By kawa mogła cieszyć nasze kubki smakowe w formie znanego od lat ciemnego i aromatycznego naparu, musi przejść całkiem długą drogę. W początkowym stadium obróbki owocu kawy (tak - kawa to owoc!) zdziera się z niego wierzchnią warstwę, czyli skórkę i miąższ. Jeszcze do niedawna ta część wiśni kawowca uznawana była za odpad produkcyjny i używana jedynie jako naturalny nawóz do użyźniania gleby. Na szczęście się to zmieniło.
Okazało się, że przy zastosowaniu odpowiedniej metody i wysuszeniu zewnętrznej warstwy owocu, możliwe jest uzyskanie suszu, z którego po zaparzeniu uzyskujemy przepyszny owocowy i bogaty w wartości odżywcze napar, znany (coraz szerzej!) pod nazwą Cascara.
Cascara ma bardzo długą i ciekawą historię. Już od wieków plantatorzy kawy w Jemenie i Etiopii zalewali wysuszone owoce kawowca i pili uzyskany z nich napój. Robią to zresztą do dzisiaj. Często dodają do naparu świeży cynamon, imbir czy gałkę muszkatołową. W Etiopii taki napój nazywa się HASHARA, a w Jemenie - QISHR.
“Cascara” z języka hiszpańskiego oznacza dosłownie skórkę lub łupinę. W dobie rozwoju rynku kawy, te części owocu wiśni kawowca zaczęły tworzyć ogromną ilość odpadów w procesie produkcji.
Część z nich, owszem, kompostowano i używano do nawożenia gleby lub jako paszy dla zwierząt, jednak bardzo duża ilość pozostawała wciąż niezużyta.
Owoce kawy, tak jak i inne odpadki organiczne, w trakcie procesu niekontrolowanego rozkładu przyczyniają się do powstawania gazów cieplarnianych i wpływają tym samym na degradację atmosfery. Dorzucając do koszyka przy kolejnych zakupach w naszym sklepie Cascarę w formie suszu lub koncentratu (nasza gorąca nowość - pyszna, łatwa w użyciu i w mega wygodnym kartonie!) przyczynisz się zatem do tego, by produkcja gazów cieplarnianych stopniowo malała. Ziarnko do ziarnka (lub właściwie łupinka do łupinki), jak to powiadają. Pamiętaj, małymi krokami można zdziałać wiele.
Korzyści zdrowotne picia Cascary
Wybór cascary to jednak nie tylko forma troski o planetę. Napar przygotowany z kawowego suszu to cała masa wartości odżywczych dla Twojego organizmu!
Przeprowadzone ostatnio analizy i badania akademickie wykazały, że Cascara kawa zawiera wyjątkowo korzystną dla zdrowia kombinację substancji bioaktywnych. Należy wymienić tu:
- fitoskładniki (czyli substancje naturalnie występujące w roślinach w celu ich ochrony), które pozytywnie wpływają na organizm ludzki, czyli m.in. kofeina, polisacharydy i polifenole
- składniki energetyczne, czyli “paliwo metaboliczne” organizmu ludzkiego (węglowodany, tłuszcze i białka)
- inne składniki odżywcze, które czynią CASCARĘ wartościowym produktem do stosowania w gastronomii, przemyśle neuraceutycznym i kosmetycznym.
A jak ta cała Cascara smakuje?
Gdy znamy już wszystkie atmosferyczne i zdrowotnościowe za i przeciw, a decyzja nabycia Cascary została podjęta - wyliczanka trwa dalej! Należy bardzo wyraźnie podkreślić, że poza ratowaniem atmosfery i dostarczaniem cennych składników do swojego organizmu, decydując się na spróbowanie CASCARY, zapewniasz sobie niesamowite doznania smakowe!
Spodziewasz się wyczuć w niej delikatny posmak kawy? Aromat kompotu wiśniowego? Kompot z suszu? Herbatkę owocową? Zupę ogórkową? Istnieje szansa, że znajdziesz tam to wszystko (no, może poza zupą ogórkową), a nawet więcej. Ujmujący aromat śliwki, przyjemną kwasowość (mirabelka, czy też inna porzeczka), oszałamiający owocowy zapach, słodycz rodzynek (a może wyczujesz tam inne suszone owoce?).
Po pierwszym spróbowaniu nie będziesz w stanie obejść się bez odpowiedniego zapasu cascary w swojej kuchni. Z racji na niewielką zawartość kofeiny, delikatny (bardzo delikatny) kofeinowy kopniaczek masz w pakiecie, ale i wieczorne cascarowe orzeźwienie również jest jak najbardziej na miejscu.
Na ciepło? Na zimno? Zaparzona od zera w AeroPressie czy też przy pomocy Frenchpressa, a może dodana w skoncentrowanej formie do drinka? CASCARA zawsze smakuje wybornie. Nie musisz wierzyć nam na słowo - sprawdź!
Źródło: Raport Cascara - Environment, Sustainability, and Health