeliminowanie fusów i osadu. Do oryginalnego zestawu z aeropressem dołączone są akcesoria pomocne w procesie parzenia, takie jak miarka, filtry, lejek czy mieszadło.Zasada działania
Zasada działania tego urządzenia jest stosunkowo prosta. Należy wsypać do niego odmierzoną kawę, a następnie zalać ją około 50 ml wody. Po 30 sekundach wystarczy dolać pozostałą część wody. Kawę można przecisnąć do naczynia już po 60-120 sekundach. Po wymieszaniu napar staje się jeszcze bardziej wyrazisty i mocniejszy. Ta metoda przygotowywania kawy jest wyjątkowo łatwa, a sam aeropress zajmuje bardzo niewiele miejsca. Z powodzeniem można zabrać go nawet w podróż, aby niezależnie od lokalizacji móc rozkoszować się kawą o ulubionym smaku i aromacie. Z reguły zaleca się stosowanie 16-22 g kawy na 250-270 ml wody. W przypadku innej ilości, najlepiej kierować się proporcjami: 6 g kawy na 100 ml wody. W naszym sklepie, oprócz odpowiednio zmielonych ziaren, znajdziesz również wiele akcesoriów przydatnych w procesie parzenia, m.in. filtry, młynki, kawiarki czy termosy.
Jaka kawa będzie najlepsza do aeropressu?
Najlepsza kawa do aeropressu to taka, która spełnia najwyższe standardy jakościowe. Pod tym względem na uwagę zasługują między innymi oferowane przez nas kawy jasno palone 100% Arabica, należące do segmentu speciality. Odznaczają się one bogatymi walorami smakowymi, co w dużej mierze wynika z wyczuwalnej kwasowości oraz charakterystycznych aromatów kwiatowo-owocowych. Warto przy tym eksperymentować z różnymi rodzajami kawy, grubością zmielenia ziaren czy temperaturą parzenia, aby tworzyć unikatowe kompozycje sensoryczne oraz lepiej poznać własne preferencje smakowe.Gatunek kawy
Do aeropressu szczególnie polecane jest zastosowanie wysokiej jakości jasno palonych ziaren Arabiki jakości Speciality. W naszej palarni zakupisz tylko ziarna w 100% z gatunku Arabiki jakości fine lub speciality, które przechodzą bardzo rygorystyczne badania oraz zwracają uwagę wysoką liczbą punktów przyznawanych w specjalistycznych testach. Sprzedajemy też najwyższej jakości herbaty czy napoje roślinne, które stanowią idealny dodatek do kawowego napoju. Oprócz tego proponujemy spróbować koncentratu z Cascary czy syropów Bacanha.
Źródło pochodzenia
Wybierając odpowiednią kawę, warto zwrócić uwagę również na źródło pochodzenia samych ziaren. Na szczególną uwagę zasługują odmiany pozyskiwane z upraw afrykańskich, które odznaczają się orzeźwiającą kwasowością oraz charakterystycznym posmakiem cytrusów. Do aeropressu idealnie nadają się też ziarna z Ameryki Południowej czy Środkowej, które z kolei zachwycają swoim lekko orzechowo-kakaowym posmakiem. W urządzeniu tym można również zaparzyć kawę o cięższych, mocniejszych i bardziej wyczuwalnych nutach ziemistych. W takim przypadku szczególnie polecamy ziarna pochodzące z upraw azjatyckich.
Zapraszamy do zapoznania się z asortymentem sklepu naszej palarni JAVA Coffee w Warszawie, a także zachęcamy do kontaktu i zadawania pytań na temat poszczególnych produktów czy metod parzenia.