Kawa jasno palona

Kawa jasno palona

Kawa jasno palona jest szczególnie ceniona wśród miłośników alternatywnych metod przygotowywania tego wyjątkowego napoju. Stopień wypalenia ma istotny wpływ nie tylko na walory smakowe gotowego naparu, ale również na szereg innych właściwości. Kawy takie charakteryzują się wysoką kwasowością i posiadają kwiatowo-owocowy aromat, a zarazem są bardzo lekkie i delikatne. Jasny stopień wypalenia często określany jest również jako Light City, Half City czy Cinnamon roast.

Spis treści:
Czym się charakteryzuje?
Najważniejsze cechy
Metody parzenia
Jaka będzie najlepsza?
Najwyższa jakość obróbki
Właściwy profil sensoryczny

Czym charakteryzuje się kawa ziarnista jasno palona?

Kawa ziarnista jasno palona cieszy się obecnie dużą popularnością, na co w dużym stopniu wpływa jej naturalny i zarazem atrakcyjny profil sensoryczny. Produkty z tej grupy nie przypadkiem są tak chętnie wybieranymi propozycjami z naszej palarni JAVA Coffee Roasters w Warszawie, która prowadzi również stale rozbudowywany sklep internetowy. W dużym uproszczeniu, ziarna kawy jasno palonej są wypalane w temperaturze od około 204 do 210 stopni Celsjusza, jednak jej wysokość ulega ciągłym zmianom w trakcie całego procesu, a cały zabieg trwa stosunkowo krótko i zatrzymuje się w momencie uzyskania pożądanego efektu. Wypalone ziarna mają kolor zbliżony do jasnobrązowo-cynamonowego. Przy jasnym paleniu z ziaren kawy nie wytrąca się również zbyt wielka ilość olejków eterycznych, przez co powierzchnia ziarna jest sucha.

Najważniejsze cechy

Ziarna o jasnym stopniu wypalenia odznaczają się największym poziomem kwasowości, która jest cechą całkowicie naturalną i jak najbardziej pożądaną. Nie należy jej mylić z kwaśnością, będącą z reguły wynikiem nieprawidłowego wypalenia, niepoprawnego zaparzenia czy wadliwości samych ziaren. Kwasowość odnosi się do bardzo subtelnych właściwości smakowych, które można porównać np. do cytrusów, jabłek, wiśni czy innych owoców. Jasno palona kawa odznacza się zarazem bardzo bogatymi i zróżnicowanymi cechami sensorycznymi, przez co często stosowana jest w cup tastingu. Z reguły nie występują w niej dominujące nuty goryczy, jednak sporo zależy od gatunku ziaren oraz samego sposobu przygotowania naparu. Kawa taka może być przygotowywana na różne sposoby, między innymi w dripie, Chemexie, aeropressie czy french pressie. Warto mieć też na uwadze, że dobrej jakości ziarna będą smakować wyśmienicie, jeśli zaparzymy je także zwyczajnie w kubku. To właśnie w takiej formie parzone są kawy, których jakość weryfikujemy podczas regularnie odbywających się w naszej palarni cuppingach. Jasny wypał cechuje się też wyższą zawartością kofeiny, ze względu na krótszy czas wypalania.

Metody parzenia

Jasno palone ziarna szczególnie polecamy w przypadku alternatywnych metod parzenia. Idealnie sprawdzi się do dripa czy aeropressu, jednak z powodzeniem można ją przygotować również w ekspresie przelewowym lub za pomocą Chemexu. Metody te w większości wymagają nieco więcej czasu od tradycyjnych sposobów, jednak przyrządzony za ich pośrednictwem napar będzie się odznaczał wyjątkowym profilem smakowym i aromatycznym. Do zalet kawy o jasnym profilu wypalenia należy z pewnością to, że można ją z powodzeniem zaparzać wodą gorącą lub macerować na zimno, by uzyskać pełne smaku i wysoko kofeinowe cold brew. Metoda cold brew sprawia, że napój charakteryzuje się jeszcze bogatszym profilem sensorycznym i może być podawany na zimno bez utraty cennych właściwości. W naszym sklepie internetowym znajdziesz również produkty dla miłośników innych napojów, w tym różne gatunki herbaty, lemoniady, czekoladę czy chai.

Kawa jasno palona

Jaka kawa jasno palona będzie najlepsza?

Najlepsza kawa jasno palona powinna przede wszystkim pochodzić z odpowiednio wyselekcjonowanych ziaren. Nie bez znaczenia pozostaje zatem źródło ich pochodzenia. W naszej palarni JAVA Coffee posiadamy kawy 100% Arabica, m.in. z Kolumbii, Tanzanii, Etiopii, Salwadoru, DR Konga, Panamy czy Meksyku, które są zbierane z upraw na wysokościach od 1000 do 2000 m n.p.m. i pozyskiwane głównie od niewielkich producentów lokalnych. Oferujemy starannie wyselekcjonowane ziarniste i mielone kawy speciality pochodzące z pewnych źródeł oraz zapewniamy profesjonalne podejście do każdorazowego procesu wypalania.

Najwyższa jakość obróbki

Nasze kawy speciality przechodzą wiele rygorystycznych testów, dzięki czemu są pozbawione defektów oraz odznaczają się najwyższą jakością produkcji. Ich ziarna poddajemy specjalistycznej obróbce, której bardzo ważnym etapem jest właśnie proces palenia. Podstawę stanowi staranna selekcja, ze względu na konieczność spełnienia szeregu standardów. Po dotarciu do palarni, ziarna trafiają do jednego z pieców i są poddawane paleniu - aż do uzyskania pożądanego profilu sensorycznego. W naszym sklepie dostępne są także ziarna palone średnio oraz ciemno. Kolejne fazy nadają ziarnom docelowe właściwości aromatyczne i smakowe, po czym są one szybko schładzane w bębnie chłodzącym. Wypał podlega też ścisłym kontrolom i analizom końcowym, co pozwala na uzyskanie pożądanej powtarzalności przy okazji kolejnych obróbek.

Właściwy profil sensoryczny

Nasze kawy zamykamy w szczelne opakowania strunowe, które gwarantują utrzymanie pełnego profilu sensorycznego ziaren przez minimum trzy miesiące od wypalenia. W ten sposób przez długi czas zachwycają one złożonością swojego aromatu i smaku, obfitującego w zróżnicowane i przyjemne nuty. Nasze produkty są palone w niedużych partiach i na bieżąco, najpóźniej 7 dni przed wysyłką. W sklepie internetowym palarni JAVA Coffee znajdziesz również różne przydatne akcesoria do parzenia kawy, włącznie z filtrami, młynkami czy kawiarkami. Zachęcamy do kontaktu i sprawdzenia naszego asortymentu.
Powrót do blogu