Palarnia kawy jest miejscem, w którym uzyskuje się palone ziarna kawy najwyższej jakości. Nasza palarnia JAVA Coffee oferuje tylko wysokogatunkowe i wyselekcjonowane ziarna, które podlegają testom i próbom jakości. Kawa z dobrej palarni to produkt zupełnie inny niż kawa z marketu. Aby zrozumieć, czym różni się jedno ziarno od drugiego, należy przyjrzeć się bliżej procesowi produkcji kawy w pierwszym i drugim przypadku.
Spis treści:
Czym charakteryzuje się kawa świeżo palona?
Skąd pochodzi?
Uprawa
Sposób palenia
Nasze ziarna
Dlaczego warto spróbować kawy świeżo palonej z polskiej palarni kawy?
Polska palarnia kawy nie funkcjonuje w taki sam sposób jak światowa korporacja, której produkty można znaleźć w każdym markecie. Różnice pojawiają się już na tle pozyskiwania produktu bazowego, czyli owoców kawowca. Inaczej przebiega nie tylko ich uprawa, ale także zbiór, proces selekcji czy proces palenia. Co ważne, lokalne palarnie kawy, takie jak JAVA Coffee, stosują zasadę pełnej przejrzystości, jeśli chodzi o cały proces produkcyjny. Dostarczamy swoim klientom wszelkich informacji na temat sprzedawanego produktu, ponieważ jest to część budowania zaufania, a także zrozumienia, dlaczego za lepszej jakości kawę warto zapłacić więcej. Jeśli na naszej stronie internetowej nie znajdujesz informacji, które cię interesują, napisz do nas, a chętnie odpowiemy na wszystkie Twoje pytania. W naszym sklepie internetowym znajdziesz nie tylko najwyższej jakości kawę z kofeiną lub bez, ale również różne akcesoria do jej parzenia, takie jak filtry, młynki czy kawiarki. Ponadto oferujemy wiele rodzajów herbat, czekolad rozpuszczalnych, napojów roślinnych oraz syropów Bacanha.
Skąd pochodzi kawa?
Uprawa kawowców przeznaczonych pod produkcję kawy sklepowej odbywa się na wielkich plantacjach, z wykorzystaniem środków ochrony roślin i nawozów, które mają przyspieszać wzrost krzewów i ich owocowanie. Rośliny rosną nisko, aby można było zbierać owoce mechanicznie. Taki proces ma wiele wad wpływających na jakość produktu, a najważniejszą z nich jest fakt, że ziarna nie są selekcjonowane - do palenia wykorzystuje się owoce dojrzałe i niedojrzałe, a także zdrowe i uszkodzone. W przypadku surowców, które wykorzystujemy w JAVA Coffee, sytuacja wygląda zupełnie inaczej.
Uprawa
Po pierwsze, ziarna kawy speciality, które wypalamy, pochodzą z upraw zlokalizowanych bardzo wysoko - na wysokości powyżej 1200 m n.p.m. i pochodzą od lokalnych, małych producentów. Rośliny uprawiane na takiej wysokości mają inne warunki rozwoju. Ich owoce dojrzewają niespiesznie, nie są narażone na działanie większości szkodników i chorób, a ich ekologiczna uprawa jest przez to wiele łatwiejsza. Do hodowli kawowców nie używa się sztucznych nawozów ani pestycydów. Po drugie, zbiory takiej kawy odbywają się ręcznie, co pozwala z kolei wyselekcjonować jedynie dojrzałe i zdrowe ziarna. W przypadku naszej palarni proces selekcjonowania surowca jest jeszcze bardziej rygorystyczny. Pozyskujemy ziarna arabiki z terenów Ameryki, Azji i Afryki, ale jedynie od tych plantatorów, którzy prowadzą swoją działalność w oparciu o metody ekologiczne i zrównoważony rozwój. Później przeprowadzamy także bardzo istotny test w ciemno, który polega na dokonaniu oceny próbki ziaren przez grupę osób (minimum 3), które nie znają regionu ani kraju pochodzenia kawy, jej producenta czy metody obróbki. Test przechodzi jedynie ziarno idealne, bez defektów, o wyjątkowym smaku i aromacie.
