JAVA Coffee Team

Znamy się na kawie jak barista na latte art. Piszemy o ziarnach, sprzęcie, parzeniu i wszystkim, co kręci się wokół kofeiny. Czasem serio, czasem z przymrużeniem oka – ale zawsze z miłości do dobrej kawy ☕❤️!

Cascara – co to jest? Egzotyczny napój z owoców kawowca

Cascara – co to jest? Egzotyczny napój z owoców...

Cascara to napar z suszonej skórki owocu kawowca, który łączy w sobie cechy kawy i herbaty – jest orzeźwiający, intensywnie...

Ile kaw można zaparzyć z 1 kg kawy ziarnistej?

Ile kaw można zaparzyć z 1 kg kawy ziarnistej?

Kawa ziarnista w opakowaniu 1 kg to wybór korzystny nie tylko ekonomicznie, ale i jakościowo. Jeśli wybierasz kawę w większych...

Indonesia Buana Mandiri – organiczna klasyka z wulkanicznej ziemi

Indonesia Buana Mandiri – organiczna klasyka z ...

Indonesia Buana Mandiri to organiczna kawa z Sumatry, ukształtowana przez wulkaniczne terroir i półmokrą obróbkę, o ciepłym, uporządkowanym profilu espresso...

Colombia La Albania: kawa z gór i mgieł Quindío

Colombia La Albania: kawa z gór i mgieł Quindío

Colombia La Albania to kawa z serca Quindío — regionu pełnego mgieł, zielonych wzgórz i ręcznie zbieranych owoców kawowca. Owocowa,...

Roślinna rewolucja w filiżance – napój sojowy w Twojej kawie

Roślinna rewolucja w filiżance – napój sojowy w...

W tym artykule odkryjesz, jak przygotować kremową piankę cappuccino, która nie zawiera kropli mleka krowiego, a zamiast tego wykorzystuje napój...

Trzy termosy do parzenia kawy metodą Batch Brew – Burundi, Rwanda i Guatemala – przygotowane do serwowania.

Batch Brew – kawa idealna na spotkania i wyjątk...

Dowiedz się, czemu metoda Batch Brew podbija serca kawoszy na eventach, jak przyrządzić Batch Brew krok po kroku i jakich...

Jak przygotować orzeźwiające Cold Brew w domu? - JAVA Coffee Roasters

Jak przygotować orzeźwiające Cold Brew w domu?

Dowiedz się, jak przygotować idealne Cold Brew w domu. Pamiętaj, że nie jest zwykła kawa na lodzie, lecz specjalnie przygotowany...

Kwaśne espresso? Oto jak zbalansować smak Twojej kawy

Kwaśne espresso? Oto jak zbalansować smak Twoje...

Nie da się ukryć, że kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Naturalnie, jest  więc podawana na wiele sposobów,...

Kawa z dripa – od historii wynalazku do mistrzowskiego parzenia

Kawa z dripa – od historii wynalazku do mistrzo...

Czy wiesz, kiedy powstał drip? Wyrusz z nami w podróż od narodzin tej metody przelewowej po praktyczne wskazówki, dzięki którym...

Zmielona kawa w filtrze do parzenia metodą przelewową, otoczona ziarnami kawy i akcesoriami do parzenia – ilustracja przedstawiająca wpływ grubości mielenia na proces zaparzania.

Sekret idealnej filiżanki – jak grubo mielić kawę?

W tym artykule dowiesz się, jak różna grubość zmielenia ziaren wpływa na smak kawy i jakie techniki parzenia wymagają precyzyjnie...

Co wpływa na smak kawy

Co wpływa na smak kawy

Jak smakuje kawa? To pytanie, na które nie ma jednej odpowiedzi. Dzisiaj, gdy hodowla i wypalanie kawy speciality tak prężnie...

Napoje roślinne

Napoje roślinne

Napoje roślinne to popularne wegańskie produkty, które świetnie sprawdzają się jako alternatywa dla klasycznego mleka odzwierzęcego. Ich cechą charakterystyczną jest...

Od ziaren do aromatu, czyli jak palenie kształtuje smak kawy

Od ziaren do aromatu, czyli jak palenie kształt...

Wypalanie kawy to sztuka, która łączy w sobie pasję, precyzję i głęboką wiedzę. W palarni speciality JAVA Coffee Roasters proces...

Cappucino z gęstą i puszystą pianką na spodeczku, na którym jest także croissont – idealny zestaw na śniadanie, ustawiony na jasnym, drewnianym stole.

Kawa na czczo czy po śniadaniu – czy pora picia...

Jakie są różnice między filiżanką na czczo a tą wypitą po jedzeniu? Przyglądamy się badaniom, opiniom ekspertów i kulturowym zwyczajom,...

Filiżanka kawy flat white ustawiona na stoliku w słonecznym miejscu.

Jak przygotować idealne flat white? Przeczytaj ...

W tym artykule odpowiemy na pytanie, czym flat white różni się od innych kaw, jak ją przygotować w domowym zaciszu,...

Młoda uśmiechnięta kobieta z kubkiem kawy w słoneczny dzień, przygotowuje się do porannego treningu na zewnątrz.

Dlaczego warto wypić kawę przed treningiem – 5 ...

Poranna filiżanka aromatycznej kawy to rytuał, który dla wielu z nas jest nieodłącznym elementem rozpoczętego dnia. Ten pobudzający napój nie...

Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu?

Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu?

Wyjaśniamy różnice między metodami parzenia, doradzamy w kwestii stopnia palenia, gatunku ziaren (Arabica vs Robusta), jakości kawy specialty do ekspresu,...

