Aby zarządzać subskrypcją, utwórz konto. Ciesz się zawsze wspaniałą kawą!

Dostawa GRATIS przy wybraniu dowolnej subskrypcji!

Organizujemy szereg szkoleń dla partnerów, baristów i miłośników kawy!

Zapraszamy!

Zapraszamy do współpracy!

BACANHA - Niesamowity słodki prezent dla przyjaciół i rodziny, który sprawi im radość!

Zapraszamy miłośników kawy i profesjonalnych baristów!

Która z metod parzenia kawy będzie najlepsza dla kawy specialty?

  • 3 minut czytania
Nie jest tajemnicą, że istnieje wiele metod parzenia kawy specialty. Jak jednak wybrać tę, która sprosta naszym oczekiwaniom i rozpieści nasze kubki smakowe? Postanowiliśmy wybrać kilka najpopularniejszych metod przygotowywania kawowego naparu i krótko o nich opowiedzieć. Zastanowimy się nad tym, za pomocą której z metod jesteśmy w stanie podkręcić ulubione cechy w naszym napoju. Rozważymy, który sposób jest najlepszy do danego wypału ziarna oraz czy w ogóle można mówić o obiektywnie najlepszym sposobie parzenia?

Spis treści:
Metody parzenia
Najczęściej wykorzystywane sprzęty
Z ekspresu kolbowego
Z dripa
Z kawiarki
Z AeroPressu

Jakie są metody parzenia kawy specialty?

Zdecydowanie najbardziej rozpowszechnionym sposobem parzenia kawy speciality jest ten z wykorzystaniem ekspresu. Do wyboru mamy ekspresy ciśnieniowe, kolbowe, automatyczne, ekspresy przelewowe - lista tych maszyn jest naprawdę długa. Istnieje jednak cała gama alternatywnych metod parzenia kawy, za pomocą których również jesteśmy w stanie wydobyć naprawdę wiele walorów smakowych owoców kawowca. Niekiedy metody alternatywne sprawdzą się nawet lepiej, a to za sprawą kontroli, jaką posiadamy, posługując się nimi, czego często nie dają nam najpopularniejsze ekspresy.

Najczęściej wykorzystywane sprzęty

Do najczęściej wykorzystywanych sprzętów zalicza się ekspres kolbowy, drip, kawiarkę oraz AeroPress. Dobrej jakości ziarna kawy, w połączeniu z odpowiednio dobranym sposobem parzenia, są gwarancją przepysznej filiżanki naparu za każdym razem. Tak naprawdę to nie sama metoda parzenia ma ostatecznie największe znaczenie, ale to, jak my parzymy kawę, wykorzystując daną metodę. Te same ziarna, zaparzone z wykorzystaniem tego samego sposobu, ale przez dwie różne osoby, mogą smakować zupełnie inaczej. Z kawą nie można się nudzić ;)

Kawa specialty z ekspresu kolbowego

Pierwszą metodą parzenia kawy speciality jest wykorzystanie ekspresu kolbowego. Jest to urządzenie ciśnieniowe, za pomocą którego najczęściej parzy się espresso. Jego działanie jest stosunkowo proste. Woda pobrana z pojemnika, w którym jest podgrzewana, kierowana jest na zmielone ziarna i przepływa przez nie pod odpowiednim ciśnieniem. Przez wzgląd na to, że kontakt wody z ziarnami jest stosunkowo krótki (cały proces trwa kilkadziesiąt sekund), bardzo istotny jest stopień ich zmielenia. Gotowy napar z ekspresu kolbowego będzie najlepszy dla osób, które lubią mocną w smaku, wyrazistą kawę. Do tej metody najlepiej jest wybrać ziarna typowo pod kawę espresso, czyli wypalone ciemno.

 

Z dripa

Kolejną alternatywną metodą parzenia to przygotowanie naparu z wykorzystaniem dripa. To bardzo prosty i niedrogi sposób, a urządzenie zwane dripperem można kupić już za kilkanaście złotych. Parzenie kawy w dripie jest bardzo łatwe — wystarczy tylko włożyć do niego papierowy filtr, wsypać odpowiednią ilość zmielonych ziaren, postawić na filiżance lub kubku, a następnie zalać wodą. Ziarna do dripa powinny być zmielone zdecydowanie grubiej niż do ekspresu kolbowego - grubość przemiału można porównać do grubości cukru. Jeśli zmielimy je zbyt grubo - woda przepłynie za szybko. Spowoduje to niedoparzenie kawy - będzie ona "rozwodniona". Samo parzenie powinno trwać maksymalnie 3 - 4 minuty. Najlepiej sprawdzą się tutaj dedykowane ziarna jasno palone, które charakteryzują się owocowymi i kwiatowymi nutami i przyjemną kwasowością. Ciekawą opcją dla tej metody mogą być ziarna pod drip pochodzące z Afryki, w których profilu sensorycznym znajdziemy cytrusy, owoce tropikalne, owoce jagodowe i nuty kwiatowe.

 

Z kawiarki

Kawiarka swoim wyglądem przypomina dwuczęściowy czajnik. Wodę wlewa się do dolnej komory, powyżej znajduje się sitko ze zmielonymi ziarnami, a w trakcie gotowania ciśnienie przepycha napar do górnej części urządzenia. Do parzenia za pomocą kawiarki najlepiej wybierać ziarna zmielone dość drobno - a to z uwagi na krótki czas kontaktu kawy z wodą, podobnie jak w przypadku ekspresu kolbowego. Dzięki drobnemu zmieleniu uzyskany napar będzie przypominał espresso. Do przygotowania napoju w kawiarce warto wykorzystać ziarna do espresso, które należy odpowiednio zmielić. To idealna metoda parzenia dla osób, które cenią sobie typowo włoski napar– mocny w smaku i wyrazisty o przyjemnie czekoladowych nutach.

Z AeroPressu

Kolejnym sposobem na zaparzenie kawowego napoju jest przygotowanie go za pomocą AeroPressu. Jego wygląd jest dosyć futurystyczny, przypomina on dość dużą strzykawkę. By przy pomocy AeroPressu "wycisnąć" jak najlepszy napar, warto zaopatrzyć się w ziarna wypalone pod filtr, które należy odpowiednio zmielić. W AeroPressie można zaparzyć zarówno mielone ziarna jasno palone, jak i średnio palone. Tę metodę parzenia łatwo można dopasować do konkretnie wybranych ziaren. Nie ma jednego, uniwersalnego sposobu na parzenie w AeroPressie, ale warto eksperymentować z przepisami wykorzystywanymi na przykład na World AeroPress Championship.

 

Czy możliwe jest zatem wybranie jednego, uniwersalnego i obiektywnie najlepszego sposobu na przygotowanie kawy speciality? Jak widać, niekoniecznie. Każdorazowo wybór metody będzie uzależniony od naszych upodobań, od tego jaki sprzęt mamy do dyspozycji lub na jaki możemy sobie pozwolić, a przede wszystkim od tego, jaką kawę preferujemy. Osoby, które preferują te bardziej słodkie, pełne owocowych i kwiatowych nut powinny zatem wybierać ziarnajasno palone, które idealnie nadają się do metod przelewowych (drip, Chemex, AeroPress), z kolei fani wyrazistych smaków powinni spróbować ziarna średnio lub ciemno palone, dedykowane do ekspresu kolbowego czy kawiarki.

 

 

Zostaw komentarz

Komentarze pojawiają się po paru godzinach.

Szukaj w naszym sklepie