Dobra kawa Arabica powinna być przede wszystkim świeża, aromatyczna i odpowiednio dopasowana do preferowanej metody parzenia. Zależnie od pochodzenia, warunków uprawy czy stopnia wypalenia, umiejętnie dobrane ziarna mogą w pełni spełniać różne upodobania. Arabica w JAVA Coffee jest sprzedawana w wersji zarówno ziarnistej, jak i mielonej. Obecnie szczególnym powodzeniem cieszy się ta pierwsza, która pozwala na wydobycie pełni smaku, świetnie pobudza oraz efektywnie podkreśla profil sensoryczny kawy.
Spis treści:
Czym się odznacza produkt wysokiej jakości?
Warunki uprawy
Cechy charakterystyczne
Dla kogo taki produkt będzie odpowiedni?
Zróżnicowana oferta
Czym odznacza się dobra kawa ziarnista Arabica?
Dobra kawa ziarnista Arabica to produkt, który możesz znaleźć w sklepie internetowym naszej palarni JAVA Coffee Roasters. Obecnie jest to najczęściej wybierany gatunek na świecie, a jego uprawy stanowią nawet 70-80% całego rynku kawowego. Ziarna Arabiki odznaczają się wyjątkowo czystym smakiem i doskonałym aromatem, dzięki czemu pozwalają na przygotowanie pełnego smaku i bogatego sensorycznie napoju. Dotyczy to zwłaszcza kaw z segmentu speciality, które oferujemy w JAVA Coffee. Ziarna tego gatunku posiadają też wiele unikalnych właściwości. Cechują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy, w tym cennych kwasów chlorogenowych. Ich obecność wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami, co ma kluczowy wpływ na utrzymanie dobrego zdrowia i samopoczucia. Arabica korzystnie oddziałuje także na metabolizm, ponieważ wspomaga i przyspiesza procesy trawienne.
Warunki uprawy
Arabica jest uprawiana przede wszystkim na terenach górzystych, a jej największe plantacje znajdują się w Ameryce Południowej i Środkowej, a także, choć na mniejszą skalę, w Afryce oraz Azji. Uprawa odbywa się na wysokościach sięgających od 800 do nawet 2200 m n.p.m., z czego większość znajduje się na obszarach o dość specyficznym klimacie. Dla kawowców korzystne jest dobre nasłonecznienie, duża częstotliwość opadów deszczu oraz odpowiednio żyzna gleba o niskim pH. Im lepsze warunki klimatyczne panują na plantacji, tym z reguły lepszą jakość ziaren można uzyskać. Takie uwarunkowania wpływają też na specyficzny, a zarazem dość zróżnicowany smak kawy. Arabica etiopska jest przykładowo lekko cytrusowa, azjatycka bardziej ziemista, a południowoamerykańska — zbliżona do orzechowo-czekoladowej.Cechy charakterystyczne
Ziarna Arabiki odznaczają się również charakterystycznym wyglądem. Mają dość płaski i podłużny kształt, a pośrodku znajduje się charakterystyczne pęknięcie. Zwracają także uwagę swoim zielonkawo-brązowym kolorem. W zestawieniu z Robustą, Arabica jest gatunkiemm zdecydowanie szlachetniejszym. Odznacza się dużo łagodniejszym i mniej goryczkowym smakiem, a także zawiera w sobie dużo słodyczy. Czynnikiem charakterystycznym dla Arabiki jest też zawartość kofeiny. Ziarna tego gatunku zawierają średnio 0,9-1,5% pobudzającej substancji, czyli zdecydowanie mniej, niż Robusta, w której zawartość kofeiny dochodzi do 2,5%. To z kolei sprawia, że przygotowanie naparu przy użyciu ziaren Arabiki pozwala na uzyskanie napoju bardzo delikatnego i relaksującego. Dawka kofeiny w jednej filiżance jest umiarkowana, jednak wciąż znacząco przyczynia się do niwelowania uczucia zmęczenia oraz poprawy koncentracji. W uprawie okazuje się być dość wymagająca, przez co można ją uznać za produkt ekskluzywny i wysokojakościowy.