Kawa z Kolumbii od lat należy do czołówki kaw sprzedawanych na całym świecie. W dużej mierze wynika to z jej unikalnych cech sensorycznych, osiąganych za sprawą zróżnicowanych warunków klimatycznych miejsca pochodzenia. Uprawa w obszarach pasma Andów i Kordylierów sprawia, że owoce kawowca sprawnie dojrzewają i mogą być zbierane o różnych porach roku. Ziarna pozyskane z tego obszaru pozwalają na przygotowanie kawy delikatnej, aromatycznej i jedwabistej w smaku.
Spis treści:
Czym się wyróżnia?
Odpowiednie warunki uprawy
Specyficzny aromat i smak
Jaka będzie najlepsza?
Eduardo Rojas
Columbia Cauca
Czym się wyróżnia kawa z Kolumbii?
Kawa z Kolumbii regularnie bywa dostępna w ofercie naszej palarni JAVA Coffee w Warszawie. W naszym sklepie internetowym posiadamy bogaty asortyment ziaren z segmentu speciality. Ich jakość w dużej mierze wynika właśnie z miejsca pochodzenia. Oferujemy ziarna zakwalifikowane jako Competition Coffee, które są wyjątkowym rodzajem mikrolotów hodowanych w ściśle kontrolowanych i nie zawsze sprzyjających warunkach oraz dostępnych w ograniczonej ilości. Nasze kawy z tego rejonu zwracają uwagę swoim kompleksowym smakiem i aromatem, a ukryte w nich nuty ulegają efektownej ewolucji w trakcie parzenia.Odpowiednie warunki uprawy
Większość upraw w Kolumbii znajduje się na wysokościach od 1400 do 1900 m n.p.m., a średnie roczne temperatury osiągają tam poziom 17–24 stopnie Celsjusza. Takie warunki zapewniają odpowiedni rozwój kawowców. Plantacje są w większości rozproszone na zboczach gór od południa do północy, gdzie dzięki umiarkowanym opadom i równomiernemu nasłonecznieniu panują optymalne warunki do rozwoju kawowców. Ze względu na dobre położenie geograficzne i właściwy mikroklimat, ziarna kawy na tym obszarze mogą być pozyskiwane przez kilka miesięcy w ciągu roku. Główne zbiory najczęściej przeprowadza się w okresie od marca do czerwca oraz od września do grudnia. Owoce zwykle są zbierane ręcznie, po czym następuje ich obróbka na mokro. Na dalszych etapach ziarna są suszone na słońcu, a następnie odpowiednio sortowane.Specyficzny aromat i smak
Smak kolumbijskich kaw jest bardzo zrównoważony, ponieważ łączy w sobie czystość i delikatność. Ich profil sensoryczny pozostaje bardzo wyrazisty, a jednocześnie doskonale zbalansowany, charakteryzuje go optymalna proporcja pomiędzy owocową kwasowością, słodyczą a goryczką. W kawie z tego rejonu najmocniej wyczuwalne są nuty orzechów i czekolady, nierzadko połączone z wyczuwalnymi na podniebieniu subtelnościami karmelu czy owoców cytrusowych. Tak delikatny, a zarazem bogaty smak idealnie sprawdza się w przypadku przygotowywania kawy za pomocą metod przelewowych. Aromat unoszący się w trakcie zaparzania świeżo palonych ziaren natychmiastowo wypełnia pomieszczenie i zapewnia wyjątkową ucztę dla zmysłów.