Kawa średnio palona

Kawa średnio palona

Kawa średnio palona charakteryzuje się odpowiednim zbalansowaniem między wypałem jasnym a ciemnym. Ziarna takie cieszą się dużą popularnością na całym świecie, co wynika z ich znacznej uniwersalności. Średni stopień wypalenia sprawia, że ziarna doskonale sprawdzają się w przypadku wielu metod parzenia. Są one nieco ciemniejsze od tych z jasnego palenia, zwykle przyjmują intensywnie brązową barwę. Na uwagę zasługuje też specyficzny profil sensoryczny poszczególnych odmian.

Spis treści:
Charakterystyka
Duża uniwersalność
Sposoby parzenia
Jakie warianty polecamy?
Meksyk Nahua
Umoja Wetu

Czym się charakteryzuje kawa średnio palona?

Kawa średnio palona należy do chętnie wybieranych produktów z oferty sklepu internetowego naszej palarni JAVA Coffee Roasters. Napar przygotowany z tak wypalanych ziaren zachowuje pewną kwasowość, jednak jest ona mniej intensywna niż w przypadku jasnego wypału. Kawa taka zyskuje też nieco słodyczy i goryczki, ale mniej od tej przygotowanej z ciemno palonych ziaren. Wszystko to przekłada się na bardzo zbalansowany profil, który wynika bezpośrednio z temperatury i czasu wypalania. Zależnie od gatunku ziaren, średni wypał pozwala na uzyskanie wyczuwalnych nut czekoladowych, orzechowych czy karmelowych.

Duża uniwersalność

Kawa o średnim stopniu wypalenia umiejscawia się pomiędzy dwoma pozostałymi wariantami wypału, dzięki czemu jest bardzo uniwersalna. Z jej ziaren z powodzeniem można przygotować napar, który charakteryzuje się wyważonym aromatem i jednocześnie odpowiednią głębią. W takiej kawie nie występują nadmierne akcenty kwasowe i goryczkowe, co pozostaje nie bez znaczenia dla osób preferujących stosunkowo łagodny smak. W praktyce jednak gotowy napar może mieć bardzo zróżnicowany charakter. Wiele bowiem zależy od wybranej metody parzenia, które w przypadku średniego wypału również są wyjątkowo różnorodne. Nie bez znaczenia pozostają unikalne cechy kawy pochodzącej z różnych regionów świata, pozwalające na uzyskanie niepowtarzalnych doznań smakowych i aromatycznych. Średni stopień wypalenia jest wyjątkowo wszechstronny także w kontekście łączenia naparu z różnymi dodatkami, takimi jak chociażby dostępne w naszym sklepie napoje roślinne czy syropy Bacanha.

Sposoby parzenia

Niektóre metody parzenia kawy o takim stopniu wypalenia uwypuklają jej zalety, w czym bardzo pomocne mogą się okazać dostępne w naszym sklepie internetowym akcesoria. Ziarna średnio palone omniroast z powodzeniem da się przygotować zarówno w kawiarce, jak i ekspresie ciśnieniowym. Doskonale w przypadku takiej kawy sprawdzają się również metody przelewowe, pozwalające na uzyskanie nieco innych walorów smakowych. Tak wypalane ziarna to idealne rozwiązanie dla osób, które nie chcą ograniczać się do stosowania tylko jednej techniki i preferują różnorodność oraz uniwersalność. Z powodzeniem można je parzyć z wykorzystaniem wielu metod alternatywnych, np. za pomocą Chemexu czy AeroPressu. Kawa średnio palona świetnie sprawdzi się nawet jako cold brew, czyli orzeźwiająca i schłodzona wersja kawy macerowanej na zimno.

Kawa średnio palona

 

Jaka kawę ziarnistą średnio paloną polecamy?

Kawa ziarnista średnio palona powinna przede wszystkim pochodzić z dobrego źródła, które stanowi gwarancję odpowiedniej świeżości ziaren oraz ich umiejętnego przetworzenia. Takie wymagania z powodzeniem spełniają produkty dostępne w naszym sklepie internetowym. Nasze kawy o takim stopniu wypalenia łączą w sobie odpowiednią równowagę smakową, delikatność i świeżość, a ich subtelne akcenty doskonale podkreślają głębię profilu sensorycznego. Oferujemy ziarna 100% Arabica z segmentu speciality i fine z wielu regionów świata, co dodatkowo nadaje im wiele unikalnych cech.

Kawa Meksyk Nahua

Nahua to oferowana przez nas kawa firmy La Laja, która współpracuje z małymi producentami w Meksyku. O jej wysokiej jakości świadczą certyfikaty Rainforest Alliance, UTZ oraz 4C, potwierdzające zgodność z zasadami zrównoważonego rozwoju, łańcucha dostaw i standardu życia rolników. Firma wspiera też szereg programów społeczno-gospodarczych, poświęconych m.in. produkcji sadzonek, szkoleniom, kredytom czy udziałom w procesach produkcji i przetwarzania kawy. La Laja wspiera ponadto społeczność lokalną, organizując liczne zajęcia rekreacyjne. Oferowana przez nas kawa jest pozyskiwana z kilku gospodarstw, które do nawożenia gleby wykorzystują specjalny nawóz z cascary. Nahua łączy w sobie unikalny profil sensoryczny grejpfruta, żurawiny i czekolady deserowej.

Kawa DR Konga Umoja Wetu

Umoja Wetu to pochodząca z Demokratycznej Republiki Konga kawa, przygotowana w ramach kooperatywy Umoja Wetu ("Nasza Jedność"). Zrzesza ona mniejszych producentów, a także prowadzi liczne działania na rzecz wsparcia lokalnej ludności Południowego Kivu. Kooperatywa funkcjonuje od 2010 roku, a od 2017 roku zajmuje się produkcją kawy speciality oraz nieustannie rozwija się w tym segmencie. Jezioro Kivu jest położone na płaskowyżu, a znaczna wysokość nad poziomem morza sprzyja odpowiednim warunkom do uprawy kawowców. DR Konga Umoja Wetu cechuje się profilem sensorycznym, który łączy w sobie nuty wiśni, herbaty assam i mlecznej czekolady. Zapraszamy do kontaktu i sprawdzenia bogatej oferty JAVA Coffee, m.in. lemoniad, napojów musujących, herbat i wielu innych produktów.
Powrót do blogu