Kawa jasno palona jest szczególnie ceniona wśród miłośników alternatywnych metod przygotowywania tego wyjątkowego napoju. Stopień wypalenia ma istotny wpływ nie tylko na walory smakowe gotowego naparu, ale również na szereg innych właściwości. Kawy takie charakteryzują się wysoką kwasowością i posiadają kwiatowo-owocowy aromat, a zarazem są bardzo lekkie i delikatne. Jasny stopień wypalenia często określany jest również jako Light City, Half City czy Cinnamon roast.
Spis treści:
Czym się charakteryzuje?
Najważniejsze cechy
Metody parzenia
Jaka będzie najlepsza?
Najwyższa jakość obróbki
Właściwy profil sensoryczny
Czym charakteryzuje się kawa ziarnista jasno palona?
Kawa ziarnista jasno palona cieszy się obecnie dużą popularnością, na co w dużym stopniu wpływa jej naturalny i zarazem atrakcyjny profil sensoryczny. Produkty z tej grupy nie przypadkiem są tak chętnie wybieranymi propozycjami z naszej palarni JAVA Coffee Roasters w Warszawie, która prowadzi również stale rozbudowywany sklep internetowy. W dużym uproszczeniu, ziarna kawy jasno palonej są wypalane w temperaturze od około 204 do 210 stopni Celsjusza, jednak jej wysokość ulega ciągłym zmianom w trakcie całego procesu, a cały zabieg trwa stosunkowo krótko i zatrzymuje się w momencie uzyskania pożądanego efektu. Wypalone ziarna mają kolor zbliżony do jasnobrązowo-cynamonowego. Przy jasnym paleniu z ziaren kawy nie wytrąca się również zbyt wielka ilość olejków eterycznych, przez co powierzchnia ziarna jest sucha.
Najważniejsze cechy
Ziarna o jasnym stopniu wypalenia odznaczają się największym poziomem kwasowości, która jest cechą całkowicie naturalną i jak najbardziej pożądaną. Nie należy jej mylić z kwaśnością, będącą z reguły wynikiem nieprawidłowego wypalenia, niepoprawnego zaparzenia czy wadliwości samych ziaren. Kwasowość odnosi się do bardzo subtelnych właściwości smakowych, które można porównać np. do cytrusów, jabłek, wiśni czy innych owoców. Jasno palona kawa odznacza się zarazem bardzo bogatymi i zróżnicowanymi cechami sensorycznymi, przez co często stosowana jest w cup tastingu. Z reguły nie występują w niej dominujące nuty goryczy, jednak sporo zależy od gatunku ziaren oraz samego sposobu przygotowania naparu. Kawa taka może być przygotowywana na różne sposoby, między innymi w dripie, Chemexie, aeropressie czy french pressie. Warto mieć też na uwadze, że dobrej jakości ziarna będą smakować wyśmienicie, jeśli zaparzymy je także zwyczajnie w kubku. To właśnie w takiej formie parzone są kawy, których jakość weryfikujemy podczas regularnie odbywających się w naszej palarni cuppingach. Jasny wypał cechuje się też wyższą zawartością kofeiny, ze względu na krótszy czas wypalania.Metody parzenia
Jasno palone ziarna szczególnie polecamy w przypadku alternatywnych metod parzenia. Idealnie sprawdzi się do dripa czy aeropressu, jednak z powodzeniem można ją przygotować również w ekspresie przelewowym lub za pomocą Chemexu. Metody te w większości wymagają nieco więcej czasu od tradycyjnych sposobów, jednak przyrządzony za ich pośrednictwem napar będzie się odznaczał wyjątkowym profilem smakowym i aromatycznym. Do zalet kawy o jasnym profilu wypalenia należy z pewnością to, że można ją z powodzeniem zaparzać wodą gorącą lub macerować na zimno, by uzyskać pełne smaku i wysoko kofeinowe cold brew. Metoda cold brew sprawia, że napój charakteryzuje się jeszcze bogatszym profilem sensorycznym i może być podawany na zimno bez utraty cennych właściwości. W naszym sklepie internetowym znajdziesz również produkty dla miłośników innych napojów, w tym różne gatunki herbaty, lemoniady, czekoladę czy chai.