o rodzajach kawy

☕🌱 Ile rodzajów kawy, tyle smaków do odkrycia! Poznaj różne gatunki kaw ziarnistych, ich unikalne cechy i profile smakowe. Dowiedz się, jak wybrać idealne ziarna i cieszyć się wyjątkowym aromatem każdego dnia.

Ile kaw można zaparzyć z 1 kg kawy ziarnistej?

Ile kaw można zaparzyć z 1 kg kawy ziarnistej?

Kawa ziarnista w opakowaniu 1 kg to wybór korzystny nie tylko ekonomicznie, ale i jakościowo. Jeśli wybierasz kawę w większych...

Zbliżenie na dłonie trzymające filiżankę kawy z mleczną pianką i wzorem latte art w kształcie łabędzia – czy wiesz ile kofeiny jest w kawie?

Ile kofeiny ma kawa? Zawartość kofeiny w różnyc...

Czy wiesz, ile kofeiny tak naprawdę kryje się w  filiżance Twojej ulubionej kawy? W naszym przewodniku przyjrzymy się bliżej kofeinie...

Zmielona kawa w filtrze do parzenia metodą przelewową, otoczona ziarnami kawy i akcesoriami do parzenia – ilustracja przedstawiająca wpływ grubości mielenia na proces zaparzania.

Sekret idealnej filiżanki – jak grubo mielić kawę?

W tym artykule dowiesz się, jak różna grubość zmielenia ziaren wpływa na smak kawy i jakie techniki parzenia wymagają precyzyjnie...

Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu?

Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu?

Wyjaśniamy różnice między metodami parzenia, doradzamy w kwestii stopnia palenia, gatunku ziaren (Arabica vs Robusta), jakości kawy specialty do ekspresu,...

Najlepsza kawa ziarnista nie kwaśna

Najlepsza kawa ziarnista nie kwaśna

Najlepsza kawa ziarnista nie kwaśna to świetny wybór dla osób, którym zależy na uzyskaniu zrównoważonego i łagodnego smaku. Napar z...

Kawa ziarnista do ekspresu 100% Arabica

Kawa ziarnista do ekspresu 100% Arabica

Kawa ziarnista do ekspresu 100% Arabica to jeden z najczęściej wybieranych produktów z segmentu speciality. Do jej zalet należy bogactwo...

Dobra kawa, czyli jaka?

Dobra kawa, czyli jaka?

Dobra kawa. Tak mocno zakorzeniona w codziennym życiu, że często zupełnie nie wywołuje w nas refleksji. Filiżanka kawy na rozbudzenie,...

Najlepsza kawa ziarnista

Najlepsza kawa ziarnista

Najlepsza kawa ziarnista powinna odznaczać się odpowiednim aromatem, a także świeżością. Nie bez znaczenia pozostaje możliwość dostosowania procesu parzenia do...

Jaka kawa mielona do kawiarki?

Jaka kawa mielona do kawiarki?

Zastanawiasz się, jaka kawa mielona do kawiarki będzie najlepsza? Zacznijmy od tego, że kawiarka doskonale nadaje się do parzenia ulubionego...

Kawa do French Pressa

Kawa do French Pressa

Kawa do French Pressa zawsze powinna być odpowiednio dobrana, aby jak najlepiej wykorzystać możliwości tego popularnego i prostego w obsłudze...

Kawa do aeropressu

Kawa do aeropressu

Kawa do aeropressu idealnie sprawdza się osobom, które stosują tę alternatywną metodę parzenia. Napar przygotowany za pomocą aeropressu odznacza się...

Kawy 100% arabica

Kawy 100% arabica

Kawy 100% arabica są cenione przede wszystkim za swój złożony smak oraz łagodność i charakteryzują się najwyższą jakością ziarna. Niepodważalne...

Kawa mielona speciality

Kawa mielona speciality

Kawa mielona speciality to świetne, bardzo wygodne rozwiązanie dla tych osób, które nie posiadają ekspresu do kawy z młynkiem czy...

Kawa ziarnista speciality

Kawa ziarnista speciality

Kawa ziarnista speciality to produkt, który po zaparzeniu może być różnorodny w smaku - delikatny, subtelnie słodki, a nawet z...

Kawa do dripa

Kawa do dripa

Kawa do dripa cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a także występuje w wielu różnych rodzajach. Alternatywna metoda parzenia...

  • Blog o kawie prowadzony przez zespół JAVA Coffee jest źródłem cennych informacji. Lektura naszych wpisów będzie nie tylko interesująca dla miłośników tego napoju, ale przy tym pozwoli zdobyć wiedzę w temacie kawy. W tym miejscu dowiesz się, jak świadomie wybierać produkty czy nawet dobieraćo opowiednie ziarna do konkretnej metody parzenia oraz swoich indywidualnych preferencji. Początkującym amatorom kawy podpowiadamy również, jak rozpocząć swoją przygodę z kawą jakości speciality.