Ustawione na stole filiżanki z kawą, oznaczone kolejno numerkami, przygotowane do cuppingu kawy.

Domowy cupping kawy – na czym polega?

Kiedyś wydarzenie zarezerwowane tylko dla hipsterskich baristów i innych wtajemniczonych, dziś po prostu degustowanie kawy i możliwość kompleksowego poznania aspektów...

  • Blog o kawie prowadzony przez zespół JAVA Coffee jest źródłem cennych informacji. Lektura naszych wpisów będzie nie tylko interesująca dla miłośników tego napoju, ale przy tym pozwoli zdobyć wiedzę w temacie kawy. W tym miejscu dowiesz się, jak świadomie wybierać produkty czy nawet dobieraćo opowiednie ziarna do konkretnej metody parzenia oraz swoich indywidualnych preferencji. Początkującym amatorom kawy podpowiadamy również, jak rozpocząć swoją przygodę z kawą jakości speciality.

  • Znajdź sprawdzony blog o kawie i zagłębiaj się w ten świat

    Blog o kawie powinien być prowadzony przez osoby o odpowiednim doświadczeniu i bogatej wiedzy merytorycznej w tym temacie. Obecnie warto uważać na to, z jakich źródeł się korzysta, ponieważ ich mnogość sprawia, że można się spotkać ze sporym zróżnicowaniem, jeśli chodzi o jakość wpisów. Zapraszamy do zapoznania się z artykułami przygotowanymi przez zespół naszej palarni JAVA Coffee.

  • Merytoryczna wiedza

    W JAVA Coffee dbamy o serwowanie czytelnikom kompleksowych i fachowych wpisów, w których poruszamy różne tematy. Dzięki temu poznasz wiele bezpośrednich porad konsumenckich dotyczących wyboru poszczególnych produktów czy kategorii, ale też poznasz ciekawostki i historię kawy oraz dowiesz się o specyfice sprowadzanych przez nas ziaren czy samym procesie ich wypalania, którego efektem końcowym są wybierane przez Ciebie produkty. Nasz blog to źródło wiedzy, które pozwoli poznawać podstawowe informacje, a do tego różnego rodzaju niuanse ze świata kaw speciality.

  • Nasz blog o kawie dopełnia wyjątkowy asortyment

    Blog o kawie JAVA Coffee stanowi doskonałe uzupełnienie naszego sklepu oraz pozwala jeszcze lepiej poznać naszą ofertę. Artykuły, które tu publikujemy stanowią świetną bazę wiedzy dla osóbDotyczy to m.in. osób, które dopiero wkraczają w świat najwyższej jakości ziaren speciality i chcą go poznać we właściwy sposób. Wiele informacji dla siebie znajdą jednak i bardziej wytrawni miłośnicy kawy, którzy szukają nowych informacji i ciekawostek. W końcu obszar takich wysokiej klasy kaw jest nieustanną i niekończącą się przygodą, pełną poznawania nowych smaków.

  • Poznaj cenne informacje i wybieraj świadomie produkty

    Nasze wpisy stanowią doskonały poradnik, który będzie wsparciem pod kątem późniejszego wyboru kaw dostępnych w ofercie. Dowiadując się, co wpływa na smak parzonej kawy i czym charakteryzują się poszczególne gatunki, możesz dokonywać potem świadomych wyborów, uwzględniając swoje preferencje. Oferujemy wysokiej klasy ziarna speciality, czyli takie, które w ocenie Q-Graderów otrzymały notę nie niższą niż 80 na 100 pod względem jakości, co świadczy doskonale o tym, że masz do czynienia z asortymentem z najwyższej półki. Tym bardziej warto pogłębiać swoją wiedzę, żeby wydobyć z takich ziaren jak najwięcej. Dowiesz się, co wyróżnia proponowane przez nas kawy z Afryki czy Ameryki.
    Trafiają do nas ziarna 100% Arabiki z różnych krajów, m.in. z Etiopii, Brazylii, Kolumbii, Hondurasu, Gwatemali i wielu innych państw. Każda z nich ma swoją unikalną specyfikę. Na blogu podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, a przy konkretnych produktach znajdziesz potrzebne informacje, między innymi o profilu sensorycznym czy sugerowanych metodach parzenia.

  • Dowiedz się o niuansach parzenia

    Skoro o tym mowa, zakup najwyższej jakości ziaren Arabiki to pierwszy krok, który musi być poparty właściwym podejściem do procesu parzenia kawy. Z tego względu w naszych wpisach zawarliśmy także informacje i porady na ten temat metod parzenia oraz korzystania z najpopularniejszych sprzętów, takich jak ekspres kolbowy, drip, kawiarka czy Aeropress. Dowiesz się, dlaczego do dripa lepiej wybierać ziarna jasnego paloeneia , a do ekspresu czy kawiarki, optymalne są ciemno wypalane ziarna. Przy okazji, w razie potrzeby, możesz uzupełnić swoje domowe stanowisko do parzenia kawy o stosowne akcesoria, dostępne w naszej ofercie.

    Nieprzypadkowo mówi się o tym, że kto raz wkroczy w sferę kawy speciality, już nigdy nie będzie chciał jej opuścić. W JAVA Coffee oferujemy najwyższej klasy ziarna, a na naszym blogu proponujemy wsparcie merytoryczne, które pomoże przy dokonywaniu wyboru. Dzięki temu potem sięgniesz po produkty, które w pełni spełnią Twoje oczekiwania.