Kawa średnio palona charakteryzuje się odpowiednim zbalansowaniem między wypałem jasnym a ciemnym. Ziarna takie cieszą się dużą popularnością na całym świecie, co wynika z ich znacznej uniwersalności. Średni stopień wypalenia sprawia, że ziarna doskonale sprawdzają się w przypadku wielu metod parzenia. Są one nieco ciemniejsze od tych z jasnego palenia, zwykle przyjmują intensywnie brązową barwę. Na uwagę zasługuje też specyficzny profil sensoryczny poszczególnych odmian.
Spis treści:
Charakterystyka
Duża uniwersalność
Sposoby parzenia
Jakie warianty polecamy?
Meksyk Nahua
Umoja Wetu
Czym się charakteryzuje kawa średnio palona?
Kawa średnio palona należy do chętnie wybieranych produktów z oferty sklepu internetowego naszej palarni JAVA Coffee Roasters. Napar przygotowany z tak wypalanych ziaren zachowuje pewną kwasowość, jednak jest ona mniej intensywna niż w przypadku jasnego wypału. Kawa taka zyskuje też nieco słodyczy i goryczki, ale mniej od tej przygotowanej z ciemno palonych ziaren. Wszystko to przekłada się na bardzo zbalansowany profil, który wynika bezpośrednio z temperatury i czasu wypalania. Zależnie od gatunku ziaren, średni wypał pozwala na uzyskanie wyczuwalnych nut czekoladowych, orzechowych czy karmelowych.
Duża uniwersalność
Kawa o średnim stopniu wypalenia umiejscawia się pomiędzy dwoma pozostałymi wariantami wypału, dzięki czemu jest bardzo uniwersalna. Z jej ziaren z powodzeniem można przygotować napar, który charakteryzuje się wyważonym aromatem i jednocześnie odpowiednią głębią. W takiej kawie nie występują nadmierne akcenty kwasowe i goryczkowe, co pozostaje nie bez znaczenia dla osób preferujących stosunkowo łagodny smak. W praktyce jednak gotowy napar może mieć bardzo zróżnicowany charakter. Wiele bowiem zależy od wybranej metody parzenia, które w przypadku średniego wypału również są wyjątkowo różnorodne. Nie bez znaczenia pozostają unikalne cechy kawy pochodzącej z różnych regionów świata, pozwalające na uzyskanie niepowtarzalnych doznań smakowych i aromatycznych. Średni stopień wypalenia jest wyjątkowo wszechstronny także w kontekście łączenia naparu z różnymi dodatkami, takimi jak chociażby dostępne w naszym sklepie napoje roślinne czy syropy Bacanha.Sposoby parzenia
Niektóre metody parzenia kawy o takim stopniu wypalenia uwypuklają jej zalety, w czym bardzo pomocne mogą się okazać dostępne w naszym sklepie internetowym akcesoria. Ziarna średnio palone omniroast z powodzeniem da się przygotować zarówno w kawiarce, jak i ekspresie ciśnieniowym. Doskonale w przypadku takiej kawy sprawdzają się również metody przelewowe, pozwalające na uzyskanie nieco innych walorów smakowych. Tak wypalane ziarna to idealne rozwiązanie dla osób, które nie chcą ograniczać się do stosowania tylko jednej techniki i preferują różnorodność oraz uniwersalność. Z powodzeniem można je parzyć z wykorzystaniem wielu metod alternatywnych, np. za pomocą Chemexu czy AeroPressu. Kawa średnio palona świetnie sprawdzi się nawet jako cold brew, czyli orzeźwiająca i schłodzona wersja kawy macerowanej na zimno.