  • Znajdź sprawdzony blog o kawie i zagłębiaj się w ten świat

    Blog o kawie powinien być prowadzony przez osoby o odpowiednim doświadczeniu i bogatej wiedzy merytorycznej w tym temacie. Obecnie warto uważać na to, z jakich źródeł się korzysta, ponieważ ich mnogość sprawia, że można się spotkać ze sporym zróżnicowaniem, jeśli chodzi o jakość wpisów. Zapraszamy do zapoznania się z artykułami przygotowanymi przez zespół naszej palarni JAVA Coffee.

  • Merytoryczna wiedza

    W JAVA Coffee dbamy o serwowanie czytelnikom kompleksowych i fachowych wpisów, w których poruszamy różne tematy. Dzięki temu poznasz wiele bezpośrednich porad konsumenckich dotyczących wyboru poszczególnych produktów czy kategorii, ale też poznasz ciekawostki i historię kawy oraz dowiesz się o specyfice sprowadzanych przez nas ziaren czy samym procesie ich wypalania, którego efektem końcowym są wybierane przez Ciebie produkty. Nasz blog to źródło wiedzy, które pozwoli poznawać podstawowe informacje, a do tego różnego rodzaju niuanse ze świata kaw speciality.

  • Nasz blog o kawie dopełnia wyjątkowy asortyment

    Blog o kawie JAVA Coffee stanowi doskonałe uzupełnienie naszego sklepu oraz pozwala jeszcze lepiej poznać naszą ofertę. Artykuły, które tu publikujemy stanowią świetną bazę wiedzy dla osóbDotyczy to m.in. osób, które dopiero wkraczają w świat najwyższej jakości ziaren speciality i chcą go poznać we właściwy sposób. Wiele informacji dla siebie znajdą jednak i bardziej wytrawni miłośnicy kawy, którzy szukają nowych informacji i ciekawostek. W końcu obszar takich wysokiej klasy kaw jest nieustanną i niekończącą się przygodą, pełną poznawania nowych smaków.

  • Poznaj cenne informacje i wybieraj świadomie produkty

    Nasze wpisy stanowią doskonały poradnik, który będzie wsparciem pod kątem późniejszego wyboru kaw dostępnych w ofercie. Dowiadując się, co wpływa na smak parzonej kawy i czym charakteryzują się poszczególne gatunki, możesz dokonywać potem świadomych wyborów, uwzględniając swoje preferencje. Oferujemy wysokiej klasy ziarna speciality, czyli takie, które w ocenie Q-Graderów otrzymały notę nie niższą niż 80 na 100 pod względem jakości, co świadczy doskonale o tym, że masz do czynienia z asortymentem z najwyższej półki. Tym bardziej warto pogłębiać swoją wiedzę, żeby wydobyć z takich ziaren jak najwięcej. Dowiesz się, co wyróżnia proponowane przez nas kawy z Afryki czy Ameryki.
    Trafiają do nas ziarna 100% Arabiki z różnych krajów, m.in. z Etiopii, Brazylii, Kolumbii, Hondurasu, Gwatemali i wielu innych państw. Każda z nich ma swoją unikalną specyfikę. Na blogu podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, a przy konkretnych produktach znajdziesz potrzebne informacje, między innymi o profilu sensorycznym czy sugerowanych metodach parzenia.

  • Dowiedz się o niuansach parzenia

    Skoro o tym mowa, zakup najwyższej jakości ziaren Arabiki to pierwszy krok, który musi być poparty właściwym podejściem do procesu parzenia kawy. Z tego względu w naszych wpisach zawarliśmy także informacje i porady na ten temat metod parzenia oraz korzystania z najpopularniejszych sprzętów, takich jak ekspres kolbowy, drip, kawiarka czy Aeropress. Dowiesz się, dlaczego do dripa lepiej wybierać ziarna jasnego paloeneia , a do ekspresu czy kawiarki, optymalne są ciemno wypalane ziarna. Przy okazji, w razie potrzeby, możesz uzupełnić swoje domowe stanowisko do parzenia kawy o stosowne akcesoria, dostępne w naszej ofercie.

    Nieprzypadkowo mówi się o tym, że kto raz wkroczy w sferę kawy speciality, już nigdy nie będzie chciał jej opuścić. W JAVA Coffee oferujemy najwyższej klasy ziarna, a na naszym blogu proponujemy wsparcie merytoryczne, które pomoże przy dokonywaniu wyboru. Dzięki temu potem sięgniesz po produkty, które w pełni spełnią Twoje oczekiwania.