Sposób palenia kawy
Sposób palenia kawy w palarni to druga najważniejsza różnica między kawą świeżo paloną a marketową. Masowa produkcja to palenie szybkie (trwające zaledwie kilka minut), w bardzo wysokiej temperaturze i na bardzo ciemny kolor. Przed przystąpieniem do tego procesu ziarna nie są selekcjonowane. Mocne palenie ma więc na celu między innymi ukrycie wszelkich defektów zebranych wcześniej owoców. Tymczasem praca palarni to proces wieloetapowy, niespieszny i bardzo dokładny. W pierwszej kolejności ziarna są dokładnie sprawdzane pod kątem wszelkich defektów. Następnie kawa jest wypalana w specjalnych piecach, które najpierw osuszają owoce, a następnie doprowadzają do ich brązowienia. Umiejętne palenie kawy prowadzi do uwolnienia naturalnych aromatów, a także do skarmelizowania naturalnych cukrów. Wszystko to sprawia, że podczas tego procesu kawa może uwolnić wszystkie swoje właściwości organoleptyczne. W JAVA Coffee testujemy wiele sposobów palenia dla jednego rodzaju ziaren po to, by wskazać optymalną metodę, która wydobędzie z danej kawy wszystko to, co w niej najlepsze. Specjalizujemy się w zakresie jasnego i ciemnego palenia ziaren. Kawa jasno palona doskonale sprawdza się w metodzie parzenia przelewowego, natomiast ta ciemno palona jest lepsza do espresso.
Czym jest kawa speciality w naszej palarni?
Palarnia kawy speciality zajmuje się paleniem ziaren kawy, które spełniają ściśle określone wymagania. Najważniejsze z nich dotyczą pochodzenia kawy, a także terminu jej zbioru i wypalenia. Kawa speciality to produkt, który trafia do nas prosto od producenta, czyli od farmerów lub dystrybutorów, którzy są wyspecjalizowanymi pośrednikami. Nigdy nie jest to ziarno niewiadomego pochodzenia. Oczywiście, taka kawa kosztuje więcej, ale wyższa cena przekłada się na jej jakość, a wynagrodzenie dla producenta pozwala mu dbać o dobre warunki pracy i rozwój jego działalności. Bez dobrej jakości owoców nie może być mowy o dobrej jakości produkcie finalnym. Na jego jakość wpływa też świeżość, stąd kawy speciality są kawami pochodzącymi zawsze z ostatniego sezonu zbiorów. Poza tym ziarna takich kaw zbiera się ręcznie, starannie selekcjonuje i odpowiednio przechowuje również w trakcie transportu. Staramy się wypalać kawę w odpowiednim momencie, by do klienta trafiła najpóźniej 4 dni po wypaleniu. Co daje klientowi taki proces produkcji? Przede wszystkim bogaty smak i aromat, który z każdym kolejnym miesiącem po wypaleniu będzie coraz słabszy. Natomiast świeżo palona kawa speciality może zaskoczyć miłośnika czarnego naparu profilem sensorycznym: czekoladowym, kwiatowym, orzechowym czy owocowym. Poznasz je wszystkie, decydując się na subskrypcję kawy w naszej palarni w wariancie "Kawa Miesiąca".
Kawa z palarni JAVA Coffee odkrywa przed konsumentem prawdziwy smak owoców kawowca. Nie poznasz go, kupując kawę z marketu. Naturalną głębię smaku i aromatu ziaren kawy otworzy przed Tobą jedynie świeżo palona kawa jakości speciality. Przekonaj się o tym, zamawiając nasz zestaw testowy!