Najlepsza kawa ziarnista

Najlepsza kawa ziarnista

Najlepsza kawa ziarnista powinna odznaczać się odpowiednim aromatem, a także świeżością. Nie bez znaczenia pozostaje możliwość dostosowania procesu parzenia do indywidualnych preferencji i upodobań. Mielenie tuż przed zaparzeniem sprzyja wydobyciu pełni smaku, a zarazem efektywnie podkreśla profil sensoryczny napoju. Obecnie kawa ziarnista wybierana jest coraz częściej ze względu na rosnącą popularność kawiarek czy ekspresów ciśnieniowych.

Spis treści:
Czym się wyróżnia dobry produkt?
Arabica najwyższej jakości
Z kofeiną lub bez
Co wybrać?
Optymalne parametry dla ekspresu
Idealne rozwiązanie dla kawiarki

Czym wyróżnia się najlepsza kawa ziarnista 100% Arabica zwykła lub bezkofeinowa?

Najlepsza kawa ziarnista musi spełniać szereg wymagań, zwłaszcza gdy jest to 100% Arabica, nawet w odsłonie bezkofeinowej. W przeciwieństwie do populanych mieszanek z Robustą, produkty stuprocentowe zawsze zawierają ziarna jednego gatunku. Ich bogatą ofertę znajdziesz w sklepie internetowym palarni JAVA Coffee Roasters. Nasze kawy idealnie zaspokajają różnorodne preferencje smakowe, a także sprawdzają się w przypadku wielu metod parzenia. Oferujemy ziarna o zróżnicowanej charakterystyce pod względem regionu uprawy czy też osiąganego profilu sensorycznego, jednak nie pod względem jakości, która w każdym przypadku jest najwyższa. Proponujemy także warianty bezkofeinowe, które swoją jakością i smakiem nie odbiegają od naturalnie zawierających kofeinę ziaren.

Arabica najwyższej jakości

Arabica nieprzypadkowo jest najbardziej cenioną odmianą kawy na całym świecie. Do jej zalet należy złożony i zarazem delikatny smak, który często jest wzbogacony lekką kwasowością. Kawa z ziaren Arabiki łączy w sobie subtelny profil sensoryczny z działaniem pobudzającym. Ziarna te zawierają mniej kofeiny od Robusty i mają łagodniejszy smak. W naszym sklepie internetowym oferujemy kawy zróżnicowane pod względem parametrów, które odnoszą się chociażby do regionu uprawy, wysokości nad poziomem morza, formy obróbki czy stopnia wypalenia. Najlepsze ziarna dostępne w JAVA Coffee pochodzą z plantacji zlokalizowanych na bardzo dużych wysokościach, gdzie powoli dojrzewają i w pełni rozwijają swój profil smakowy. Arabiki rekomendowane przez naszych specjalistów są pozyskiwane chociażby z Kolumbii, Brazylii, Meksyku, Hondurasu, Gwatemali, Tanzanii czy Demokratycznej Republiki Konga. Tak duża różnorodność mikroklimatów i warunków glebowych sprawia, że nasze kawy odznaczają się wieloma unikalnymi cechami.

Z kofeiną lub bez

W naszym sklepie oferujemy również kawy bezkofeinowe. Z reguły są one kojarzone z nieco mniejszą intensywnością ze względu na brak substancji o działaniu pobudzającym. W procesie dekofeinizacji następuje usunięcie zdecydowanej większości kofeiny z ziaren, jednak nie wpływa to negatywnie na oryginalne walory smakowe. Warianty bezkofeinowe dostępne w naszej ofercie powstają przy wykorzystaniu metod naturalnych, które gwarantują zachowanie właściwego profilu sensorycznego. Najlepsze rezultaty z reguły można uzyskać, poddając obróbce ziarna Arabiki, zwłaszcza w przypadku ich sprawdzonego pochodzenia. Obecnie kawy bezkofeinowe cieszą się coraz większą popularnością. Z powodzeniem nadają się do spożycia w godzinach wieczornych, a także stanowią idealne rozwiązanie dla osób wrażliwych na kofeinę.

Wszystkie kawy

Jaka kawa ziarnista będzie najlepsza do ekspresu lub do kawiarki?

Najlepsza kawa ziarnista zawsze powinna być odpowiednio dobrana do preferowanej metody parzenia, a tym samym optymalnie dopasowana np. do ekspresu czy do kawiarki. Nasi specjaliści mają doświadczenie w doborze produktów najlepszej jakości. Ziarna są wypalane na miejscu w odpowiednich piecach rzemieślniczych. W JAVA Coffee proponujemy nie tylko bogaty wybór kaw z segmentu speciality, ale też różne akcesoria do ich parzenia oraz inne przydatne dodatki, jak filtry, termosy czy drippery.

Optymalne parametry dla ekspresu

Przy wyborze kawy ziarnistej do ekspresu warto zwrócić uwagę przede wszystkim na odpowiedni stopień wypalenia. W takiej metodzie parzenia najlepiej sprawdzą się ziarna palone średnio lub ciemno, ponieważ pozwalają na wydobycie optymalnie głębokiego smaku i aromatu. Istotną kwestią pozostaje wilgotność, która nie powinna być przesadnie wysoka. Zbyt wilgotne ziarna mogą zatykać ekspres i utrudniać przepływ wody. Na uwagę zasługuje również względnie niska kwasowość, ponieważ pozwala ona na uzyskanie bardziej zbalansowanego smaku bez goryczki. Pod tym względem bardzo dobrze wypadają chociażby ziarna z regionów Ameryki Południowej, gdzie panują korzystne warunki środowiskowe.

Idealne rozwiązanie dla kawiarki

W przypadku kawiarki kluczowym czynnikiem również jest stopień wypalenia ziaren. Ziarna przy takiej metodzie parzenia powinny być palone ciemno lub średnio, co umożliwi wydobycie pełni walorów sensorycznych w procesie ekstrakcji pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia. Przed zaparzeniem w kawiarce kawa powinna zostać zmielona nieco grubiej niż w przypadku zastosowania ekspresu ciśnieniowego. Warto też wybierać kawy ziarniste o niższej kwasowości, aby utrzymać harmonijny smak. W tym celu bardzo dobrze sprawdzą się chociażby ziarna z Ameryki Środkowej. Zapraszamy do sprawdzenia aktualnej oferty JAVA Coffee oraz kontaktu z naszymi specjalistami.
Powrót do blogu